跳至

首頁

尾頁

男爵府

揸車對我嚟講係十級難度,因為响香港生活咁多年都唔識分左右,而且手腳嚴重唔協調,如果唔係移民嚟SF,我根本唔會學車考車,但上天對我很好,安排咗一個有耐性嘅CF比我學車,雖然佢一般學生上6至8堂就可以去考車,我要上足12堂先有信心去考車,噚日天氣唔好落足大半日雨,但今日就天氣晴朗,而且我去到DMV時好幸運,遇上最nice嘅考官,見面時同我握手又好笑容,考試期間會講鼓勵說話,令我感覺輕鬆,整個過程表現順暢,停車後考官話我pass,感覺發夢一樣,嚟咗3個月左右達成我第一個目標,好感恩

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆:考車1take過

Congratulations! 12堂就pass. 我都係黎先考,不過冇12堂咁少。我吾理人地學3個鐘又有,6個鐘又有,總之自己有信心先考,又吾係鬥快比賽。我好似廿堂有多

男爵府

question_06 發表於 16-12-2 08:32
Congratulations! 12堂就pass. 我都係黎先考,不過冇12堂咁少。我吾理人地學3個鐘又有,6個鐘又有,總之自 ...

thx for your message 12堂×2個鐘都唔算好叻,不過自己知自己事,頭個6堂都冇信心,所以轉彎做得好差,亦唔敢揸老公架車去練習,學完第8堂就同老公去練車,不過好傷感情,練4次有兩次都比佢搞到喊,所以我覺得搵CF上堂會好好多,有啲錢真係唔慳得

複式洋房

jacjac726 發表於 16-12-2 09:18
thx for your message 12堂×2個鐘都唔算好叻,不過自己知自己事,頭個6堂都冇信心,所以轉彎做得 ...

12堂好少姐,仲要一take過,好強

大宅

醒目開學勳章

jacjac726 發表於 16-12-2 05:07
揸車對我嚟講係十級難度,因為响香港生活咁多年都唔識分左右,而且手腳嚴重唔協調,如果唔係移民嚟SF,我根 ...

恭喜您! 我仲未考到,又要返工,都要繼續努力

大宅

醒目開學勳章

揸車對我嚟講係十級難度,因為响香港生活咁多年都唔識分左右,而且手腳嚴重唔協調,如果唔係移民嚟SF,我根 ...

你考邊間DMV

別墅

回覆樓主:

香港考完6年冇揸過
學左8個鐘到攪掂
三藩市真係超級易考

男爵府

nandc 發表於 16-12-2 18:24
12堂好少姐,仲要一take過,好強

好彩遇到友善考官最重要,因為有啲考官個勢好強,成個獄長咁喝啲考生,好易被嚇親,影響自己表現㗎~

男爵府

benben23 發表於 16-12-9 10:34
恭喜您! 我仲未考到,又要返工,都要繼續努力

加油呀要返工就少咗時間可以練車,不過如果唔心急嘅話,寧願揸到有信心先去考,good luck to u

男爵府

benben23 發表於 16-12-9 10:47
你考邊間DMV

Daly city

男爵府

puivigin 發表於 16-12-10 06:52
香港考完6年冇揸過
學左8個鐘到攪掂
三藩市真係超級易考

我老公响SF讀大學時都係學咗8個鐘就考到,不過佢之前响香港冇考牌,之後返港5年冇揸車,但同我去honeymoon時一上車就揸到好穩定,過到嚟唔使補鐘,去DMV整ID時順便續牌,連筆試都唔使考過

大宅

醒目開學勳章

jacjac726 發表於 16-12-11 07:09
加油呀要返工就少咗時間可以練車,不過如果唔心急嘅話,寧願渣到有信心先去考,good luck to u ...

我都諗住咁因月初考過一次衰咗,所以好驚

複式洋房

恭喜您一次就考到車牌。
我初到三藩市,都係想考車牌,正在睇筆試資料,見到你的喜事,急急想向你討教,如何能一次過取得車牌及可否介紹師傅給我?謝謝

男爵府

畀面勳章

想問美國人通常揸棍波定自動波?樓主你考邊種?

男爵府

cyauyau 發表於 17-1-8 16:37
恭喜您一次就考到車牌。
我初到三藩市,都係想考車牌,正在睇筆試資料,見到你的喜事,急急想向你討教,如 ...

我可以介紹CF比你,但我冇必定1次考到車牌嘅秘訣可以分享,最重要係駕駛技術能否達標,而考試當日運氣亦影響成績,譬如路面有冇突發意外,邊個考官上你車…等等。當你上咗幾堂之後,可以咨詢CF意見係咪時候去考路試,你pm聯絡方法比我再叫CF搵你~

男爵府

ntkwong 發表於 17-1-9 08:36
想問美國人通常揸棍波定自動波?樓主你考邊種?

我考自動波

複式洋房

好叻呀,10年前香港學左3x 鐘考 1 take pass, 剛嚟美國學左18堂,2 take pass
揸左半年,仲未敢上 freeway, 仲補鐘

所以,你係好叻!!!!

男爵府

llpig 發表於 17-1-16 01:02
好叻呀,10年前香港學左3x 鐘考 1 take pass, 剛嚟美國學左18堂,2 take pass
揸左半年,仲未敢上 freeway ...

太誇獎我嘞,真心認為當日好運氣,遇到全場最nice嘅考官,因為佢嘅鼓勵,我先至可放鬆心情,將學到嘅駕駛技術運用出嚟,而且當日天氣晴朗,路面冇突發意外,呢啲因素都有助我順利pass,自從考到車牌,我keep住每個星期日都會練習,因為屋企得1架車,老公會揸車平時返工,遲啲我搵到工就平平買架二手車揸1年,技術純熟先買新車

複式洋房

你考私家車自動波還是自動波車貨車?
我仲煩緊考van定私家車,朋友話van視線好d....
可以介cf俾我嗎?
Thx!

大宅

請問你個C夫係教九龍定香港區?經驗豐富的老C夫?

可否pm我C夫的聯絡方法?

首頁

尾頁

跳至