用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

烹飪錦囊 今日: 92|主題: 106876

[用具] 蒸熟嘅薯仔,蕃茄用咩工具去皮呢?

大宅

國民生產總值:3983

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我用手指搣,整到成手指甲都係

王國熱話
淘寶玉石分享
淘全屋家俬用集運定每件直送?
風扇燈
淘傢俬

大宅

國民生產總值:3063

tracy_lui 發表於 16-12-2 08:58
我用手指搣,整到成手指甲都係
刀仔

別墅

國民生產總值:605

薯仔用刀響中間介一刀先蒸,之後浸冰水就好易去皮
蕃茄又係表皮介米字,用水淥一陣,就好易去皮

大宅

國民生產總值:3983

女皇駕到 發表於 16-12-2 09:55
蕃茄又係表皮介米字,用水淥一陣,就好易去皮 ...

我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣

別墅

國民生產總值:605

既然係蒸,不如刨左皮,切件先蒸會易處理好多。

複式洋房

國民生產總值:145

如果話買返黎已經熟左
都係用刀切啦,太林唔好切的話
入雪櫃雪硬少少先切會好切d

複式洋房

國民生產總值:230

tracy_lui 發表於 16-12-2 10:19
我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣

生既話我用以下E D刨皮, 熟左唔知會唔會冇咁好刨... 用唔掂就用番刀仔啦!

超級版主

國民生產總值:97620

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

mirroreyes 發表於 16-12-2 12:46
生既話我用以下E D刨皮, 熟左唔知會唔會冇咁好刨... 用唔掂就用番刀仔啦!

熟咗用呢d刨刀好messy架,用刀仔會易d, 其實上面有jm講咗,未煮之前環繞薯仔介一刀,之後浸凍水就好易剝皮,蕃茄就喺底介十字,煮完浸一浸凍水好易剝。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

國民生產總值:230

rose-mag 發表於 16-12-2 12:59
熟咗用呢d刨刀好messy架,用刀仔會易d, 其實上面有jm講咗,未煮之前環繞薯仔介一刀,之後浸凍水就好易剝皮 ...

上面都回左 "我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣" , 因為唔系薯仔系番薯仲要系蒸唔系落水 "十", 所以D皮先 "搣" 唔好!

超級版主

國民生產總值:97620

最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

mirroreyes 發表於 16-12-2 15:02
上面都回左 "我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣" , 因為唔系薯仔系番薯仲要系蒸唔系落水 "十", ...

等樓主自己試下不同方法,個蕃薯蒸軟咗的話,用刀仔容易好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

國民生產總值:1713

蒸之前介一介,再用刀仔

侯爵府

國民生產總值:23645

好媽媽勳章 醒目開學勳章

發表於 前天 16:09 |顯示全部帖子

我只知介一刀,原來要再浸冰水,又學到謝謝

請問是否浸幾分鐘就可以?謝謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎