自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問問各位jm意見

我囝今年in k1, in 左5間,全部候補。原來我低估了幼稚園的威力,加上囝囝細B,11月尾出世,又冇讀pn ,完全冇諗過冇書讀。

依家我自己都不斷諗,是否再遲多一年入學呢?這樣對他是否好事?有冇jm遇過呢個問題?

大宅

個遊戲岩岩開始,遲啲會有人放位,如果有心水學校,可以寫信。

別墅

joyce209 發表於 16-12-1 21:04

有一間心水已寫信,但機會微茫,因競爭大

別墅

Tiffanylong 發表於 16-12-1 21:03
想問問各位jm意見

我囝今年in k1, in 左5間,全部候補。原來我低估了幼稚園的威力,加上囝囝細B,11月尾出 ...

如果11月,我會考慮遲一年做大B,好多學校鐘意收大B,到時輪到你揀

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

joyce209 發表於 16-12-1 21:04

等一月放位,到時有位。

我仔8月,見6間,3間收,3間唔收。

都見好多大B都收,我呢班中B,
就無乜人收。

wcpcelia    發表於 16-12-2 15:49

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

回覆樓主:

我b12月仲細過你b,報5間3間收,都冇讀n班,playgroup,仲要只係識講3個單字。

我根據b的能力報讀d蒙特梳利的學校,主攻品行,唔崔谷學術的學校,所以選校好重要

你選校時要再留意吓學校的簡介,不然有d學校要收比較自理能力較高,學術能力較多的學生,到1月統一註冊後,學校會放番d位出嚟,再in時選番合乎小朋友能力的學校最好

我預bb讀多1年k1好過係屋企同n班冇分別

別墅

spikenard 發表於 16-12-1 21:26
我b12月仲細過你b,報5間3間收,都冇讀n班,playgroup,仲要只係識講3個單字。

我根據b的能力報讀d蒙特梳 ...

謝謝!我都有留意學校理念,自問阿囝冇做曬D tasks,但亦非好差,無奈真係好多人爭,次次去interview都好幾拾人排隊面試,仲要有幾場,已經唔係找一條龍同名校,只是一些學卷同近屋企的學校,都甘難

wcpcelia    發表於 16-12-2 15:49

大宅

5間咩學校唔收先? 唔好話名校同村校 九龍塘街頭同街尾 已經好大分別 分散投資啦

禁止訪問

水晶宮

Tiffanylong 發表於 16-12-1 21:35
謝謝!我都有留意學校理念,自問阿囝冇做曬D tasks,但亦非好差,無奈真係好多人爭,次次去interview都好幾 ...

小朋友唔1定要好叻學校先收架,我b咩都唔識,根本做唔到d test的,有個老師比左面試tips我,bb好多唔識學校都會考慮的原素,1 小朋友面試時要坐定定2小組面試時小朋友唔可以打人3小朋友友唔可以搶人野4小朋友面試其間不可以走呀走

我真係在面試其間見到有d小朋友做晒以上的唔好做的事而家長又冇出聲管教,老師會明小朋友細唔識,但家長冇出聲教係致敗的因素

子爵府

回覆 spikenard 的帖子

請問係半日定全日收,我孖b係10月b,暫時得一間半日收左。

水晶宮

充裕 發表於 16-12-1 23:35
回覆 spikenard 的帖子

請問係半日定全日收,我孖b係10月b,暫時得一間半日收左。 ...

半全日都有,我選左1間一條龍,心儀嗰間係半日

大宅

回覆:K1候補位

到時註冊日再打電話問,一定有人放位,學校見你有誠意去問,都會俾下機會你,我女女都係細b,返學沒有問題,好開心,同班同學都好多細b, 早點讀書咪仲好,小朋友會好鍾意

男爵府

Tiffanylong 發表於 16-12-1 21:03
想問問各位jm意見

我囝今年in k1, in 左5間,全部候補。原來我低估了幼稚園的威力,加上囝囝細B,11月尾出 ...

好多學校唔收細b,做大b仲好啦

珍珠宮

我朋友個仔係十二月中的細仔,見左七間得一間後補,仲要係下午班

首頁

尾頁

跳至