用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 862

掃風嘔奶一問

洋房

國民生產總值:39

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
大家好,本人初為人父,BB剛滿月不夠,
唔知點解掃極風都多數唔成功,
掃佢時又訓,打算放低俾佢訓啦,
佢又即醒,跟住依依哦哦咁旭來旭去,
隔無耐佢就會嘔奶,就算平時幫佢掃風,
好少聽到佢UR一聲,多數連奶咁嘔,
結果不停重覆,掃唔出,一係就訓,一係就不停撐,
俾佢訓,一訓落床就醒,跟住又嘔奶,又掃..............
煩惱中,想請教大家有乜方法?
感謝

王國熱話
離婚後的世界
有冇JM好似我咁好想出軌?
一年前...
Girl\'s Talk

別墅

國民生產總值:691

我都遇到同樣問題,留名等學野

回覆 wlchung531 的帖子

您好 wlchung531,爸爸有無試過將BB抱高D伏係您膊頭,肚仔貼住您心口黎掃風,有BB都鍾意依個姿勢架,係背脊深長咁掃上去都會比較易掃D風出黎。食奶前先用掌心加陰力順時針方向幫BB按摩肚仔或埋掃一陣風先,清左d風先餵奶,BB食奶會唔會好慢?
多唔多放屁?

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 Angela護士媽咪@牛欄牌 的帖子

多謝賜教,呢個方法我都有用,好似好D,但都係咁情況.
佢唔算飲得好慢,一開始仲幾急潻,
屁係有,但唔算太多

複式洋房

國民生產總值:165

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我個女都係唔鍾意掃風!但唔掃佢地一定會嘔奶架,我女而家十幾日人仔要飲5安奶,每餐奶我最小同佢掃3次風,好過佢一次過食又嘔返哂出黎,又哂心機又心痛!或者試吓放佢坐喺你大脾慢慢轉圈!我通常都得!同埋如果佢真係掃唔到風都唔好即刻放佢落床呀!起碼坐直佢20分鐘先好放呀!

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

wlchung531 發表於 16-12-3 00:32

多謝賜教,呢個方法我都有用,好似好D,但都係咁情況.

初生BB腸道發展未成熟容易有肚風,加上身長比較短,如果掃唔清風就容易嘔奶,爸爸留意奶樽會唔會扭得太緊影響對流,吸吮時要將奶咀頸部狹窄部份含在BB口腔內,都可以減少吸入空氣,掃風後抱直BB/來回踱步15-20分鐘先將佢放低輕輕側睡,可以減少BB嘔奶/倒流機會架。

洋房

我再嘗試吓,多謝你教導

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
wlchung531 發表於 16-12-5 19:56

我再嘗試吓,多謝你教導

不用客氣 一般3個月大後BB消化乳糖嘅酵素能力會較為成熟,通常肚風會慢慢改善架。如果肚風情況嚴重到出現每餐/大量噴奶的話,就要考慮睇醫生喇。

洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

發表於 前天 09:29 |顯示全部帖子
wlchung531 發表於 16-12-6 20:45
爸爸加油!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎