用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4064|主題: 868744

公司要查員工TU(信貸資料)

男爵府

國民生產總值:7080

發表於 前天 22:54 |顯示全部帖子
我公司無啦啦要員工簽份野授權公司向環聯查信貸記錄,咁查咗份報告會唔會寫明有沒有申請私人貸款或欠信用卡卡數,有沒有人申請過份TU報告呀?

大宅

國民生產總值:1349

發表於 前天 22:58 |顯示全部帖子

回覆樓主:

全部都會寫,欠幾錢,邊間銀行財務機構,邊間公司查過你的資料都會寫

伯爵府

國民生產總值:17703

發表於 前天 23:01 |顯示全部帖子

回覆樓主:

咩公司~突然間要員工做tu check

大宅

國民生產總值:1425

發表於 前天 23:02 |顯示全部帖子
所有野都寫,幾時申請信用卡,借貸,欠銀行幾錢,好仔細!

wcpcelia    發表於 3 小時前

珊瑚宮

國民生產總值:102792

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

發表於 前天 23:08 |顯示全部帖子
本身係做邊個行頭, 公司咁緊張?

男爵府

國民生產總值:7031

發表於 前天 23:09 |顯示全部帖子
Tu會睇到你現有幾多張卡幾多個貸款
有幾錢外債過往還款記錄
幾時申請過咩就算批唔批都會見到

子爵府

國民生產總值:10034

發表於 前天 23:10 |顯示全部帖子
cy101 發表於 16-12-1 23:08
本身係做邊個行頭, 公司咁緊張?

同問...要員工簽名授權去check, 即是冇得say no啦!

男爵府

發表於 前天 23:11 |顯示全部帖子
Percy210 發表於 16-12-1 23:01
咩公司~突然間要員工做tu check

金融機構

珊瑚宮

國民生產總值:102792

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2015xmas

發表於 前天 23:12 |顯示全部帖子
咁私隱既野都要俾公司睇? 唔簽係咪無運行...等炒???

男爵府

發表於 前天 23:13 |顯示全部帖子
LekGirl 發表於 16-12-1 23:10
同問...要員工簽名授權去check, 即是冇得say no啦!

必須要簽。唔簽要講原因,都唔知點解要咁做。好無私隱囉。

別墅

國民生產總值:869

發表於 前天 23:19 |顯示全部帖子
cibewong 發表於 16-12-1 23:11
金融機構

呢行咁真係有可能,不過有時都係睇部門/職級
就算今日唔查你,升職都會查

男爵府

發表於 前天 23:23 |顯示全部帖子
steplyl 發表於 16-12-1 23:19
呢行咁真係有可能,不過有時都係睇部門/職級
就算今日唔查你,升職都會查
...

好人當賊人。

翡翠宮

國民生產總值:76488

畀面勳章

發表於 前天 23:25 |顯示全部帖子
cibewong 發表於 16-12-1 23:13

可以去私隱專員公處問下係咪一定要簽。

大宅

國民生產總值:3541

發表於 前天 23:41 |顯示全部帖子

回覆樓主:

做保險有查過

侯爵府

國民生產總值:20480

發表於 昨天 00:19 |顯示全部帖子
cibewong 發表於 16-12-1 23:23
好人當賊人。

唔係好人當賊,而係金融機構有責任make sure職員有適當既操守,話晒瓜田李下,如個職員爭人好多錢又有機會喺工作上接觸到金錢,咪有機會出古惑囉。所以只係以防萬一。

wcpcelia    發表於 3 小時前
sauNG    發表於 昨天 17:54
funfun759    發表於 昨天 14:58
RAA    發表於 昨天 12:32
Chirley    發表於 昨天 04:40

大宅

國民生產總值:4775

發表於 昨天 00:23 |顯示全部帖子
試過有同事查完比人兜左

男爵府

國民生產總值:7312

發表於 昨天 01:12 |顯示全部帖子
入職解款公司,就算文職工,都要自費查,入到職才退回款。

直接接觸到金錢和信用咭,的金融公司,入職前都要自費做。

男爵府

國民生產總值:7031

發表於 昨天 01:31 |顯示全部帖子
cibewong 發表於 16-12-1 23:13

好多公司都要check
由其係銀行 金融機構
就連lv都會check

伯爵府

國民生產總值:19780

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 2015xmas 2016夢想成真

發表於 昨天 01:34 |顯示全部帖子

回覆:公司要查員工TU(信貸資料)

聽聞環x好似只keep七年內既信貸記錄,真的嗎?

大宅

國民生產總值:4446

發表於 昨天 02:03 |顯示全部帖子
cibewong 發表於 16-12-1 23:23
好人當賊人。

又唔好咁講

屋企人做高級珠寶sales,仲有拍賣行文職,都要check
正如其他jm提到好多行業都要check,唔係賊唔賊的問題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎