用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 143|主題: 869580

薑是否可以行氣?

珍珠宮

國民生產總值:31127

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
d人話手足冰冷可以飲薑茶,如果每日吃少量酸薑可以嗎?類似食壽司果d酸薑

大宅

國民生產總值:1290

酸薑好似係醃製類不宜多吃?
聽講晚上食/飲有薑成分既野都唔好
日間就無問題

超級版主

國民生產總值:97654

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

冬天唔適宜食薑補喎
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

rose-mag 發表於 16-12-2 00:41
冬天唔適宜食薑補喎

不是冬天手足冰冷所以適合食?

超級版主

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

唔好煩我 發表於 16-12-2 00:49
不是冬天手足冰冷所以適合食?

你有聽過冬食蘿蔔夏食薑?中醫食療主張平衡,食物分寒熱,無錯蘿蔔屬寒薑屬熱,因為夏天時,我地一般會生好多生冷嘢去消暑,所以食番d薑去平衡,唔好等身體嘅氣偏埋一邊,冬天食蘿蔔亦係同樣道理,我地會食多肉打邊爐等去驅寒保暖,要平衡番就食蘿蔔,蘿蔔牛腩羊腩煲就正啦。當然要睇埋個人體質係寒涼定燥熱,再睇下應該食咩最適合,食療要講平衡。

侯爵府

國民生產總值:21556

rose-mag 發表於 16-12-2 04:42
你有聽過冬食蘿蔔夏食薑?中醫食療主張平衡,食物分寒熱,無錯蘿蔔屬寒薑屬熱,因為夏天時,我地一般會生 ...

如果我夏天唔食雪糕(四季都唔食),冬天唔食肉取暖(食素)咁應該點分幾時食?

超級版主

skyfree333 發表於 16-12-2 04:51
如果我夏天唔食雪糕(四季都唔食),冬天唔食肉取暖(食素)咁應該點分幾時食?
...

咁你自己知唔知體質係熱定寒?唔好誤會係叫你冬天原全唔用薑煮嘢,滾湯落幾片薑冇大問題,只係如果日日飲薑茶就要注意,食素又真係同普通食葷腥嘅有d唔同,我食素嘅朋友會比我用油多同食澱粉質多,佢地話要補番,最好都係睇下中醫調理下。

子爵府

國民生產總值:12713

回覆樓主:

薑應該係驅寒,長年可食除咗秋天因為秋燥。

珍珠宮

rose-mag 發表於 16-12-2 04:42
你有聽過冬食蘿蔔夏食薑?中醫食療主張平衡,食物分寒熱,無錯蘿蔔屬寒薑屬熱,因為夏天時,我地一般會生 ...

啊,原來如此!請教吓本人吃素,那是否可以冬天吃薑?又,酸薑是否因餣制所以不適合?

超級版主

唔好煩我 發表於 16-12-2 08:34
啊,原來如此!請教吓本人吃素,那是否可以冬天吃薑?又,酸薑是否因餣制所以不適合?
...

如果體質本身唔燥,適量食薑係無問題喎,就算燥底,只要平衡飲食就得。我有朋友係任何時間去糖水舖都叫薑撞奶嘅,醃製食物食少d好。

伯爵府

國民生產總值:19275

回覆樓主:

飲薑茶,用片糖煮

子爵府

國民生產總值:14453

唔好煩我 發表於 16-12-2 00:00
d人話手足冰冷可以飲薑茶,如果每日吃少量酸薑可以嗎?類似食壽司果d酸薑
...

不如煲紅棗水

大宅

國民生產總值:4676

唔好煩我 發表於 16-12-2 00:00
...

是,但不要晚間吃

男爵府

國民生產總值:5230

最好知自己屬於邊種體質先飲,同埋早上飲,夜晚唔好飲!

wcpcelia    發表於 6 天前

侯爵府

國民生產總值:21556

rose-mag 發表於 16-12-2 07:05
咁你自己知唔知體質係熱定寒?唔好誤會係叫你冬天原全唔用薑煮嘢,滾湯落幾片薑冇大問題,只係如果日日飲 ...

我唔知啊,我一食鱔,雞酒…依d補嘅野就會勁爆瘡,所以應該係燥…?
因為我每日都係整一杯果汁,我想加薑日日飲唔知可唔可以…
我平時係一滴油都唔落,除左街外野,不過都好少好少食, 澱粉質都好少,難怪我食素就個人好無人好似病咁,又病左幾次

男爵府

國民生產總值:8026

引用:Quote:唔好煩我 發表於 16-12-2 00:49 不是

原帖由 rose-mag 於 16-12-02 發表
長知識。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎