用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 80|主題: 56923

[淘寶] 粉末係咪違禁品

大宅

國民生產總值:4954

畀面勳章 大廚勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
請問淘洗衣粉呀, 蟑螂葯粉呀呢啲, 可以過關嗎, 係咪違禁品呀?

王國熱話
你會和小朋友一齊玩Pokemon Go嗎?
由哪位幫BB命名?
你喜歡香港的「冰點」氣溫嗎?
最鍾意食邊款賀年糕?

大宅

畀面勳章 大廚勳章

請問係咪用私集就包無問題呢?

珍珠宮

國民生產總值:36936

醒目開學勳章 環保接龍勳章 2016夢想成真

回覆樓主:

我估應該唔會有一間私集敢包保無問題,上面海關點做野唔到佢地控制
基本上淘禁品都係搏一搏,過到當好彩
我自己預就算海關沒收左都唔緊要既先會淘,否則最好喺返香港買
禁品類別好多,粉劑都係其一,你睇官運唔收嗰d可以當係禁品咁會易理解d

伯爵府

國民生產總值:16679

引用:請問係咪用私集就包無問題呢

原帖由 LittlePan 於 16-12-01 發表
請問係咪用私集就包無問題呢?
呢度有 JM 介紹立信,粉末液體,乜都可以運

LittlePan    發表於 3 天前

子爵府

國民生產總值:12682

BK Milk勳章 畀面勳章 2015xmas

我成日睇youtube D人淘寶開箱, D香薰噴霧又集到來, D中藥又集到來, D液體成份既筆, 顏料都集到來.......都唔知佢地用咩野私集

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 瑤瑤~ 的帖子

咁想問下,如果海關唔比過,會唔會成批連埋其他貨未沒收架,唔係好識呢啲呀

珍珠宮

國民生產總值:43914

回覆樓主:

正常寫係,但集運答我少少,連埋其他野一齊運,問題不大,自己考慮下

LittlePan    發表於 3 天前

侯爵府

國民生產總值:21374

回覆樓主:

其實我玩咁耐淘寶都未試過俾人沒收,我指甲油個d成日淘,淘過最踩線應該係菜刀

侯爵府

國民生產總值:21374

回覆樓主:

其實我玩咁耐淘寶都未試過俾人沒收,我指甲油個d成日淘,淘過最踩線應該係菜刀

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 skyfree333 的帖子

刀唔得嘅咩?真係唔知喎

珍珠宮

LittlePan 發表於 16-12-1 23:10
回覆 瑤瑤~ 的帖子

咁想問下,如果海關唔比過,會唔會成批連埋其他貨未沒收架,唔係好識呢啲呀 ...

其實我未試過被沒收, 所以都唔肯定會係點
同埋海關好似係隨機抽查, 所以都係機會率既問題
只係想提一提你, 如果真係運禁品, 就算私集話無咩問題, 但萬一被海關扣起, 你要預自己承受損失, 唔好諗住間私集一定可以包賠俾你, 始終0個d係禁品
如果我講錯, 請jm更正

珍珠宮

LittlePan 發表於 16-12-1 23:39

刀唔得嘅咩?真係唔知喎

刀應該係有攻擊性, 係禁品唔出奇
無得揀官運0個d, 9成9都係禁品
我用開私集就無咩理佢, 但聽過jm講, 有d貨品內有電池, 都唔可以官運, 電池好似係禁品

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 瑤瑤~ 的帖子

明嘅,唔該晒妳,因好少淘,好多野都驚,貪得意淘咗蟑螂藥粉,依家又想淘洗碗機洗粉,好似好多粉咁,一陣以為白粉就死

珍珠宮

anita_yps 發表於 16-12-1 22:02
我成日睇youtube D人淘寶開箱, D香薰噴霧又集到來, D中藥又集到來, D液體成份既筆, 顏料都集到來.......都 ...

我都幾經常淘食物/液體, 用得私集都係想自由d咋
夾埋正常貨一齊集, 好彩次次都ok
如果被沒收, 只可以當自己唔好彩囉

珍珠宮

LittlePan 發表於 16-12-1 23:46
回覆 瑤瑤~ 的帖子

明嘅,唔該晒妳,因好少淘,好多野都驚,貪得意淘咗蟑螂藥粉,依家又想淘洗碗機洗粉, ...
唔使客氣, 但唔好全部貨都係禁品, 你淘返d正常貨品一齊集, 咁應該會好d(之前有間私集係咁教我)同埋最好主動申報返, 個人意見因為白色既粉真係容易引人誤會, 要小心

LittlePan    發表於 前天 10:20

伯爵府

國民生產總值:16419

發表於 前天 07:32 |顯示全部帖子
LittlePan 發表於 16-12-1 23:39

刀唔得嘅咩?真係唔知喎

長柄斧頭都買過,我都驚驚哋問集運,集運話無問題:「又唔係要加入斧頭幫……」

LittlePan    發表於 前天 10:12

伯爵府

國民生產總值:16419

發表於 前天 07:38 |顯示全部帖子
MiuMiuLi 發表於 16-12-1 20:48
呢度有 JM 介紹立信,粉末液體,乜都可以運

敏感貨我用呢間多,比較貴,用親佢我9成都係敏感貨,唔係邊對得住個收費。今次雙11我肆無忌憚狂掃幾盒雲南火腿、幾箱食物、液體粉末,乜都有!

民房

國民生產總值:9

發表於 前天 09:13 |顯示全部帖子

試過用私集運過陶瓷刀,金華火腿,鴨腎,麻辣牛肉,辣椒醬,黑蒜,多肉植物,彩沙,空氣清新劑(液體),手機,平板,手機電池,充電寶,全部無問題。我係如實報俾集運知。

大宅

國民生產總值:2603

發表於 前天 09:35 |顯示全部帖子

回覆:粉末係咪違禁品

淘過蟻粉無問題

大宅

畀面勳章 大廚勳章

發表於 前天 10:02 |顯示全部帖子
回覆 Fab91 的帖子

勁呀妳
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎