烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我用手指搣,整到成手指甲都係

大宅

tracy_lui 發表於 16-12-2 08:58
我用手指搣,整到成手指甲都係
刀仔

男爵府

薯仔用刀響中間介一刀先蒸,之後浸冰水就好易去皮
蕃茄又係表皮介米字,用水淥一陣,就好易去皮

男爵府

女皇駕到 發表於 16-12-2 09:55
蕃茄又係表皮介米字,用水淥一陣,就好易去皮 ...

我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣

男爵府

既然係蒸,不如刨左皮,切件先蒸會易處理好多。

複式洋房

如果話買返黎已經熟左
都係用刀切啦,太林唔好切的話
入雪櫃雪硬少少先切會好切d

複式洋房

tracy_lui 發表於 16-12-2 10:19
我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣

生既話我用以下E D刨皮, 熟左唔知會唔會冇咁好刨... 用唔掂就用番刀仔啦!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mirroreyes 發表於 16-12-2 12:46
生既話我用以下E D刨皮, 熟左唔知會唔會冇咁好刨... 用唔掂就用番刀仔啦!

熟咗用呢d刨刀好messy架,用刀仔會易d, 其實上面有jm講咗,未煮之前環繞薯仔介一刀,之後浸凍水就好易剝皮,蕃茄就喺底介十字,煮完浸一浸凍水好易剝。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 16-12-2 12:59
熟咗用呢d刨刀好messy架,用刀仔會易d, 其實上面有jm講咗,未煮之前環繞薯仔介一刀,之後浸凍水就好易剝皮 ...

上面都回左 "我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣" , 因為唔系薯仔系番薯仲要系蒸唔系落水 "十", 所以D皮先 "搣" 唔好!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mirroreyes 發表於 16-12-2 15:02
上面都回左 "我係想搣蒸熟左既日本番薯仔, 個皮好薄好難搣" , 因為唔系薯仔系番薯仲要系蒸唔系落水 "十", ...

等樓主自己試下不同方法,個蕃薯蒸軟咗的話,用刀仔容易好多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我只知介一刀,原來要再浸冰水,又學到謝謝

請問是否浸幾分鐘就可以?謝謝

首頁

尾頁

跳至