用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 423|主題: 870124

其實HR and Finance Admin即係咩?

男爵府

國民生產總值:8454

熱血勳章 畀面勳章

最近搵緊工,想轉做HR,見到招聘網站有公司請HR and Finance Admin,其實我唔係好明甘佢即係請緊Admin 定HR定Finance 定純粹打雜?? 有無JM知道呢?

Life is better when you're laughing!

侯爵府

國民生產總值:20694

我估係HR 但要做埋部份ACCOUNT 的野, 如果唔係高職級的話, 可能係負責D流水賬, CLAIM 錢, 人工, 出糧, MPF 果D.

別墅

國民生產總值:971

畀面勳章

HR (或會加 Admin) 所有嘢,Account 部份工作 (AP / AR / Petty Cash / Payroll / MPF)

男爵府

國民生產總值:8603

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

即係HR and Finance department入面的admin, 應該要負責:
HR部分: 計糧, 新入職同事搞MPF, 報稅, 約interview and follow up, 安排新同事簽約, 安排同事離職事宜, HR report
Finance部分: claim錢, 入下數, 出cheque, 交公司不同費用 (燈呀電呀上網呀etc), Finance report, etc

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

koko2000 發表於 16-12-2 10:04
我估係HR 但要做埋部份ACCOUNT 的野, 如果唔係高職級的話, 可能係負責D流水賬, CLAIM 錢, 人工, 出糧, MPF ...
多謝解答,由於我係無HR經驗的,我主要怕個名怪怪地,之後再搵工會否只覺得我係Admin。 我見多數都係叫HR Assistant.
Life is better when you're laughing!

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 10:11
即係HR and Finance department入面的admin, 應該要負責:
HR部分: 計糧, 新入職同事搞MPF, 報稅, 約intervi ...
你答得好詳細呀,我無任何HR 經驗,但想向呢方面發展,你覺得呢個職位對之後幫助大唔大呢?

男爵府

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 熱血勳章 畀面勳章

danad 發表於 16-12-2 10:16
你答得好詳細呀,我無任何HR 經驗,但想向呢方面發展,你覺得呢個職位對之後幫助大唔大呢? ...
冇經驗一定係由呢d junior post開始入手....所以基本上係一個HR必經的entry level..你想入呢行就係要搵呢D, 或同類型既post, e.g. HR executive/ HR assistant, 之類....但你呢個post就要做埋d finance野, 不過冇所謂既, 因為除非大公司分到好細, 如果唔係一般中小企, 都係 HR + admin (行政) 或 HR+account/finance 之類, 所以我覺得都OK。

不過講真有時HR d位偏向請有經驗既人...你完全唔識呢D野, 都唔知人地請唔請...(雖然話junior post但好多時D人都expect你有1年exp咁上下)....試下先囉~~ 加油~~

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 10:37
冇經驗一定係由呢d junior post開始入手....所以基本上係一個HR必經的entry level..你想入呢行就係要搵呢D, ...
我只係有過秘書經驗,希望有幫助,唔該你呀,我都係照send cv去先,

wcpcelia    發表於 16-12-2 14:50

男爵府

danad 發表於 16-12-2 10:49
我只係有過秘書經驗,希望有幫助,唔該你呀,我都係照send cv去先,
點都照send先.個job requirement有冇話要識MPFSO或者employment ordinance之類既term?
如果有....佢一定expect有小小exp, 就算冇, 你都要對呢D野有認識, 最好research下先....
其實最好睇清楚你個job requirement講會做D咩, 咁你prepare時會更好~~~

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 10:56
點都照send先.個job requirement有冇話要識MPFSO或者employment ordinance之類既term?
如果有....佢一定exp ...

佢無寫到呢D字眼,內容大致係要協助HR同Finance 呢兩個部門,打下文件,處理員工去留既野,要做book-keeping, 仲有Admin野。間野叫Chandler Macxxx,唔知JM有無聽過呢?

男爵府

國民生產總值:9882

回覆樓主:

起薪點有冇八千多DD?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

brother4 發表於 16-12-2 11:20
起薪點有冇八千多DD?
佢無寫幾錢人工嫁,但我係Jobsbb搜尋個位用$11000開始搵,點壓價都有一萬掛??

男爵府

danad 發表於 16-12-2 11:14
佢無寫到呢D字眼,內容大致係要協助HR同Finance 呢兩個部門,打下文件,處理員工去留既野,要做book-keepi ...
呢間agency黎架wor..係佢請人, 定係佢幫個客請人??
你留意下佢有冇寫D the client is xxxxx 之類既野?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 11:25
呢間agency黎架wor..係佢請人, 定係佢幫個客請人??
你留意下佢有冇寫D the client is xxxxx 之類既野?
...
E...佢只寫左Westernized environment,又無講係幫咩公司請喎

男爵府

danad 發表於 16-12-2 11:28
E...佢只寫左Westernized environment,又無講係幫咩公司請喎
係一定唔會講幫咩公司請的...我意思係佢段ad, 有冇透露係幫客請, 定自己請..
如果幫害請, 一般會有段客的description, e.g. The Client is a renowned Multinational Retail firm, and is looking for the following position, etc.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 11:38
係一定唔會講幫咩公司請的...我意思係佢段ad, 有冇透露係幫客請, 定自己請..
如果幫害請, 一般會有段客的de ...
佢無寫呀,只話Both HR and Finance exposure,之後就一段野介紹自己間公司。不過我呢家都覺得佢係幫人請,我Send左CV去啦,希望間野唔好呃我啦

男爵府

danad 發表於 16-12-2 11:45
佢無寫呀,只話Both HR and Finance exposure,之後就一段野介紹自己間公司。不過我呢家都覺得佢係幫人請, ...
唔會呃你既, 如果你有機會去interview, 咪問清楚要做D咩, 覺得唔係你想要既野咪算~~agency一般只會搵有經驗既人上去....因為佢都想secure個求職者會meet到個客(間公司)要求....
所以如果你想搵entry level HR工, 最好直接搵d係公司請會好D, 唔好through agency, 機會會大D~~
Good Luck

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-2 11:48
唔會呃你既, 如果你有機會去interview, 咪問清楚要做D咩, 覺得唔係你想要既野咪算~~agency一般只會搵有經驗 ...
嗯,我呢幾星期真係搵工搵到有點想放棄,所以咩公司都sent cv去,點都好啦,感謝你答左我甘多野JM你好好人,祝福你。

男爵府

danad 發表於 16-12-2 12:04
嗯,我呢幾星期真係搵工搵到有點想放棄,所以咩公司都sent cv去,點都好啦,感謝你答左我甘多野 ...
希望你快D搵到份岩你的工其實我都超怕搵工見工....係好氣餒既一件事........

wcpcelia    發表於 16-12-2 14:51
danad    發表於 16-12-2 12:30
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎