自由講場

跳至

首頁
34567...43

尾頁

伯爵府

miuling814 發表於 16-12-2 11:13
認同。
哩個根本唔係肯唔肯俾嘅問題,係價值問題。
如果係我,就算我老公有能力,主動搵埋陪月,俾埋50000 ...

但over 20000一個月真係市價。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:生bb覺得個老公好孤寒

5萬好貴....
俾得起我會自己俾左先
但對呢個老公有保留

btw, 你有冇問佢如果平啲佢俾唔俾?
可能佢只係同呢度既jm一樣認為太貴

子爵府

你覺得需要24小時陪月,你老公覺得唔需要,同樣好多媽媽都唔需要24小時陪月,坐月期間夜晚自己一個就搞掂,所以你老公咁諗都唔代表佢姑寒/唔錫你,始終bb出世開支好大,互相體諒同了解對方觀點係夫妻相處之間好重要既。
你覺得老公唔肯比5萬請陪月好姑寒,同樣老公亦覺得你5萬請陪月好大洗,既然大家公一份,婆一份,老公又負責私院支出,你想有星級陪月24小時幫手就自己負責陪月,你老公係覺得5萬陪月貴定唔想負責返陪月既支出?呢樣大家商量下

伯爵府

julieko 發表於 16-12-2 11:14
如果開刀就係, 我順產仲遲左成個星期.... , 所以座完月都差唔多返工
同理要睇下樓主聽唔聽話, 如果又洗頭又 ...

呢個邏輯好似有d問題,沖涼洗頭好多話過左12朝都ok,然後用姜水洗,唔會話沖左涼等於請陪月無用

子爵府

fukuoka_saga 發表於 16-12-2 11:07
好多人話貴,但25000一個月真係市價,我3年前生大囡就20000市價

本身有冇工人/其他屋企人幫手?

長遠來說兩個小朋友,請工人會好啲,工人+8小時陪月已經好夠。

伯爵府

5萬...睇黎你都幾有錢, 老公咁樣就小家左D

伯爵府

艾森 發表於 16-12-2 11:17
你覺得需要24小時陪月,你老公覺得唔需要,同樣好多媽媽都唔需要24小時陪月,坐月期間夜晚自己一個就搞掂 ...

我覺得你講得中肯。特別男人唔知女人咁多野,覺得幾萬請個人唔值咪唔肯俾錢。

我覺得如果樓主有返工就自己俾咪得,俾錢都係自己享受,無問題窩~

公爵府

fukuoka_saga 發表於 16-12-2 10:28
黎緊生bb,會請陪月,上胎都有請,但而家d陪月加晒價。
睇中一個,請個半月50,000,同老公講佢話好貴。佢唔 ...

太貴了,寧願D錢用落仔囡度。
何況你上一胎都有陪月,你應該知點應該食咩同有咩吾食得。
最辛苦是夜奶同吾夠休息姐。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

自己俾都要請啦,吾糸可以點?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

happybebebe 發表於 16-12-2 10:35
真係好貴不過人價值觀唔同 ,你覺得值,人哋未必係
X2

侯爵府

大豬既老婆 發表於 16-12-2 11:17
但over 20000一個月真係市價。

我係孤寒一族

5年幾前,我生我仔,第二胎,我都有去搵過陪月,不過我搵嗰D唔係星級嘅。
當年我都知陪月唔平,不過冇人幫到我手坐月,我就打去中介公司問。
當年嘅價位,1個月,每日來6個定係8個鐘,一星期六日,已經要接近20000蚊。

我老公話請,不過我諗諗下,我自己搞掂嘅話,2萬蚊夠我買奶粉同買補品俾自己食,我都係靠自己算了。結果,我自己一個人坐月……

我認我自已孤寒……

公爵府

我都覺得好貴雖然唔係比唔起但真係唔捨得,講真又(emoji)係必要,我寧願用黎去轉歐洲好過

子爵府

MommyPanel勳章

自己覺得有需要咪自己俾囉, 好小事.

男爵府

回覆樓主:

我明樓主老公心態,因為我老公都係咁,以前我會覺得佢孤寒,後來原來係值唔值嘅問題,佢可能reject左係1萬蚊嘅野,你以為佢唔捨得,唔開心,但後來佢幫我睇15000嘅野,話仲抵,原來佢地嘅價值觀唔係果個數字嘅問題,而係呢個價錢套落呢樣野度抵唔抵,通常生意人都比較計呢啲數,唔知你老公係咪,可能佢唔知市價,你試下俾佢睇下出面其他價,或者會明呢,不過……佢開得聲叫你自己比就……,會唔會一時口快咋,再傾傾可能結果又唔同

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

5 萬半個月
一個月咪 10萬

大宅

回覆樓主:

我覺得生仔坐月一生人最多兩三次, 老公有幾球在手, 佢唔肯出那五萬蚊, 我真的會嬲, 我會覺得老公唔錫我。

當然, 一般家庭黎講, 無幾球在手, 我就覺得好貴。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會留啲錢比bb第日用,唔會用幾萬蚊請陪月

珍珠宮

回覆樓主:

50000 好貴 俾得起就自己俾
不過一定會對老公呢番說話感到心淡

伯爵府

幾球即是幾百? 都唔係好多...

伯爵府

miuling814 發表於 16-12-2 11:26
我係孤寒一族

5年幾前,我生我仔,第二胎,我都有去搵過陪月,不過我搵嗰D唔係星級嘅。

佩服你呀,我就唔得。
如果我完全afford得到(即無左個幾萬完全唔影響我生活或者買咩俾bb同小朋友)我會俾的。我覺得一世人頂曬龍都係生2次,係特別既時候對自己好少少我接受到。但我平時都唔係大花筒黎的。

首頁
34567...43

尾頁

跳至