用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 522|主題: 869974

小朋友點先可以唔好咁易喊

大宅

國民生產總值:3557

我仔6歲,由細到大都易喊…

整親dd,冇紅冇流血乜都冇…可以喊到收唔到聲…

d食物熱少少…又喊…

整跌小小野食…又喊…

做唔到dd野…又喊…

我真係好激氣…鬧又鬧過…氹又氹過…

好煩…真係就來癲…

大宅

國民生產總值:1257

我個囡都系,只有講其它野分散巨注意力

子爵府

國民生產總值:11008

回覆:小朋友點先可以唔好咁易喊

會唔會一喊你地就呵佢啊?
返學(冇父母在身邊)係咪都咁易喊?
有d細路係有家人喺度特別嗲

唔⋯⋯有冇參加d咩活動?
我果個打波之後(多碰撞)
成日跌損之後tough左

水晶宮

國民生產總值:62238

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔喊到十歲,而家已少左喊

子爵府

國民生產總值:12028

回覆樓主:

我仔都係咁,又係六歲,我唯有吾理佢,等佢自己喊一陣收聲。

翡翠宮

國民生產總值:94070

回覆:小朋友點先可以唔好咁易喊

唔好理佢,佢見無人理自然會喊小d跟住唔喊。

wcpcelia    發表於 16-12-2 16:02

伯爵府

國民生產總值:18695

我大仔8歲都成日喊..真係好煩...但諗深1層,其實喊都係舒發情緒ge 1種,佢喊出黎好過樣樣野收埋係心度,起碼比我知道佢有咩感受

侯爵府

國民生產總值:22338

熱血金章

mrs.tan 發表於 16-12-1 18:26
我大仔8歲都成日喊..真係好煩...但諗深1層,其實喊都係舒發情緒ge 1種,佢喊出黎好過樣樣野收埋 ...

佢越喊越得到人關注,會沒完沒了。玻璃心
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

國民生產總值:7800

hashtag旅遊勳章 DHA勳章

tarot_elle 發表於 16-12-1 17:42

喊嘅時候乜都唔洗講,擁抱佢掃下佢背脊等佢慢慢平靜落黎!冇喊嘅時候讚佢大個仔!

男爵府

國民生產總值:6735

回覆樓主:

喊都系發洩情緒嘅一種,好過收收埋埋啊,或者指導佢,如果唔開心想喊,試下唱歌跳舞代替

子爵府

國民生產總值:11515

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係無計,我隻仔都係咁喊到10歲,依家11歲少咗好多,唯有比好多耐性好多包容,等佢成長,等佢改變

伯爵府

國民生產總值:16811

ProAbsorb勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 2016夢想成真

回覆樓主:

我仔都係

珍珠宮

國民生產總值:36763

動物勳章 畀面勳章

tarot_elle 發表於 16-12-1 17:42

我覺得佢係習慣左用喊去表達

試下慢慢引導佢去面對同表達

我女細個都係錦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎