用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 3|主題: 120583

法定假日

大宅

國民生產總值:1269

樂桃猴年勳章 畀面勳章 2015xmas

請問工人14/9到步香港,26/9先喺我屋企正式上班,頭先問agent, 佢話到步日起計3個月就有法定假日,但上勞工處網頁睇就話僱用滿3個月先有,咁即係點?請指教。

王國熱話
知道老細之前想大肚個陣炒我, 大家會繼續...
阿女反小一先覺得雙職家庭係「白無」!
24小時whatsapp, email, wechat
有冇自僱或家工作嘅媽咪?

珍珠宮

國民生產總值:31545

mirandamui 發表於 16-12-2 11:14
請問工人14/9到步香港,26/9先喺我屋企正式上班,頭先問agent, 佢話到步日起計3個月就有法定假日,但上勞工 ...

工人一到香港果日就係你嘅人, 合約由果日生效。

法定假期 (勞工假跟紅日假係有分别, 外傭係放勞工假)
頭三個月的勞工假係要比工人放, 不過不享有薪 (之後的勞工假係有薪。

頭3個月的勞工假要放, 人工方面你可以有幾種處理方法:

1) 你可出糧扣番果一日勞工假人工, 或

2) 幫佢調假, 買佢休息日, 咁就照出月薪唔洗扣薪, 或

3) 索性照放假, 如常出糧唔扣錢 (免煩)。

大宅

國民生產總值:1269

樂桃猴年勳章 畀面勳章 2015xmas

birdbird 發表於 16-12-2 11:24
工人一到香港果日就係你嘅人, 合約由果日生效。

法定假期 (勞工假跟紅日假係有分别, 外傭係放勞工假)

Thanks for yr information
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎