用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1479|主題: 869613

有囡囡讀中五中六的媽媽請入  

大宅

國民生產總值:1440

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我囡囡自從升上中五后, 為了應付測驗,SBA, 經常很夜才睡, 壓力又很大, 所以最近三,四個月冇來月經, 要看醫生嗎? 中定西醫?

男爵府

國民生產總值:9159

回覆樓主:

一定要睇,而家中五已壓力大到停經,中六怕壓力更大,同埋要同學校社工傾傾。

翡翠宮

國民生產總值:89585

動物勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 DHA勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 2015xmas

kk1186 發表於 16-12-2 13:09
我囡囡自從升上中五后, 為了應付測驗,SBA, 經常很夜才睡, 壓力又很大, 所以最近三,四個月冇來月經, 要看醫 ...

看西醫

男爵府

國民生產總值:7027

有無驗孕....

大宅

回覆 anniellm 的帖子

一定不是有孕, 囡囡很乖, 就讀band one 學校, 佢話佢的同學有些都是咁樣.

wcpcelia    發表於 6 天前

子爵府

國民生產總值:13287

anniellm 發表於 16-12-2 13:17
有無驗孕....
同意, 我每個月都有留意阿女period 定唔定時, 如果佢有樓主個女情況, 一定帶佢睇西醫.... 要確保佢唔會搞出人命, 再決定點醫.... 生女都係多一重煩惱...

男爵府

國民生產總值:7027

natnat_tsang 發表於 16-12-2 13:22
同意, 我每個月都有留意阿女period 定唔定時, 如果佢有樓主個女情況, 一定帶佢睇西醫.... 要確保佢唔會搞出 ...
係呀, 睇西醫都一定會驗孕先, 再睇下有無其他可能....
個女都中五, 又唔係24小時跟住佢, 呢啲真係講唔埋架....

洋房

國民生產總值:50

睇西醫啦…

大宅

國民生產總值:2639

題外話

「我個女好乖架」
「我個女Band one」

呢D⋯⋯都係一種壓力。人活在別人期望下,活在細細嘅框內。年紀輕輕,壓力著實不少。

男爵府

國民生產總值:9819

回覆樓主:

二手準備,可減壓,報英大學取個conditional offer,想去才交錢

男爵府

國民生產總值:7877

我囡囡自從升上中五后, 為了應付測驗,SBA, 經常很夜才睡, 壓力又很大, 所以最近三,四個月冇來月經, 要看醫 ...

要睇醫生,我會睇西醫,因為會擔心身體出現毛病,如果身體檢查沒什麼事的話,就只有靠她自己去放鬆。我女一到考試就會食好少野,但考試完又會回覆正常。

男爵府

國民生產總值:6793

no la, 係壓力問題, 要睇醫生, 睇中醫就要介口和早瞓, 睇西醫就食苛而蒙藥, 又即係 21 粒的避孕藥, 睇你buy 邊套, 我女吾係中五, 中六, 是大一, 所以經歷過, 搞左2 年

男爵府

國民生產總值:5635

回覆:有囡囡讀中五中六的媽媽請入

睇醫生,煲湯水,唔好俾身體咁快涯壞。

最緊要俾佢知公開試唔係人生盡頭。

大宅

回覆 Marians 的帖子

多謝你的回應, 請問你睇中醫定西醫? 最後怎樣搞掂.

侯爵府

國民生產總值:24552

我亞女中五,壓力大。都有遲m,另外一到exam 塊面出吾少暗粒

大宅

國民生產總值:4110

睇下中醫啦,中藥除左調經,重可以幫助舒緩情緒,兼可補下身,西醫應該都只係開賀爾蒙藥
藥粉會方便食,同埋呢d藥都唔會太苦,但通常要食一段時間
同埋平時飲下花茶,玫瑰花係可舒肝解鬱,活血,對於因情緒問題而遲來既有幫助,如覺得熱氣就甘菊茶,清熱舒緩

珍珠宮

國民生產總值:38349

畀面勳章

先睇西醫,驗清楚之後再考慮吃西藥定睇中醫

男爵府

國民生產總值:6793

我初初信西醫, 睇左差不多2年, 準時食藥就有, 而且亞女覺得方便, 無影響她的讀書, 所以聽話照食, 後來她大脾長粒粒, 一心想着暗倉, 吾出聲吾理, 而我因冬天跟本睇吾到腳, 所以吾知道, 到佢決戰前後, 3, 4月我至見到, 她話好耐了, 只是吾出聲, 我即停藥, 又得去考試, 無得黎M 都由得佢. 考晒試, 做晒interview, 我同去換中醫, 點知中藥令佢身體毒素排出, 些倉發到手臂和小腿, 她怕左吾肯睇, 好彩塊面又無事. 我換了皮膚科西醫, 搞左皮膚先, 些M 時來時吾來, 我又由得佢. 而家我趁冬天又再試中醫, 今次用藥粉, 在大學都可以食, 醫師是教授級別, 他話現今好多年輕女性都有這個問題, 只是女仔吾理, 我吾生, 吾結婚就無問題啦, 傻的

我個女腎hui, 肝也因夜瞓欠休息做吾夠血, 要保身和固本培元, 仍然試緊都未完全搞點

珍珠宮

國民生產總值:38349

畀面勳章

我女中五,今年初經,happy school,未有大壓力!我只希望佢入本地八大degree同班男生已發力,我女都知道要挨操卷啦!我都開始叫個女出多咗力溫下書但我女皮膚麻麻,已睇兩次中醫,中醫話青春期易有虛火,食少D熱氣食物,早D瞓!我限住佢11點前瞓,皮膚有改善!

大宅

國民生產總值:4722

好媽媽勳章

Hotpot-baby 發表於 16-12-2 13:35
題外話

「我個女好乖架」

看見這兩句,都知樓主已對女女有主觀期望
band one唔會拍拖
band one學校本身就是避孕藥
她內心實有句,阿女讀band one
一定會入四大,而且不是水泡科
女女點會冇壓力
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎