用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.75%

義工

自由講場 今日: 4758|主題: 939259

終於沖破自己的心理關口

伯爵府

國民生產總值:15905

2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

今早係巴士上叫了一位哥哥讓位給一拿住拐杖的婆婆坐,可能大家覺得好平上的事,但對我來說是用了好大勇氣才敢講,因為我怕叫了人家會話我或當聽唔倒,我怕瘀,不過最後我都鼓起勇氣開了口.

meow_day    發表於 16-12-2 17:37
funfun759    發表於 16-12-2 15:13
whywhite22    發表於 16-12-2 13:38
penpen    發表於 16-12-2 13:34
supertvfans    發表於 16-12-2 13:12

男爵府

國民生產總值:5968

BKXmas勳章 2017媽媽節

_抵讚

複式洋房

國民生產總值:426

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:3621

BKXmas勳章

叻女!真系講就容易,實際有行動的人真系吾多!

大宅

國民生產總值:2552

BKXmas勳章

HELRON 發表於 16-12-2 10:50
今早係巴士上叫了一位哥哥讓位給一拿住拐杖的婆婆坐,可能大家覺得好平上的事,但對我來說是用了好大勇氣才敢 ...

珊瑚宮

國民生產總值:115100

瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 Xmas吸收勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

guoda1668 發表於 16-12-2 11:07
叻女!真系講就容易,實際有行動的人真系吾多!

試過幾次,話到唇邊又吞返落肚

男爵府

國民生產總值:5977

BKXmas勳章

回覆樓主:

你又知果個哥哥無需要?
其實有時吾舒服自己知。大隻雷雷都會病。佢俾你甘叫。你有無理人感受。
有時網上都有講。睇落好人好者可能吾舒服。手腳有事。或者做完手術。咩都有。

maymaggie    發表於 16-12-2 13:52
浪流般力布    發表於 16-12-2 11:11

子爵府

國民生產總值:12738

畀面勳章 BKXmas勳章

kinkis 發表於 16-12-2 11:10
你又知果個哥哥無需要?
其實有時吾舒服自己知。大隻雷雷都會病。佢俾你甘叫。你有無理人感受。
有時網上都 ...

樓主想表達自己勇氣,不是唔理人感受,講聲唔好意思,可否讓比婆婆,哥哥亦可以唔讓,有時大家包融下

琥珀宮

國民生產總值:170526

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆:HELRON 的帖子

珍珠宮

國民生產總值:36301

BKXmas勳章

天珠殿

國民生產總值:937855

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主

子爵府

國民生產總值:12998

BKXmas勳章

PW530 發表於 16-12-2 11:26
樓主想表達自己勇氣,不是唔理人感受,講聲唔好意思,可否讓比婆婆,哥哥亦可以唔讓,有時大家包融下:funn ...
agree. 唔想讓可以婉拒.
我都試過喺地鐵問個女仔可唔可以讓俾揸拐杖婆婆坐, 佢應承我, 但佢話要等佢食咗藥先得. 我當時極唔好意思, 同佢say sorry, 唔知佢唔舒服, 但佢話唔緊要, 個婆婆有需要過佢

男爵府

國民生產總值:5977

BKXmas勳章

PW530 發表於 16-12-2 11:26
樓主想表達自己勇氣,不是唔理人感受,講聲唔好意思,可否讓比婆婆,哥哥亦可以唔讓,有時大家包融下:funn ...

嗯:mother:

侯爵府

國民生產總值:21211

BKXmas勳章

回覆樓主:

大宅

國民生產總值:4504

BKXmas勳章

我唔會開口要人讓,自己讓就可以了。費事人地唔想讓又難堪

大宅

國民生產總值:4821

BKXmas勳章

翡翠宮

國民生產總值:80422

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:3663

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

伯爵府

國民生產總值:15534

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

國民生產總值:11845

BKXmas勳章

回覆樓主:

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎