用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

屯門區媽媽會 今日: 22|主題: 21871

何福堂幼稚園一問

複式洋房

國民生產總值:358

有無媽媽嘅仔女係這幼稚園讀?
想知老師點同家長溝通?

王國熱話
DR Kong 大減價
toonsland觀塘apm特價場(分享)
CLASSROOM 課室補充及教材開倉 (2016/10月)
請問有冇人知AEON幾時會有BB用品展?

男爵府

國民生產總值:9804

雪晴BB 發表於 16-12-1 18:17
想知老師點同家長溝通?

電話

複式洋房

winnie627 發表於 16-12-1 19:02
電話

每日打電話?
多唔多活動?

男爵府

雪晴BB 發表於 16-12-1 20:03
每日打電話?
多唔多活動?

我諗冇學校會日日打電話掛?
我讀n 咋,返左3個月,未知多唔多活動

複式洋房

winnie627 發表於 16-12-1 21:08

ok, thanks

大宅

國民生產總值:2641

越高班越多活動...

洋房

國民生產總值:40

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
winnie627 發表於 16-12-1 21:08

K2-k3多活動,重視活動教學

我仔好鍾意返學

男爵府

estherysnlulu 發表於 16-12-5 19:00
K2-k3多活動,重視活動教學

我仔好鍾意返學

我K1 都會繼續讀

洋房

winnie627 發表於 16-12-5 19:26
我K1 都會繼續讀

Ok架

我仔今年k3,一個月去2次戶外體驗活動,包括:玩具反斗城、金管局、消防局、鰂魚涌滅火輪、超級市場....真係幾多,係配合主題學習。

大宅

上到K3,活動真多,佢哋都幾忙架!我仔由N班讀到現在K3,日日也開心上學,鍾意老師鍾意同學鍾意學校。

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
adjennym 發表於 16-12-5 20:59
上到K3,活動真多,佢哋都幾忙架!我仔由N班讀到現在K3,日日也開心上學,鍾意老師鍾意同學鍾意學校。
...

Me too

老師真係幾有愛心,每個老師都記得曬全校學生的名字

最記得校長講,何福堂幼稚園唔係教小朋友操練、強記知識,而係幫助孩子愛上學習,有自己「釣魚」發掘知識的能力。校長很有教學理念,學校以小朋友的需要為本。

我仔快畢業,到時一定會好唔捨得啲老師和同學。
這學校真係祝福左我仔,令佢在愉快中成長。

大宅

雪晴BB 發表於 16-12-1 18:17
想知老師點同家長溝通?

其實如果可以接放學,也可以同老師傾幾句,了解下小朋友在校情況

大宅

國民生產總值:1134

estherysnlulu 發表於 16-12-6 19:14

Me too

係咪冇英文?全中文教學?

複式洋房

estherysnlulu 發表於 16-12-6 19:14

Me too

參觀日帶咗仔仔去,之後面試,有個老師都已記得我仔仔個名

會唔會谷?

係隔離post有個人話這間幼稚園對佢小朋友黎講係惡夢,搞到我唔知點

洋房

發表於 前天 07:22 |顯示全部帖子
kk300 發表於 16-12-6 22:58
係咪冇英文?全中文教學?

學校有一位外籍英語老師、一位普通話老師專教英文和普通話

其他科是廣東話教學。

洋房

發表於 前天 07:41 |顯示全部帖子
雪晴BB 發表於 16-12-6 23:05

會唔會谷?

我覺得何福堂幼稚園,很重視小朋友能否享受到學習過程的樂趣。我仔由N班到現在,都很喜歡上學,也會把學校學習到的東西,和家人分享。

例如:前2個月打風,老師會把天氣圖給小朋友看,讓小朋友知道什麼是颱風,認識颱風的名字和級別。我之前沒有留意快打風,都是我仔告訴我的。我感覺到老師非常有「心」,讓學習會貼近小孩子生活。

谷唔谷呢?我真係覺得算輕鬆,功課不太多。
k2 每日1-2份。k3 每日2份,但因要適應小學,k3 學的中英文生字會較深。

明白你的憂慮,我也看見其他評論,也明白人人感覺不同。其實,每間學校都會有人喜歡,有人不喜歡。最重要靠自己的觀察和感覺。

我地有何福堂幼稚園家長組群,我所認識的同學仔家長都喜歡學校、支持學校。
如果大家有問題,歡迎再了解,也可以pm 我。

大宅

發表於 前天 07:45 |顯示全部帖子
雪晴BB 發表於 16-12-6 23:05

會唔會谷?

這間學校是一間happy school, 我仔日日都開心上學。如果你想谷的話,我想這學校未必適合你。
以我所知及親身感受,這學校的老師很有愛心,愛錫小朋友,連嬸嬸都好好人。

洋房

國民生產總值:69

發表於 前天 10:01 |顯示全部帖子
回覆 雪晴BB 的帖子

我仔仔由N讀到而家K3, 他都一直都是開心愉快學習。前三年一直都係嫲嫲帶返學放學, 她對何福堂有讚無彈, 所以我自己很放心小朋友交給學校。因升小一我自己轉了工作模式, 都可以親感受學校對小朋友的親切及愛心。

何福堂的校長真係好有熱誠, 他們差不多每一個主題給予學生很多活動同參觀, 令他們容易學習每個主題內容。我好相信學校都做了很多功夫, 才能給予學生出外活動及參觀的機會。

如果你抽到時間可以在返學放學時去學校觀察一下, 就可以消除你的憂慮。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎