用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 14|主題: 3867

4歲還癞尿!點算好?

別墅

國民生產總值:830

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我囡剛滿4歲,但是晚上一週有3晚都癩尿在尿片!在幼稚園也癩尿,有時掛住玩或等到好急先話去VV...但褲仔已濕了!我怕是一種病徵!有冇媽媽的仔女也是有呢個問題可分享下?

大宅

國民生產總值:1831

teddy210ay 發表於 16-12-2 11:35
我囡剛滿4歲,但是晚上一週有3晚都癩尿在尿片!在幼稚園也癩尿,有時掛住玩或等到好急先話去VV...但褲仔已 ...

我仔仔4歲三個月都係今。要最後一分鐘先去。晚上仲有著片片

別墅

國民生產總值:971

畀面勳章

有得玩時邊個會咁乖乖記得急時要去廁所

臨瞓前有冇要佢去埋尿尿先瞓?

別墅

sawanaca 發表於 16-12-2 12:04
有得玩時邊個會咁乖乖記得急時要去廁所

臨瞓前有冇要佢去埋尿尿先瞓? ...

有呀!但她還要喝奶才睡,而家只比80ml佢飲!

別墅

國民生產總值:971

畀面勳章

teddy210ay 發表於 16-12-2 12:10
有呀!但她還要喝奶才睡,而家只比80ml佢飲!
同佢慢慢減奶量,再同佢講大個啦!睡前奶奶要戒啦!
總之臨瞓前個支奶就係瀨尿元兇!

水晶宮

國民生產總值:54754

佢可能係成日都掛住玩先唔肯去廁所

侯爵府

國民生產總值:23953

有時候玩得起勁,系會等到最后一刻先去嘅
都唔怕嘅,慢慢教佢囖~

翡翠宮

國民生產總值:91874

臨訓有無叫佢去廁所?夜晚唔好飲咁多水

大宅

國民生產總值:3317

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆 teddy210ay 的帖子

嘗試掌握孩子尿尿時時間,通常飲水之後一小時內,吃飯前或後,或在尿尿之後的一小時,也是孩子會有下一次尿尿的機會,起初出現中空寶、錯過‥是常見的事。
任何時間,不要責罵孩子,也不要想到罰孩子,不要進行體罰孩子,這只會破壞與孩子的關係。這是最要不得的事。
臨睡覺之前,讓孩子到廁所如廁,或者要改變飲水時間,在日間應該鼓勵孩子多飲水,到快要睡之前兩個小時盡量減少飲水次數,又或在床褥上加一塊防尿墊,可以避免『做餐死』,快要睡前,習慣帶孩子再做一次如廁訓練,穿尿褲睡。

水晶宮

國民生產總值:61516

夜晚訓覺時少飲D水,半夜叫小朋友再尿一次。

大宅

國民生產總值:3302

回覆樓主:

我小朋友夜晚都仲未戒片。去廁所唔急都唔講,次次跑去廁所,不過我醒左,佢未叫去廁所,如果經過廁所都叫佢去左先,甘就好好多。

別墅

發表於 昨天 19:15 |顯示全部帖子
9830didididi 發表於 16-12-3 13:04
回覆 teddy210ay 的帖子

嘗試掌握孩子尿尿時時間,通常飲水之後一小時內,吃飯前或後,或在尿尿之後的一小 ...

Thanks! 婆婆凑佢,癞尿婆婆又打佢!我又要返工不可親力親為教!比婆婆凑佢就要聽佢嗰套,為了教育方式不同就 argue! 請姐姐還好,起碼佢唔會同你反駁教兒問題!比婆婆凑極受氣,我而家覺得阿囡去VV或poo poo感到壓力大!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎