婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

來緊我們需要搬回6299家住,因為將會有小朋友。需要有人幫眼。
6299有2個仔(我C6係大仔)。大家都結曬婚,分開住。以我所知,應該大家比同一個銀碼。他們都會自給自足,(62仲有工作),水電媒佢哋自己比。

搬入去後,我同c6諗住負責番D水電媒費,另外請埋工人做家務和照顧小朋友。

大家認為,仲需不需要加$比家用?如果要比多幾多好?

錢而D野好敏感,c6又話冇所謂。但我避免開壞個頭,而叔仔又可能有說話。
請比比意見。

珍珠宮

叫你老公唸惦佢,果個糸佢父母,慨然你地負責比水電煤,工人人工的話,家用嘅嘢,你最唔好出聲

大宅

回覆:littlehan2015 的帖子

我諗叔仔個part可以暫時唔駛理,因為而家係你地搬返去。如果佢因為咁而加多或減少家用,係佢既事。
我諗最起碼加返飯餸錢,同埋日用品個part. 至於加幾多,你最好自己計一計,再由老公出面同兩老傾下。
最重要既係,其實兩老會唔會介意你地搬返去住。

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:48

複式洋房

雞蛋公主59 發表於 16-12-2 08:28
我諗叔仔個part可以暫時唔駛理,因為而家係你地搬返去。如果佢因為咁而加多或減少家用,係佢既事。
我諗最 ...

其實同奶奶一家關係0k。我同c6現在住地方細。佢哋地方大,3間房。係佢哋叫我吔考慮返去住多個照應。

不過,我會試下一切住。唔得會搬番自己原本屋企。不過就細+會得工人同bb日頭2人係屋企。

子爵府

littlehan2015 發表於 16-12-2 09:19
其實同奶奶一家關係0k。我同c6現在住地方細。佢哋地方大,3間房。係佢哋叫我吔考慮返去住多個照應。

不過 ...

我都有兩個仔,99同我住咗差唔多十年。講真,女性地域性比較強,即是比較難容忍沒血緣關係既人。同埋小氣。你老公平時都有俾零用(唔是家用,因你地沒吃住佢),搬番更應加的家用。因始終都是麻煩到人。另外C6細佬既老婆會甘心的,你層樓都會出租啦,咁即是有能力俾多的。我對阿仔讀書和性格要求高,我估我頂唔順的懶心抱和怪獸心抱。所以我唔會同住,我是你99,最多換樓住,你住三房,我住兩房,零用照俾

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:49

大宅

littlehan2015 發表於 16-12-2 08:14
來緊我們需要搬回6299家住,因為將會有小朋友。需要有人幫眼。
6299有2個仔(我C6係大仔)。大家都結曬婚,分 ...

自己攪得掂,我就唔搬去喇!一家一主真係好處多過壞處,或者日頭BB和工人到他們家得唔得。

大宅

你住左人地地方
象徵式俾多幾千蚊當租金都要
出面租個兩房閒閒地都萬幾二萬

複式洋房

草莓602 發表於 16-12-2 11:30
自己攪得掂,我就唔搬去喇!一家一主真係好處多過壞處,或者日頭BB和工人到他們家得唔得。
...

我都想咁。不過地方遠,行唔通。

複式洋房

dobbybabie 發表於 16-12-2 11:07
我都有兩個仔,99同我住咗差唔多十年。講真,女性地域性比較強,即是比較難容忍沒血緣關係既人。同埋小氣 ...

我都明白。食得咸魚抵得渴。
寄人籬下我都諗左好耐。
始終冇血源關係,習慣又不同。

又試過話交換地方,不過因為2房屋企係我名,老爺面子問題不願。。。

複式洋房

另外我們自己之前有諗過换大D屋,跟住有需要99可以來。
可惜樓市太貴。。
(已經住在新界偏遠地區了)

水晶宮

呢個最好由C6同父母商量,你唔好插手啦

公爵府

如您本身的地方是出租, 咁好應該要比番d人, 至於比幾多就叫您c6同您99商量, 仲有如請埋工人最好您地負責買送錢.

複式洋房

koko2000 發表於 16-12-2 15:04
如您本身的地方是出租, 咁好應該要比番d人, 至於比幾多就叫您c6同您99商量, 仲有如請埋工人最好您地負責買 ...

冇出租吖。
打算自己供住先(c6冇出$,我自已一個人供)。
因為有乜差池,我會搬番去住。以防萬一。

水晶宮

littlehan2015 發表於 16-12-2 15:25
冇出租吖。
打算自己供住先(c6冇出$,我自已一個人供)。
因為有乜差池,我會搬番去住。以防萬一。

家用你地唔同住都要俾、住埋仲要俾多d、你地仲四個人喎、就算俾哂駛費人地都可以當你冇交租賺左、老實我唔會搬返去

複式洋房

luckybaby2011 發表於 16-12-2 17:04
家用你地唔同住都要俾、住埋仲要俾多d、你地仲四個人喎、就算俾哂駛費人地都可以當你冇交租賺左、老實我唔 ...

咁大件事。。。

複式洋房

回覆:家用問題。。。

你會不會考慮出租自己而家住緊果度,然後租喺老爺奶奶附近住?
一來維持一家一主唔洗擔心適應不同生活習慣卻要局住同一屋簷下面左左
二來可以互相照應
三來有咩e郁亦可撥亂反正,咪各自住返自己屋企
反正你搬返去點都要俾多少許家用
錢唔係最大問題,要冒風險搞\"和\"同老公老爺奶奶關係,最後咪又係搞著自己和bb?又有機會俾人覺得痴飲痴食,何必呢?
三思而後行呀!

大宅

我都讚成交俾c6處理,等佢自己同父母開心見誠講。

子爵府

一齊住梗係要俾家用啦

男爵府

你而家4個人搬入去住
就算自己俾返水電煤
都一定要額外俾多幾千蚊啦
伙食都唔止幾千
而家象徵式當交租都要啦

公爵府

咁你俾開嘅家用, 是否照俾先 (應該都唔太多). 你是否ftm, 如果唔係, 咁即是99要幫忙照顧小孩啦. 你自己有數得計, 多咗4個人(你夫妻, 工人, 小孩), 廁紙都用多d啦, bb唔識食飯但都多三個大人, 飯菜錢都唔少啦, 我係你叔仔都有微言啦.

首頁

尾頁

跳至