用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 52|主題: 120570

外傭疑開奶滾水淥傷BB 僱主怒炒報警拉人

男爵府

國民生產總值:7528

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
外傭疑開奶滾水淥傷BB 僱主怒炒報警拉人
12月01日(四)
23:02更新16:32建立

BB遭滾水燙傷,媽媽心痛不已。(「香港外傭僱主關注組」fb)

1/3

[p=28, null, left]【on.cc東網專訊】 一名外傭為15個月大男嬰開奶時,疑不小心看管BB,枱上奶樽的滾水向BB照頭淋,由臉頰淥到頸部全片紅腫,BB甩皮要住院。身為母親的李小姐在社交網站貼文,坦言「我好心痛,心裏淌血」。她張貼兩張BB受傷照片,左臉至下巴及頸部,都紅腫及有保鮮紙保護防感染。她反問自己明明已親身示範如何熱奶,吩咐用暖水,也叫工人用手感受過,又叫她一定要在廚房熱奶,「為甚麼偏偏就發生這種事?」警方晚上表示,今日(1日)於深水埗拘捕一名外籍女子,涉嫌「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」,正被扣留調查。

李小姐今午在facebook群組「香港外傭僱主關注組」貼文講述情況及求助,她聲稱,今日外傭開奶時將滾水放在枱上,無睇住BB,滾水由面淥到頸,好嚴重成面到頸都甩皮需要住院。她表示感到心痛,已即時解僱外傭,但外傭中介公司竟然在此時此刻催促她要支付終止合約的薪金及機票,令她非常煩亂,但她聲言:「我一定要外傭負番佢應該負的責任」。

BB受傷後,李小姐在醫院已報警及落口供,警方建議中介公司帶走外傭,但未有要求外傭錄口供。她今天打電話給中介公司與外傭終止合約,但中介公司要她7天後計糧及買單程機票給外傭。

李小姐認為,糧可以計,但單程機票暫不想買,事件一天未搞妥都不會買,但中介公司以僱傭條例為理由要她依從。李在警方和中介之間周旋,感到無助。網民看到BB相片及李小姐情況都大感心痛,紛紛留言安慰,亦批評中介公司做法,認為嚴重失職已可即炒不用賠償,不必理會中介公司。

李小姐除了多謝網民關心外,指自己心理和現實承受壓力,感到好迷惘,她的媽媽亦已向議員求助,她亦致電勞工處查詢,因不想外傭有藉口反告她,需支付所有人工及機票,不過她致電外傭多次無人聽,要書面通知外傭正式被解僱。同時,她已跟進警方的工作,不希望外傭偷偷離港。

男嬰的姨姨貼文透露,事件於昨日(11月30日)發生,形容「半邊面同成條頸都冇皮,BB喊到眼都腫同失聲」,BB要住院,她感到心痛。

兒科醫生謝鴻興表示,如被熱水燙傷,首先要降溫,避免皮膚起水泡,脫落或壞死,可用凍水淋傷患處。相中BB的紅腫處用保鮮紙包住,謝指是送院期間包保鮮紙保護表皮,令皮膚不受感染,做法無問題,但需留意不要掩住口鼻。

謝鴻興直言,用熱水開奶是錯誤的做法,因熱水更難溶解奶粉,用溫水已可調配奶粉,更不必用熱水坐熱。他說,嬰兒被用奶的熱水淥傷的情況不算常見,反而沐浴時被熱水燙傷臀部或手腳較常見。

警方回覆稱,昨日接獲一名30歲姓李女子報案,指她懷疑其15個月大兒子被熱水濺到,導致面部和頸部燙傷,她報案前已自行將其兒子送往廣華醫院治理。案件暫列作「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」,現交由深水埗警區刑事調查隊第五隊跟進。經調查後,警方今日於深水埗區拘捕一名29歲外籍女子,涉嫌「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」,她現正被扣留調查。

BB面部甩皮,需要住院。(「香港外傭僱主關注組」fb)

涉事BB疑被滾水照頭淋,由臉頰淥到頸部全片紅腫。(「香港外傭僱主關注組」fb)

王國熱話
感恩接觸到自然療法,不用一病就食西藥
不打流感疫苗的請進!
請問有冇哮喘中醫師介紹-小兒3歲
女女皮膚敏感成日左R右R, 點樣教佢忍住唔...

複式洋房

國民生產總值:399

好嚴重,心痛
我的高端母嬰小鋪 http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=1339847

大宅

國民生產總值:1055

入罪機會極低

水晶宮

國民生產總值:53992

官一定判意外

玩具萬歲!

別墅

國民生產總值:780

loveshoppinghk 發表於 16-12-2 11:55
好嚴重,心痛
d外傭都唔知係咩故意嘅!因為香港有一般所謂既外傭工會係喥幫佢地,覺得佢地係唔會有損失,香港人要團結呀!這次就要給個下馬威佢地看下先啦!

別墅

fitfish 發表於 16-12-2 12:06
官一定判意外

如果判意外,我地香港人就發起遊行,趕走d外傭返家鄉啦!等佢地係那邊食屎啦!反正影響最大嘅係香港最有錢個d人之,佢地通常都會請幾個工人。一般家庭自己都可以handle嘅。

翡翠宮

國民生產總值:76011

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

真陰功, 呢件賤人一定有天收。

水晶宮

做工心不在焉,樣樣但求就手
玩具萬歲!

別墅

lily-of-valley 發表於 16-12-2 12:44
真陰功, 呢件賤人一定有天收。
Agreed! 最殘係,個bb大個會承受很大壓力,因為d皮膚影響佢外表,可能會一世自郫。影響深遠阿!

翡翠宮

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

小猴子兒 發表於 16-12-2 13:11
Agreed! 最殘係,個bb大個會承受很大壓力,因為d皮膚影響佢外表,可能會一世自郫。影響深遠阿! ...
仲有人可以幫呢D工人講好話, 話我地把口唔專重人呀。 我地克薄人多, 衰工人係我地作出來架。

別墅

國民生產總值:591

我都想知屯門,亞洲等有咩回應

別墅

lily-of-valley 發表於 16-12-2 14:08
仲有人可以幫呢D工人講好話, 話我地把口唔專重人呀。 我地克薄人多, 衰工人係我地作出來架。 ...
那個jm 個腦有蟲。

男爵府

國民生產總值:7528

kowloonfish 發表於 16-12-2 14:41
我都想知屯門,亞洲等有咩回應
其實我好懷疑呢個人本身就係南亞裔背景,大家要知香港有好多南亞裔人士已經生活左很多年,中文係好流利同本地人一樣架。 (可能所以個名入邊有亞洲一詞)

珍珠宮

國民生產總值:31513

fitfish 發表於 16-12-2 12:06
官一定判意外

但係.... d 熱水係唔應該放在 阿b 可掂到的地方,
開奶亦唔應該用咁熱ge 水.

呢個 "意外" ..... 可避免架bor.

翡翠宮

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
PonyMom 發表於 16-12-2 22:47
其實我好懷疑呢個人本身就係南亞裔背景,大家要知香港有好多南亞裔人士已經生活左很多年,中文係好流利同本 ...

呢D對佢不利的post, 就潛水。 係第二D。post, 又扮專家教人。 借頭借路話人克薄。

別墅

lily-of-valley 發表於 16-12-3 10:49
呢D對佢不利的post, 就潛水。 係第二D。post, 又扮專家教人。 借頭借路話人克薄。
...
Agreed! 過個叫咪亞洲的一定唔係香港人。佢有偏見思想應該係南亞裔。我地以後不要與佢有任何對答。

水晶宮

如係香港人整到別人毁容。 可以告佢赔償。 包括以後一切醫療费。身心损傷费

如工人整到人。 官判無罪。可拍罗友走人
玩具萬歲!

珍珠宮

國民生產總值:30265

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas 樂桃猴年勳章

回覆樓主:

睇到我都心痛死,媽媽一定心如刀割。工人點都要負責。唔通佢攪到bb甘完全冇責任!?

翡翠宮

小猴子兒 發表於 16-12-3 11:24
Agreed! 過個叫咪亞洲的一定唔係香港人。佢有偏見思想應該係南亞裔。我地以後不要與佢有任何對答。 ...

佢係度專教D新丁, 機票唔貴唔介紹, 又話人屈佢係agent. 似有分身同佢附和。

別墅

fitfish 發表於 16-12-3 12:01
如係香港人整到別人毁容。 可以告佢赔償。 包括以後一切醫療费。身心损傷费

如工人整到人。 官判無罪。可 ...
Agreed! 以後d家庭如果有bb都係自己家人看著好d,以免到時像這樣個case 就後悔當初了。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎