用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

上樓一族 今日: 8|主題: 5173

<迷惘> g1359至1361擴3轉唔轉擴4好?

洋房

國民生產總值:36

發表於 昨天 02:35 |顯示全部帖子

排緊擴3 號碼係g1359至g1361
呀b 5個月大
意外有左第2胎
而家同緊6299住緊兩房
6299唔希望我同老公再生第2胎
所以仲未敢同6299講有左
6299一間房
我同老公同bb 1間房
老公哥哥訓廳
雜物多到廳都就黎冇位行
生埋既話計埋廳都住唔到兩個bb
今日拎左驗孕証明搵社工
社工話我地唔夠慘 安排唔到快啲上樓
叫我地繼續等
自己冇做野 如果出去租樓住根本租到都生活唔到
我應唔應該擴3轉擴4
邊樣會快d?
16週加唔加bb名好。。。。
真係好迷惘

王國熱話
DR Kong 大減價
toonsland觀塘apm特價場(分享)
CLASSROOM 課室補充及教材開倉 (2016/10月)
請問有冇人知AEON幾時會有BB用品展?

大宅

國民生產總值:1778

發表於 昨天 11:40 |顯示全部帖子
szesze4055 發表於 16-12-2 02:35
呀b 5個月大
意外有左第2胎

我13O4加左 遲早都要加

洋房

發表於 昨天 11:51 |顯示全部帖子
kwok0225 發表於 16-12-2 11:40
我13O4加左 遲早都要加

擴4我睇網上個號碼 仲有好遠路程。。。

大宅

國民生產總值:1778

發表於 昨天 11:58 |顯示全部帖子
szesze4055 發表於 16-12-2 11:51
擴4我睇網上個號碼 仲有好遠路程。。。

都冇計啦,唔報細b到時比房署話呃公屋重大獲,博唔過呀JM

洋房

發表於 昨天 13:22 |顯示全部帖子
kwok0225 發表於 16-12-2 11:58
都冇計啦,唔報細b到時比房署話呃公屋重大獲,博唔過呀JM

仲有9萬個 睇見都想喊。。
希望黎緊有得郁下啦
希望中間個啲no. 既人係排緊其他隊
自我安慰下好喇

大宅

國民生產總值:3579

發表於 昨天 19:26 |顯示全部帖子
szesze4055 發表於 16-12-2 02:35
呀b 5個月大
意外有左第2胎

你號碼咁後,冇得唔加名,生左出來就一定要加名,我同你處境都差唔多,最後都決定放棄排公屋,用綠表抽居屋算

大宅

國民生產總值:1135

發表於 昨天 21:50 |顯示全部帖子
wcm991101 發表於 16-12-2 19:26
你號碼咁後,冇得唔加名,生左出來就一定要加名,我同你處境都差唔多,最後都決定放棄排公屋,用綠表抽居 ...
同意…
生左一定要加…
加完4人有排等…
或者轉離島4人快d審查左,
一合格就轉拎綠表一年之內買樓…
要快的話…買二手公屋居屋…咁樣應該最快有得住…

洋房

發表於 昨天 23:00 |顯示全部帖子
wcm991101 發表於 16-12-2 19:26
你號碼咁後,冇得唔加名,生左出來就一定要加名,我同你處境都差唔多,最後都決定放棄排公屋,用綠表抽居 ...

唔係有公屋樓先叫綠表咩?
定係我1直都會錯意

洋房

發表於 昨天 23:02 |顯示全部帖子
s2004070 發表於 16-12-2 21:50
同意…
生左一定要加…
加完4人有排等…

呢個方法都唔錯 問下老公意見睇下點算好先
多謝你地既意見 好感動

大宅

國民生產總值:1135

發表於 12 小時前 |顯示全部帖子
szesze4055 發表於 16-12-2 23:00
唔係有公屋樓先叫綠表咩?
定係我1直都會錯意

公屋申請人只要做左詳細資格審查,
合格左進入配房階段就可以申請一年期ge綠表資格證明書。
期間公屋申請編號保留,但會暫緩而不會派樓。

離島4人依家審到g1331,相對黎講係更有希望ga啦…
等到一審查合格就轉綠表買二手公屋居屋…
買樓價唔太高ge應該都唔洗供好貴…
另外都要注意返二手的話未必好似新居屋咁借得足95%,
你要有一定首期咁解…同埋仲要預埋d雜費同每月要交管理費哥d…

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎