嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我哋唔係住香港, 依家溫度只有 6-10 度.

亞b 7個月, 前日開始發燒, 耳探 38度幾, 琴日退咗, 今日又發, 又係耳探 38度幾

之前遐天, 就可以溫水刷身
但係依家天氣凍, 應該繼續平時咁多衫? 帶帽保暖?
定係着小d 降溫?

如果要溫水刷身降溫, 應該點做好?

謝謝
回覆 jasonhon88 的帖子

您好 jasonhon88,耳探38度以上已經係發燒,需要服用醫生處方退燒藥,多飲水亦都係最天然退燒既方法,發燒只係一個警號,最重要搵出發燒嘅原因,睇左醫生未呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jasonhon88 發表於 16-12-1 21:40
我哋唔係住香港, 依家溫度只有 6-10 度.

亞b 7個月, 前日開始發燒, 耳探 38度幾, 琴日退咗, 今日又發, 又 ...
屋企冇暖氣?

發燒要散熱, 唔好仲帶帽. 我俾仔女著得單薄d.

男爵府

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-12-2 17:34
回覆 jasonhon88 的帖子

您好 jasonhon88,耳探38度以上已經係發燒,需要服用醫生處方退燒藥,多飲水亦都 ...

thanks angela,

睇咗醫生啦, 話系感冒, 就系食药,

bb 依家好返了

只係想問問應該點散熱會好d, 夏天就可以除晒衫擦身, 但冬天又太凍, 唔知應該點降溫同著衫.

Save

男爵府

bosch 發表於 16-12-3 10:24
屋企冇暖氣?

發燒要散熱, 唔好仲帶帽. 我俾仔女著得單薄d.

係呀, 我諗到都係開暖氣, 著少d衫, 唔係散唔到熱.
如果有貼退熱貼, 又帶帽, 好似好矛盾

Save

jasonhon88 發表於 16-12-3 10:41
thanks angela,

睇咗醫生啦, 話系感冒, 就系食药,
bb好返就好啦! 人體一般會用出汗、排尿/排便既方法黎散熱 ,多飲水令bb排汗和排尿係最有效既方法,如果著衫太多、帶帽,有機會焗住皮膚散唔到熱呀,每半個鐘伸手去BB背脊睇下會唔會覺得熱。除左按醫生指示俾BB服食退燒藥外,開暖氣都要開少少窗,保持室內空氣流通呀! 有媽媽愛錫既bb係最幸福
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至