用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1490|主題: 868814

請問:特區護照+回鄉證可以去大陸嘛?

大宅

國民生產總值:3681

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
請問jm,小朋友去大陸 特區護照+回鄉證可以嘛?定係要回港證?thx……

男爵府

國民生產總值:8392

jessicawong_sh 發表於 16-12-1 16:46
請問jm,小朋友去大陸 特區護照+回鄉證可以嘛?定係要回港證?thx……
特區護照 + 無相身份證 = 出境香港
回鄉證 = 入境大陸

大宅

國民生產總值:3108

回覆 jessicawong_sh 的帖子

唔你有既已可帶小朋友,出入大陸。
唔駛回港證架

珍珠宮

國民生產總值:36252

ProAbsorb勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

小朋友出入香港証件:

1)回港証
2)護照+無相身分證

以上兩樣選其一就可以。

男爵府

國民生產總值:9741

回覆樓主:

無相的身份證要?特區証可

琥珀宮

國民生產總值:185210

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 2015xmas

jessicawong_sh 發表於 16-12-1 16:46
出/入境香港: 有特區護照及冇相身份證, 就無需回港證了.....
出/入境大陸: 回鄉證

伯爵府

國民生產總值:18096

回覆樓主:

特區護照+無相身分證+回鄉證

大宅

180 發表於 16-12-1 17:22
出/入境香港: 有特區護照及冇相身份證, 就無需回港證了.....
出/入境大陸: 回鄉證

既係仲要無相身份證?
齋護照唔得?

子爵府

國民生產總值:13984

jessicawong_sh 發表於 16-12-1 18:01
既係仲要無相身份證?
齋護照唔得?

唔得,職員話要跟無相身份證一齊先可以過。我有次唔記得幫個女帶身份證,唔比過,好在有個回港證係度(就快到期),如果唔係就要翻轉頭了。
Ruph出世啦,2010

大宅

may273815238 發表於 16-12-1 18:07
唔得,職員話要跟無相身份證一齊先可以過。我有次唔記得幫個女帶身份證,唔比過,好在有個回港證係度(就 ...

明白,thx

大宅

國民生產總值:3060

may273815238 發表於 16-12-1 18:07
唔得,職員話要跟無相身份證一齊先可以過。我有次唔記得幫個女帶身份證,唔比過,好在有個回港證係度(就 ...

係呀!小朋友身份證未有相之前,特區護照同身份證要一齊用,唔止返大陸,外遊亦都係一樣。

翡翠宮

國民生產總值:93842

引用:Quote:jessicawong_sh 發表於 16-12-1 18:0

原帖由 may273815238 於 16-12-01 發表
試過大懞只帶無相身份證無帶護照,去到個關員叫我地去另一個櫃位,睇理回鄉証,再寫張紙比我地就過到關,返來交張紙比關員就得,朋友去澳門都試過,可能係酌情處理掛。

公爵府

國民生產總值:29871

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

1010mum 發表於 16-12-1 16:47
特區護照 + 無相身份證 = 出境香港
回鄉證 = 入境大陸

主 賜 平 安
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎