用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 132|主題: 121020

完了三份約,要比幾多日假,幾錢長期服務金工人?

珍珠宮

國民生產總值:40489

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

我想問下,完了三份約,要比幾多日假,幾錢長期服務金工人?謝謝

王國熱話
仲有4日
又係默書
買股票輸左 $2000
今日我生日

男爵府

國民生產總值:6073

BKXmas勳章

wingcrown 發表於 16-12-2 12:30
我想問下,完了三份約,要比幾多日假,幾錢長期服務金工人?謝謝

即係完了6年, 就要比21日
長期服務金,basic salary x 2/3* service years

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

TTJTMaMa 發表於 16-12-2 18:57
即係完了6年, 就要比21日
長期服務金,basic salary x 2/3* service years

Thanks

男爵府

國民生產總值:5700

BKXmas勳章

搭單問下樓主,你工人做了6年,你唔再續約了嗎?我都面臨similar situation...

珍珠宮

cheche331 發表於 16-12-3 18:11
搭單問下樓主,你工人做了6年,你唔再續約了嗎?我都面臨similar situation...

我工人話要回鄉,不做了

男爵府

BKXmas勳章

wingcrown 發表於 16-12-3 22:24
我工人話要回鄉,不做了
佢唔續你唔洗俾wor

珍珠宮

cheche331 發表於 16-12-3 22:31
佢唔續你唔洗俾wor

我答應左比,佢幫左我六年,算啦,好來好去

adrio    發表於 16-12-5 10:06

男爵府

BKXmas勳章

我呢件一到足五年之後就開始差,我唔想再續佢,但又唔想俾長服,如果好來好去我一定會俾,但佢宜家隔幾曰就玩一次野,我好唔想

侯爵府

國民生產總值:20279

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cheche331 發表於 16-12-4 10:54
我呢件一到足五年之後就開始差,我唔想再續佢,但又唔想俾長服,如果好來好去我一定會俾,但佢宜家隔幾曰就 ...
点玩?照計你頂得佢黑面手慢
你執正要佢翻做
佢辛苦過你
除非佢湊緊bb
咁你就驚d

男爵府

BKXmas勳章

YY1101 發表於 16-12-4 12:41
点玩?照計你頂得佢黑面手慢
你執正要佢翻做
佢辛苦過你
就係咁,twins先8個月的年紀,你俾佢地食屎佢地分分鐘仲笑,咩都唔識,嘢又未識講,我怕workload重仲專登請了佢親戚,點知佢俾晒佢親戚做,自己永遠都搵鏡頭死角玩電話,bb係房醒好耐就來擒出來都唔去睇,係我係出面開鏡頭見到打俾佢先去睇。

侯爵府

國民生產總值:20279

2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cheche331 發表於 16-12-4 15:13
就係咁,twins先8個月的年紀,你俾佢地食屎佢地分分鐘仲笑,咩都唔識,嘢又未識講,我怕workload重仲專登請 ...
咁就最陰公好似冇左佢吾得
除非另ㄧ個姐姐好信得過
炒左呢個再換
好快識講野
學哂你聼

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎