用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 179|主題: 870114

點睇果D看似妤心地, 抱不平, 但實際係多事的人

大宅

國民生產總值:1107

預插
但果D................
叫人讓位比老人家坐呀
人地咳唔掩口走去話人呀

侯爵府

國民生產總值:21651

蜜蜜斟 發表於 16-12-2 12:42
預插
叫人讓位比老人家坐呀

因為厚多士。

別墅

國民生產總值:746

我都見過個男人坐最後排,走前去拍另一個男人對腳,叫佢放返落來唔好踩住對面張櫈。其實個刻我係心讚佢。俾我就唔夠膽!有時係需要正義朋友

男爵府

國民生產總值:9324

預插
叫人讓位比老人家坐呀

睇情況,有d值得讚許,有d就

例如搭車有d人本身都係坐喺位,其實佢都可以自己起身讓座,不過就偏偏拍身邊嘅後生女,要求人讓座畀有需要人士。
再討厭嘅更會單打批判隔離位嘅人唔讓座(咁點解你自己唔讓座呢?)

侯爵府

國民生產總值:20394

讓坐果度,先前睇過啲節目 ,主要講有女仔比人叫佢讓坐,女仔吳肯,就比人影上網批鬧,之後證實原來個女仔係傷殘,用緊義肢

伯爵府

國民生產總值:16438

動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆樓主:

我覺得人地咳唔掩口,走去話佢果個人好值得嘉許喎,仲有就係打尖,凡係特登做得唔啱影響到人既,我覺得應該要出聲話佢。

tsung    發表於 16-12-3 09:33

複式洋房

國民生產總值:311

我覺得.....個d人係將自己所謂正義既道德觀強加係人地第上,要求人地要點做。好事係應該由自己做起,吾係一味要求人地去做,身體力行,靠行動去影響他人,絕對比齋講實際。用一個判斷既角度去教人應該點做,吾做,就話人無良心,甘吾係道德綁架係咩?

男爵府

國民生產總值:8474

預插
叫人讓位比老人家坐呀
讓座不置可否
但咳會有飛沫,附近有抵抗力差既人好易病...

公爵府

國民生產總值:25104

kumanon 發表於 16-12-2 16:57
我都見過個男人坐最後排,走前去拍另一個男人對腳,叫佢放返落來唔好踩住對面張櫈。其實個刻我係心讚佢。俾 ...

如果話得啱, 都係好事, 家下有d人太無公德心。
有時見d唔啱嘅野唔直接影響我, 我係唔會出聲, 怕對方發爛渣, 唔想同人鬧交

公爵府

國民生產總值:27421

2015xmas

回覆樓主:

讓唔讓座,真係睇佢個人問題
但咳同打乞次唔啫住,就超級黑人憎
人地冇義務食你d 菌
沙士過後,1,2年仲好d
宜家d 人就唔記得晒
有時我想講,你自己咳以為係小事
但分分鐘係肺炎,自己都未必知
肺炎係會傳染架

侯爵府

國民生產總值:21307

回覆樓主:

插隊,對住人咳會出聲,讓座就未必出聲,傷痛無得睇表面,出到聲唔讓又比人話衰人,但唔通病左,要出示醫生紙去證明我應該可以坐嗎?

別墅

國民生產總值:653

catcatcati 發表於 16-12-3 01:10
我覺得人地咳唔掩口,走去話佢果個人好值得嘉許喎,仲有就係打尖,凡係特登做得唔啱影響到人既,我覺得應該 ...

別墅

國民生產總值:653

我都見過在港鐵有個大肚婆企在排座位前面
企在隔離個男人叫正坐著打機的後生仔讓座
個孕婦最後多謝企喺度個男人

珍珠宮

國民生產總值:42761

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

預插
叫人讓位比老人家坐呀

我接受為人抱打不平嘅人,總好過當時乜都唔做, 之後開帖鬧人嗰啲

水晶宮

國民生產總值:65092

回覆樓主:

好心咳有病就自己醒目戴口罩啦,咁大個人又經歷過沙士,衞生意識都咁低,自律就唔駛他律啦
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎