少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔開始抗拒我地幫佢檢查功課同執書包, 可能因為總有嘢比我地抽稱到欠帶漏做. 而且就算我哋有儘量幫佢跟, 但每個星期總有三四日係會比老師寫手冊欠帶呢樣果樣, 咁我哋就更加希望佢執書包認真啲啦. 但而家的情況好係佢一聽到話要 "檢查功課" 就走咗去, 扮聽唔到.

我都好想從培養佢有良好習慣後就唔再在這方面煩佢咁多, 但事實係我每晚都揾到佢做漏嘢,咁無可能唔出聲咖嘛, 但佢就好唔鐘意囉.

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

小余 發表於 16-12-2 01:57
阿仔開始抗拒我地幫佢檢查功課同執書包, 可能因為總有嘢比我地抽稱到欠帶漏做. 而且就算我哋有儘量幫佢跟, ...

1) 整個日曆俾佢寫低,做得好送貼纸。儲到一定數目,有禮物
2) 由得佢帶漏吓(雖然要記手册)
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

叫佢對住本手冊,做完邊樣剔一下,最後望多次剔哂所有功課未。執書包都是這樣對住時間表,執咗嗰堂書剔一吓係時間表到,應該會好啲。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我仔11歲仲系咁,叫佢對住手冊續樣對住click,都可以漏

複式洋房

我女一二年級都冇咁甩漏,三年級大倒退,上學期俾人寫左好次手冊,我氹過鬧過教過都冇改善,嬲到我想喊

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

5係講笑,叫佢幫手學做家務,大人略略從旁指導便可,不論效果如何也要嘉許他的付出。
做一排後,你會知道好有用,好過成日哦佢。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至