用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家庭理財 今日: 119|主題: 36213

網上買賣外幣問題

大宅

國民生產總值:1063

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我想試下買賣外幣賺下錢

我用的銀行,如果真係去銀行兌外幣變港紙,,係有收費,,但網上外幣轉港紙時無收費,我想問下其實我係咪可以係外幣rate好時,轉換返港紙落自己港幣戶口,,個差額先為之賺左錢?

我唔係好識計數,,如果我6元時買左日元,,用一萬港紙買,,係日元升至6.5時賣轉至港幣,,甘我係咪賺左五千元港幣?!
謝謝

王國熱話
開心傾~~Part 80
有無(5x6x7x)年全職媽咪入黎吹吹水(101)?
新手媽咪。有冇80後全職媽媽,傾傾計
土瓜灣 ftm

大宅

國民生產總值:1087

Yen 10,000 = HK$600. 的時候, 你用 $12,000 可以買入 Yen 20萬

當 Yen 升至 Yen 10,000 = $650 的時候, 你手上有 20萬 Yen

Yen 20萬 x $650 = HK$13,000

以上計算, 未扣所有手續費.

大宅

TopKind 發表於 16-12-2 12:50
Yen 10,000 = HK$600. 的時候, 你用 $12,000 可以買入 Yen 20萬

當 Yen 升至 Yen 10,000 = $650 的時候, ...

多謝你解答

男爵府

國民生產總值:7022

ansonbbb 發表於 16-12-2 14:27
多謝你解答

留意銀行賣出同買入價,賣出係你從銀行買外幣嘅價位,買入係你賣外幣比銀行嘅價位

大宅

zipzip23 發表於 16-12-2 20:30
留意銀行賣出同買入價,賣出係你從銀行買外幣嘅價位,買入係你賣外幣比銀行嘅價位
...

謝謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎