家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

啲人仲好似不斷相信樓價係唔會跌只會升, 真係睇唔通!

複式洋房

回覆:amazing 的帖子

唔升但可以橫行好耐啊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

但報紙日日都話新高

公爵府

其實唔係只得樓市升, 好多野都升.....一盒燒味飯, 十年都漲了一倍啦.

雲吞面, 03年仲有10元碗, 而家無28元都食唔到.

面包3-4元果d, 而家都要賣到7-8元, 仲要唔飽.

係所有資產同物價因為QE問題而澎漲, 澎漲左的野, 錢印左就縮唔番.

樓唔一定會升, 亦有可能會跌, 只係跌幾多?? 想跌一半? 真係無咩可能. 跌10-30% 時 已有好多人揸定CASH 等買. (包括我...)

而當所有野都升時, 反而交職的工作係無咩點升, 仲有下跌.......但無勞力工種的人工亦升左成倍.

買唔買, 睇自己能力啦! 無資格排公屋果D點都要住

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

佢會跌,可能跌一半添,但升咗n倍先跌一半,跌極都仲貴還以前

男爵府

回覆樓主:

由09年起好多人都話有問題一定跌,其實唔單只香港,好多國際大城市一樣升到癫,香港隔離嘅深圳近10年升咗5倍㖭

別墅

amazing 發表於 16-12-1 18:14
啲人仲好似不斷相信樓價係唔會跌只會升, 真係睇唔通!

98年金融風暴之前,人人都覺得樓市不會跌, 如果唔係何來泡沫爆破。

男爵府

引用:Quote:amazing+發表於+16-12-1+18:14+啲人

原帖由 mombaibai 於 16-12-03 發表
98年金融風暴之前,人人都覺得樓市不會跌, 如果唔係何來泡沫爆破。
政府辣招就係避免樓市爆破

就算再跌,唔會好似之前咁跌五成,因為辣招已經控制左升幅

男爵府

mombaibai 發表於 16-12-3 03:46

泡沫係因為過度借貸,宜家借錢買樓緊無可緊,銀行按息越減越多係因為生意難做,金管局應記一功。

伯爵府

kptsui 發表於 16-12-3 08:51
政府辣招就係避免樓市爆破

就算再跌,唔會好似之前咁跌五成,因為辣招已經控制左升幅

我覺得辣椒吾係控制升幅,而係要提高入場門檻,咁既情況重要入場既,萬一大跌就吾該責任自負,吾好輸打贏要

珍珠宮

TopKind 發表於 16-12-2 11:28
我都唔信一直會升, 但我由 2009 至而家, 手上物業、車位.. 的確是越升越有.

由政府在2011年開始有辣招已經有人唔信會再升。不過到今天已經唔到你唔信。當然花無百日紅,總有一天會跌,只是無人知係幾時及會跌幾多。
就算今天跌30%,其實可能也高過2011年,特別是細價樓。

禁止訪問

侯爵府

今年頭跌過下…

禁止訪問

大宅

koko2000 發表於 16-12-2 10:28
其實唔係只得樓市升, 好多野都升.....一盒燒味飯, 十年都漲了一倍啦.

雲吞面, 03年仲有10元碗, 而家無28元 ...
而家又話美金升值, 又話無QE. 個市都重係升, 都唔明點解.

公爵府

三伏 發表於 16-12-3 23:50
而家又話美金升值, 又話無QE. 個市都重係升, 都唔明點解.

我覺得香港係好容易受影響,按道理之前美國QE其他地方貨幣升,但是因為港元掛鈎,即是港幤同時貶值,變成資產澎漲!

到這兩年退市,唔QE了,應該停止升勢,但因為美元升,港元又升,但人仔就貶,由高位7.8去到兌9!而好似仲繼續跌,會否大陸人為保值就轉買港樓?

男爵府

koko2000 發表於 16-12-4 00:18
我覺得香港係好容易受影響,按道理之前美國QE其他地方貨幣升,但是因為港元掛鈎,即是港幤同時貶值,變成 ...

美國停QE, 但歐洲仲QE 緊! 美元強, 只係因為其它貨幣更弱, 而不是因為美金少左!
依家利率仲係咁低, 資金多到銀行不斷叫人借錢!

資金多, 美元預期強, 所以會買美元資產, 所以香港樓一直有人買

要樓市跌, 係要全球經濟差, 引起通縮! 經濟差既原因, 就係借貸成本高, 借錢做生意賺唔到錢, 即係要加息!
問題係, 美國要經濟好要控制通脹先加息, 由通脹加息加到通縮, 又不知要經過多少年

依家美國商家佬上台, 我又唔信佢會亂加息去玩自己.. 不過佢可能真係傻

仲有另一可能性, 就係天災戰亂, 但無人想見到

複式洋房

特朗普上場想大搞基建,市場預期會推高通脹,所以加息會快咗,另外見湯文亮哩度講得幾有道理:
專家轉軚看好 樓市最危 — 湯文亮 — iStarPicks 有料股評
https://www.istarpicks.com/app/post/HJLDGphzg

首頁

尾頁

跳至