自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

嘩!乜陪月咁貴嘅?!?!

大宅

樓主,我也是在養和生,也會請陪月2個月。醫院費用由老公出,陪月費用我會自己出。題外話,你都幾重皮喎,我家收入係你倍數計我先捨得。

男爵府

fukuoka_saga 發表於 16-12-2 10:28
黎緊生bb,會請陪月,上胎都有請,但而家d陪月加晒價。
睇中一個,請個半月50,000,同老公講佢話好貴。佢唔 ...

其實BK已經唔同以前,好多人會眼紅人,樓主,兩公婆有商有量,生仔湊仔勞心勞力真係辛苦過返工好多,老公這個時候支持非常重要。

男爵府

fukuoka_saga 發表於 16-12-2 10:28
睇中一個,請個半月50,000,同老公講佢話好貴。佢唔 ...

其實BK已經唔同以前,好多人會眼紅人,樓主,兩公婆有商有量,生仔湊仔勞心勞力真係辛苦過返工好多,老公這個時候支持非常重要。

男爵府

Ol0314 發表於 16-12-4 15:47
先唔好講值唔值 因每人價值觀唔同

夜晚夜闌人靜時

珍珠宮

pw_113 發表於 16-12-4 19:59
其實BK已經唔同以前,好多人會眼紅人,樓主,兩公婆有商有量,生仔湊仔勞心勞力真係辛苦過返工好多,老公 ...

但其實我覺得以樓主的家庭收入,這裡很多jm們也超過,有什麼好眼紅呢?!

侯爵府

其實真係冇眼紅,如果兩公婆睇法一致,問題根本唔存在。
問題係老婆覺得值,老公覺得唔值,但老婆想老公俾,都唔make sense, 所以先建議樓主喺c6角度諗下,大家攞個共識,否則,大可撐樓主,話乜佢c6咁衰淨係俾10萬生仔,5萬陪月都唔肯俾,點做人世呀?快d離婚唔好浪費青春!係咪咁樣先算幫樓主?

good_pig    發表於 16-12-4 22:34

珍珠宮

pw_113 發表於 16-12-4 19:59
其實BK已經唔同以前,好多人會眼紅人,樓主,兩公婆有商有量,生仔湊仔勞心勞力真係辛苦過返工好多,老公 ...

但其實我覺得以樓主的家庭收入,這裡很多jm們也超過,有什麼好眼紅呢?!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

坐月對女人好重要, 男人真係未必明白。
既然有能力俾, 就請啦, 必無要同個男人講咁多。
我當年都係有工人同陪月, 真係輕鬆好多。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

畀面勳章

孤唔孤寒係本性,唔會因爲同你結咗婚而變得大方,老公係自己揀,無得好怨,到底孤寒是好處還是壞處,各人理解也不同!!

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

上報紙了

象牙宮

2024年龍年勳章

emily22 發表於 16-12-7 10:05
上報紙了

希望樓主家人唔好睇到,影響夫妻感情。

大宅

fukuoka_saga 發表於 16-12-3 17:44
其實已經請咗了。唔該晒各位

想請問樓主,我覺得你對家庭付出好多 咁你老公付出o既係咩呀?無惡意呀,我很好奇而已。

子爵府

唉!其實陪月依家嘢都喺依幾年先至咁興嘅姐!樓主有無諗過生仔費已用咗佢老公兩個月糧,如果加埋星級陪月等於一共三個月糧吖。唔喺乜都要計身家嫁。

不過;
一級醫院產子
兩個工人
星級陪月

講俾人聽又真喺好grand嘅!

跟著,點keep住呢?有排計......

大宅

回覆:fukuoka_saga 的帖子

如果佢有幾百萬現金,咁佢真係孤寒,但普通人黎講,五萬就太貴

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

慨然話貴, 咁點解樓主比錢的又可以請呢? 即係唔係貴唔貴的問題啦, 只係佢唔想出錢養好老婆身體, 第日樓主有病要錢醫病, 會唔會又話貴肯出呢?

結婚當日唔係話會好好照顧個老婆架咩? 無論疾病貧富都會願意一生一世照顧架咩? 咁O既口頭承諾, 可唔可以告個老公違約?

睇黎個老公愛錢多過愛個老婆囉~

樓主應該比返呢度D JM留言比老公睇

水晶宮

fayefa 發表於 16-12-7 13:39
唉!其實陪月依家嘢都喺依幾年先至咁興嘅姐!樓主有無諗過生仔費已用咗佢老公兩個月糧,如果加埋星級陪月等 ...

無人話陪月唔重要、但兩個工人、養和生、以佢地收入、覺比重太多啫

大宅

5萬陪月? 咩人黎 鑲金啊

男爵府

老公有幾球現金唔代表要有高級嘅享受架喎
你點知人地係咪好辛苦咁儲返嚟先
可能人地有諗過呢舊錢係點用
錢邊個唔識駛啫
但係儲返相應嘅銀碼唔係咁易囉
就算係投資得返嚟都會有風險
今日唔知聽日事
有時睇嘢唔好睇表面嗰幾球
可能要用起上嚟就係嗰幾球救到你條命或者成個家囉