自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們有冇小朋友好似我囡咁:

背景:
我囡係獨女,由細到大都係接觸身邊大人較多,加上我和老公的親兄弟都冇小朋友,即係我地家庭裏只有我囡一個小朋友。

為左個囡接觸多d小朋友,k1返學前,同佢去上playground, 閒時去公園,行玩具店等,等佢見多d人。

不過,個女有些奇怪反應,例如:
1) 係公園玩緊sir滑梯,佢一見到有小朋友走過來玩,佢即刻走開。或者想去玩,但見到有小朋友玩緊,佢都係走開,唔肯行去一齊玩。

2)同樣係玩具店,好似佢玩緊彈琴或其他玩具,有小朋友過來攞黎玩,佢立刻走開,好似好怕小朋友,好抗拒咁。

3) 我有問佢,佢話唔鍾意同小朋友玩,只係鍾意同我地d大人,老師玩。

好似覺得在個囡眼中的小朋友會搶佢d野玩,又頑皮,又喊又扭計,形象係負面。但我地大人唔會搶佢玩具,又懂得同佢玩遊戲,教佢知識,所以只鍾意同大人玩?

有冇方法令佢肯願意接觸小朋友,唔好咁抗拒?

大宅

減齡達人勳章 2018復活節勳章

佢番k1都吾同小朋友玩?

大宅

回覆:3歲囡唔鍾意同小朋友玩

佢話冇同同學玩。

佢以前真係好怕d小朋友,有時小朋友走過佢身邊,佢都縮開,要我抱,好似好驚咁。而家返左學好d, 冇咁驚,但都唔願意同同學仔玩。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

慢慢嚟啦,返咗學老師會教佢同同學一玩或做手工。到佢大啲會知道一齊玩仲開心啲便有改善。

大宅

我覺得要大人慢慢指導小朋友同同齡小朋友一齊玩

eg: 去公園教佢同小朋友hi five/握握手...
如果你女女唔肯, 就你自己親身示範一次, 做比你女女睇..
等佢知道其實小朋友唔可怕...做多d示範比佢知道就ok...
慢慢黎, 唔可以一下子迫佢怕的事...

男爵府

返左k1會慢慢好喲, 放心, 我仔都似你囡既情況, 剛開學時, 佢唔係驚, 而係癲左, 因為有人同佢玩, 開心到失常, 經常奔走, 慢慢比老師教下便有改善

男爵府

可能好似我個女一樣,比較慢熱,過多一排,認識其他同學之後
會無咁驚架

伯爵府

我又覺得唔需要強迫佢,對佢黎講果D小朋友係陌生人,唔想一齊玩都唔出奇

至於返學唔同同學玩,可以同老師傾下,睇下點樣可以幫下佢

wcpcelia    發表於 16-12-2 17:16

珍珠宮

性格問題. 因為同年紀會有爭執.
我女中意同大人玩會讓佢.
同同年紀, 會推人打人.

你女個case 唔係自閉係碼排除左,
我相信係比較內熱. 要玩熟左先ok.

唔洗擔心.

大宅

有時諗佢會唔會有自閉傾向,但行為上唔似有自閉徵狀。我知佢本身性格係慢熱,需要多d時間相處才放下熟落,但冇想過佢一d都唔鍾意小朋友,咁怕同齡小朋友,反而大人冇咁怕。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

我囡係1月大囡,
仲比同期小朋友成熟大隻,
而家返pn又係唔中意同其他小朋友玩,
因為好多人都細過佢,
佢覺得人地係bb唔岩玩
反而中意同家姐啲5、6歲哥哥姐姐朋友玩,
冇法,
老師話會多啲叫佢去幫助、照顧其他小朋友,
培養下佢既同理、責任心,
慢慢佢會搵到岩玩岩傾既朋友

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

上社交班,我仔之前都係咁,一模一樣,而家無咁驚小朋友

大宅

引用:我囡係1月大囡,仲比同期小朋友成熟大隻,

原帖由 babyhoi 於 16-12-02 發表
我囡係1月大囡,
仲比同期小朋友成熟大隻,
而家返pn又係唔中意同其他小朋友玩,
我個囡5月b, 比我感覺佢覺得bb小朋友唔識得同佢玩, 所以鍾意同大姐姐,大人,因為識得同玩,有互動。

大宅

引用:上社交班,我仔之前都係咁,一模一樣,而家

原帖由 Yuki_Yeung 於 16-12-02 發表
上社交班,我仔之前都係咁,一模一樣,而家無咁驚小朋友
社交班,邊度有?

男爵府

我仔20個月,又係係遊樂場見到人多就掉頭走

公爵府

2018復活節勳章

abbylo2 發表於 16-12-2 14:36
社交班,邊度有?

因為我個導師就放產假,所以唔介紹了,坊間都有好多機構有社交班,你可試試search下

大宅

引用:我仔20個月,又係係遊樂場見到人多就掉頭走

原帖由 see_c213 於 16-12-02 發表
我仔20個月,又係係遊樂場見到人多就掉頭走
一樣,佢一見到多人玩,就掉頭走。人少少,有時都肯行去玩

男爵府

回覆樓主:

慢慢黎,
我有朋友個仔都係類似,
去公園企一個鐘望住人都唔會同人玩,
祗會同自己哥哥玩,
我仔都係見左5/6次自會跟住我仔玩,
有啲小朋友係慢熱啲,
由其你朋友,家族又冇接近歲數既小朋友,
佢好少同小朋友相處,
慢啲都可以接受啊,
不過都要慢慢帶佢去多啲公園,
等佢社交好啲,
如果返學,冇問題既就可以唔洗理佢。。

珍珠宮

我仔剛3歲,獨生,家族冇同齡:
1. 佢會同同學仔玩,有兩個特別friend,成日拖手仔,去公園你追我逐。

2. 佢去公園見到d唔識o既小朋友就多數各自玩,又唔會避開o既,但冇乜特別交流-->我覺得本身都唔識好難無啦百事一齊玩架喎

3. 佢間唔中會同其他人玩,但都係人地做主動逗佢。

翡翠宮

我仔3歲左右都係咁上下,對住大人佢冇嘢,但唔鐘意同小朋友接觸,一有小朋友埋黎佢會自己行開....
K1時,佢都係唔會主動,到學期尾老師話佢都有進步不過仲係比其他小朋友冇咁主動....

而家K3,老師話佢好左好多,不過都係慢熱D....

首頁

尾頁

跳至