用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由報料 今日: 69|主題: 245037

原來有書唔要可以捐俾公共圖書館

大宅

國民生產總值:2393

BKXmas勳章

香港公共圖書館重點收集與香港有關,以及能豐富圖書館各專門及參考館藏的資料項目。惟下列書籍一般不會考慮:

a.小說和兒童書籍;
b.香港公共圖書館館藏已包羅的書目;
c.學校課本和學生作業;
d.殘破資料(珍本書籍除外);
e.已過時的科學、科技、商業、財經、法律、旅遊指南和電腦科學書籍。

有關捐贈書籍詳情,可瀏覽香港公共圖書館的網頁:
http://www.hkpl.gov.hk/tc/about-us/collection-develop/donation.html

市民如欲捐贈有關資料給香港公共圖書館,請將資料連同已填妥的捐贈紀錄,於圖書館開放時間內送交任何一間公共圖書館。

有關各公共圖書館的地址及開放時間,可瀏覽以下網頁:
http://www.hkpl.gov.hk/tc/locations/libraries.html

謹此多謝您對圖書館服務的支持。 」

topyy    發表於 16-12-6 10:22
wcpcelia    發表於 16-12-3 20:42
pwsmay    發表於 16-12-2 09:55
ha-ppyday    發表於 16-12-2 08:45

王國熱話
慢性蕁麻疹
濕疹覆發 眼腫了 幾耐吸一次枕頭床單塵蟎
敏感兒家長揮手區
求救!!!bb濕疹好嚴重

版主

國民生產總值:99629

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

好難有機會岩wor咁

大宅

國民生產總值:4709

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆:原來有書唔要可以捐俾公共圖書館

小說,兒童書都唔收,都無咩啱了

子爵府

國民生產總值:11932

BKXmas勳章

回覆樓主:

係囉。

版主

國民生產總值:99629

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

仲要圖書館本身無,好難合資格啫

侯爵府

國民生產總值:24567

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 樂桃猴年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

童書小說唔收,幫唔到清書櫃

水晶宮

國民生產總值:74029

BKXmas勳章

回覆:原來有書唔要可以捐俾公共圖書館

我果陣將唔要嘅一次過拎去圖書館,佢要我填一份表,同埋有問我如果啲書圖書館唔啱,我想點處理,我填左叫圖書館自行處理!

唔知依家會唔會係咪都收左先了!

公爵府

國民生產總值:28831

樂桃猴年勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

圖書館冇外文書...德文,韓文,日文,.......

珊瑚宮

國民生產總值:104447

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

a + b.....難喎!!!

公爵府

國民生產總值:27035

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BKXmas勳章

A+B 都幾難喎!
武裝的心臟為你 Break Down
剩下赤裸的告白 沒防備的愛
奮不顧身要勇敢 擋開流言的子彈
So Baby Let’s Go Go Go Go Go

水晶宮

國民生產總值:62048

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔要嘅書基本上全部屬於A類

伯爵府

國民生產總值:18560

+4熱血勳章 BKXmas勳章

子爵府

國民生產總值:14831

BKXmas勳章

回覆樓主:

圖書館自己都掉好多書

珍珠宮

國民生產總值:32681

2017勳章 BKXmas勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家屋企應該最多A類書。。。

根本無可能捐到。。。。

大宅

國民生產總值:1768

畀面勳章 BKXmas勳章

好難符合條件

大宅

國民生產總值:2959

BKXmas勳章

ckat 發表於 16-12-2 10:34
圖書館自己都掉好多書

比佢掉不如捐比婦女會,青年中心……佢地會有書櫃放d書比等上堂的家長小朋友睇

男爵府

國民生產總值:6151

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:2423

BKXmas勳章

carolwong168 發表於 16-12-2 07:23
香港公共圖書館重點收集與香港有關,以及能豐富圖書館各專門及參考館藏的資料項目。惟下列書籍一般不會考慮 ...

点解吾效法外國圖書館,拎多餘出黎賣,收入又用番系圖書館!

大宅

國民生產總值:2354

BKXmas勳章

回覆樓主:

兒童書我啱呀!

大宅

國民生產總值:2582

BK Milk勳章 BKXmas勳章

GS1968 發表於 16-12-2 07:42
小說,兒童書都唔收,都無咩啱了

兒童書我啱呀!如有唔要可以要呀:)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎