用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 323|主題: 50881

肌瘤過大開刀生b

大宅

國民生產總值:1340

BKXmas勳章

有冇mama曾經因為肌瘤大塞住產道要開刀的?想知有邊個醫生好而唔怕肌瘤開刀。我粒瘤成11cm,產檢時醫生話好危險...

子爵府

國民生產總值:10308

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-2 12:24
有冇mama曾經因為肌瘤大塞住產道要開刀的?想知有邊個醫生好而唔怕肌瘤開刀。我粒瘤成11cm,產檢時醫生話好 ...

我5年前生第一胎時,個瘤就是在產道口,所以要開刀。但我個醫生退咗休了,之後接第二胎的醫生對瘤好有經驗,但最近都唔再接生了。

民房

國民生產總值:20

BKXmas勳章

我既情況同樓主都相似,肌瘤近11cm大,而且位置近子宮頸位,阻住生產口,所以我係冇得選擇,一定要開刀生bb

政府同私家我同時都有做足產檢,政府醫生都講到好危險咁,但最後我都係跟返我既私家余啟文醫生開刀,佢好細心同埋知道我係政府產檢既comment, 佢都俾左唔少定心丸我,唔想我太過擔心。

手術好成功,而家個bb個半月大,我既傷口都埋得好好,你可以考慮搵余啟文醫生睇下,拎多個意見

水晶宮

國民生產總值:64850

BKXmas勳章

真系要開刀喇,我有三個肌瘤,我果個醫生話,如果唔會太大,可以考慮順產。但我就覺得堅持開刀喇。

別墅

國民生產總值:751

BKXmas勳章

要去到幾大醫生先建議開刀架?我都有2粒肌瘤,但無你地咁大,不過我係twins.

子爵府

BKXmas勳章

abbc2015 發表於 16-12-3 16:33
要去到幾大醫生先建議開刀架?我都有2粒肌瘤,但無你地咁大,不過我係twins.
...

Twins 本身要開刀的機會都大。同醫生商量下好啲。

子爵府

BKXmas勳章

haha748494 發表於 16-12-3 16:30
真系要開刀喇,我有三個肌瘤,我果個醫生話,如果唔會太大,可以考慮順產。但我就覺得堅持開刀喇。 ...

我朋友都有3個肌瘤,但位置無影響生產,所以可以順產。

大宅

BKXmas勳章

謝謝大家意見~

大宅

BKXmas勳章

回覆 LLKK 的帖子

想問你個醫生果時係咪打直開刀架?我問過2個醫生意見,其中一個話冇可能打橫開因為粒瘤完全塞住。另一個就話可嘗試出面打橫子宮打直再開,但就要捱2刀了

大宅

BKXmas勳章

回覆 haha748494 的帖子

請問你係邊一個醫生開刀的?

大宅

BKXmas勳章

回覆 KLNHK2016 的帖子

Thx~我會約下睇余啟文醫生

公爵府

國民生產總值:26257

BKXmas勳章

haha748494 發表於 16-12-3 16:30
真系要開刀喇,我有三個肌瘤,我果個醫生話,如果唔會太大,可以考慮順產。但我就覺得堅持開刀喇。 ...
咁就唔好冒險喇,都系直接開刀~

子爵府

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-3 20:02
回覆 LLKK 的帖子

想問你個醫生果時係咪打直開刀架?我問過2個醫生意見,其中一個話冇可能打橫開因為粒瘤完 ...

打橫呀,在 bikini 位。粒瘤有9cm,阿b個頭出來時弄破了個瘤,所以搞多15分鐘處理。其實之前醫生都預多兩包血,好在後來用不著。

大宅

BKXmas勳章

回覆 LLKK 的帖子

係呀,醫生就係話驚整穿個瘤會失血過多危險...

子爵府

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-3 22:28
回覆 LLKK 的帖子

係呀,醫生就係話驚整穿個瘤會失血過多危險...

其實那時我全麻,都唔知發生乜事。不過醫生有講過陀b時我會好辛苦,好似陀孖b咁,叫我錫身啲。

大宅

BKXmas勳章

回覆 LLKK 的帖子

係呀~話個肚會比其他人大好似孖b咁。咁你係邊間醫院開刀架~?

大宅

國民生產總值:3190

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-3 20:02
回覆 LLKK 的帖子

想問你個醫生果時係咪打直開刀架?我問過2個醫生意見,其中一個話冇可能打橫開因為粒瘤完 ...

其實開刀無論直開定橫開都要捱好多刀,因為要一層層切開架嘛,唔係一刀劏開就見到BB架

大宅

BKXmas勳章

回覆 親親小寶 的帖子

係咁嫁?因為我產檢個醫生話佢試過比堅尼位打橫開粒瘤完全塞住,外面打直T字開多刀先拎到bb出黎,所以有d擔心~

複式洋房

國民生產總值:355

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-2 12:24
有冇mama曾經因為肌瘤大塞住產道要開刀的?想知有邊個醫生好而唔怕肌瘤開刀。我粒瘤成11cm,產檢時醫生話好 ...

我想問肌瘤同唔同水long ? 水瘤?

子爵府

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 16-12-5 08:26
回覆 LLKK 的帖子

係呀~話個肚會比其他人大好似孖b咁。咁你係邊間醫院開刀架~?

我到後期粒瘤直頭突咗出來,好硬好實,明顯見到阿b個頭一個位,粒瘤又一個位,側唔到身在嗰邊瞓。我在嘉諾撒開刀的。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎