用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 521|主題: 869974

父親大人走了三年,再沒有你的愛

大宅

國民生產總值:3993

很懷念兒時的回憶,每一個畫面。

沒有你的愛,這個世界歡欣就此不再……

子爵府

國民生產總值:11681

BK Milk勳章

plentyplentylee 發表於 16-12-1 22:55

加油

男爵府

國民生產總值:9900

plentyplentylee 發表於 16-12-1 22:55

我爸剛好走了一年,我也很懷念他,因為他生前也很錫我,也因為佢病到過身令我親眼見到其他家人的冷漠,所以更加傷感,不過我知道他是去了天家,所以雖然難過,但心裡仍然有安慰。希望你都可以振作,你爸也會希望你開開心心的

wcpcelia    發表於 16-12-2 15:43

大宅

國民生產總值:1048

回覆:plentyplentylee 的帖子

大宅

國民生產總值:1954

好媽媽勳章

我爸爸剛走一個月多,我還要多多習慣下,多多思念他。
正能量 要開開心心每一天

子爵府

國民生產總值:11992

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油,他會知道的

珍珠宮

國民生產總值:44320

回覆樓主:

我爸都走左三年半,我到而家到掛住

翡翠宮

國民生產總值:95349

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

先父走左17個月,差不多每天都想他,我反而怕有天會忘記。

wcpcelia    發表於 16-12-2 15:44

大宅

回覆:父親大人走了三年,再沒有你的愛

希望在天國安息,忘卻一切煩憂

侯爵府

國民生產總值:23640

2015xmas

我爸爸走咗六年,到已家好掛念他,希望多D夢中見到佢

子爵府

國民生產總值:12371

回覆 Tuscany 的帖子

去年今日, 我一早去佛教醫院殮房辦手續領先父遺體去殯儀館. 當時見到佢嘅遺容我到今日仍然清楚記得. 佢之前已經病咗好幾年, 我已唔多記得佢健康嗰陣嘅樣.

從小到大都係佢主力照顧我. 我細個身體好差, 成日發高燒, 一係就咳到成晚瞓吓醒吓. 半夜往往會有隻"鞋鞋哋"嘅手 (佢嘅手有好多枕, 亦因為幫人抹車用得多清潔劑而有類似主婦手) 摸我額頭, 跟住輕輕拍醒我叫我食藥. 有一次我喉嚨痛失聲, 睇咗醫生都唔好, 又食唔到嘢, 佢諗到煮麥皮, 隔咗渣, 再俾啲水我飲, 大家可以想像當中嘅工夫有幾多, 佢仲要返工.......

家母唔係一個好識得體貼人嘅人. 除咗裙仔 (因為我扮得靚佢有面子)佢從未主動買過一樣嘢俾我. 但先父每日放工都有"手信"俾我: 有時係羊城荼居嘅點心, 豪華餅店嘅椰撻, 係小學生都會鍾意嘅公仔鉛筆, 仲有我最鍾意嘅書: 一套三本嘅超簡化版格林童話, 動物百科全書....... 星期日, 佢會帶我去新華國貨, 九龍仔公園...... 影咗好多相, 我到今日都唔敢睇返以前嘅照片, 好怕, 怕觸景傷情, 情緒崩潰.

barbiewong    發表於 16-12-2 01:31

複式洋房

國民生產總值:145

大宅

引用:回覆 Tuscany 的帖子去年今日, 我一早去佛

原帖由 YolandaTam 於 16-12-01 發表

這是以心付出的愛。一生一世未改。

子爵府

你一定要努力生活, 好多十年後上天堂同令尊再見呀!

我都係帶住呢個信念, 繼續讀經祈禱...

男爵府

國民生產總值:9900

YolandaTam 發表於 16-12-1 23:47

去年今日, 我一早去佛教醫院殮房辦手續領先父遺體去殯儀館. 當時見到佢嘅遺容我到今 ...
我小時讀書成績不好(不是不肯讀書,只是讀不得其法,未開竅),身體又弱,其實嗰時我爸都幾討厭我同偏心我家姐,不過我大個之後孝順又努力工作同再讀書,我家姐就唔顧屋企,令我爸終於醒覺,知道邊個先對佢好。但係我媽就越來越愚頑,自私同冷漠,到我爸嚴重中風入院,佢甚麼都無做過,到第三個星期甚至不想再去醫院探阿爸,之後喪事同安息禮拜幾乎都係我一個做哂,佢完全係無參予,只是掛住買花牌同嗰枱解穢酒,因為要面子所以一定要做得好好嚟俾親戚睇。之後就一直掛住啲錢同點樣先快啲拿到啲遺孀撫恤金,一有點不順佢心意就大吼大叫,對自己結了婚五十年的丈夫就再隻字不提,好像我爸從來沒有係佢生命出現過一樣,生忌死忌都沒有去掃墓點解我知?因為我買了一個好大好靚既假花球放了在我爸墓碑上,已經幾個月,過哂嗰啲日子佢都唔知道,所以我知道佢無去(我哋住加拿大,個墓園理佢屋企好近好易去,但係佢都唔去)。我覺得好心淡之外仲覺得我媽好恐怖,怎麼人可以變面變得咁快,心中只有錢!有一段時間我幾乎抑鬱到想去見輔導,不過最後都因為有信仰支撐到,現在此刻已經平靜返,希望你心靈都可以痊癒

別墅

國民生產總值:848

我爸爸過左七年幾,我仲時刻掛念佢,最遺憾係無見佢最後一面

Tuscany    發表於 16-12-2 05:01

大宅

國民生產總值:2948

睇到我想喊

子爵府

Tuscany 發表於 16-12-2 00:42
我小時讀書成績不好(不是不肯讀書,只是讀不得其法,未開竅),身體又弱,其實嗰時我爸都幾討厭我同偏心我 ...

有啲人真係...無言

先父上天堂, 我睇清好多人真面目.

喺其他POST 講過, 我有個所謂舅父 (養母細佬), 平時懶好口, 先父出殯守夜嗰日我病到得返半條人命, 佢嚟到靈堂一句安慰都無, 只係喺度話我表姐 (姨媽個女) 財困乜乜物物. 實情係佢自己幫人還咗幾十萬, 兩個仔又唔生性, 年紀又大, 見先父留低少少錢俾我, 想探我口風會唔會借錢俾表姐. 喂大佬, 先唔講表姐係因為食慣駛慣, 揾工又嫌三嫌四 (我相信仲有其他不明原因)先會搞到爭人錢所以我一蚊都唔會借, 就算佢真係值得幫都唔好喺我老豆靈堂講埋晒呢啲嘢啩!

你話呀, 姐夫屍骨未寒就對佢啲遺產虎視眈眈, 自己又唔係無, 啲咁嘅極品真係令我大開眼界, 到今日都無法原諒!

仲有, 唔知係咪受佢影響, 家母喺去年頭幾乎日日打電話催我搞遺產手續. 千辛萬苦到8月先至搞到, 之後...如果我唔揾 (自先父過身, 我元氣大傷, 先係病咗大半年, 之後哮喘反覆發作)佢可以成個星期無消息.

Tuscany    發表於 16-12-2 04:51
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎