自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

個仔今年三歲好難湊覺得樣樣都做得唔好但係我已經好努力點解會咁?
1 敏感底子濕疹鼻敏感氣管敏感齊晒日日都要為咗呢啲食藥噴鼻 影響睡眠生活冇教好訓晚晚都癢醒
2 日片戒左半年都未戒到
3 脾氣好大好悪 成日扭計又喊又打人
4 仲未戒到奶嘴試過介 但因為冇奶嘴佢癢醒更加難訓番為咗唔嘈住屋企人唯有繼續用
5 好易病 反左學反一個月病一次 每次都發燒但係又唔很食生果,比維他命C丸佢又唔食
6 日日洗頭換片好似打交咁 係咁打我
7 平時又唔肯行要我抱放落地就周圍走我行東佢呀佢就行西
8 返咗三個月學終於無喊
9 病咗又唔肯食藥次次要幾個人撳住先為到少少
10最擔心係佢氣管敏感每次一病就會氣管收窄要聞氣令我好擔心
11 總係覺得佢好拽我已經軟硬兼施都係唔聽話
12好黐身淨係要我同爸爸其他人照顧者都不要

其實行為上我都可以忍耐 但係我最擔心嘅事佢身體 因為敏感影響成日覺得要用好多藥
敏感真係好折磨人究竟幾時先會有改善?

伯爵府

有無研究過對乜嘢敏感?如果知道源頭好多可以避免同解決。

我個仔對所有海產過敏,所以魚都唔食得。我有朋友既小朋友,剛剛食固體時係連飯都過敏(你話係唔係嘔血)。我朋友好俾心機去figure out 所有可能既致敏源,屋企所有床單被袋枕頭全部換防塵滿既,食物由最基本既確認唔敏感開始試,真係食節瓜豬肉食到無曬痕先加試一樣新野,過程漫長到嘔但起碼知道係咩食物出問題。

如果你經濟許可,可以去睇d濕疹/食物敏感專家醫生(養和有),或者會有幫助。

維他命C我覺得丸會唔會太難?我俾液體,我仔話好好味喔,你可以試下呀!

伯爵府

回覆:湊仔湊到好灰 真係氣餒

身體情況,可能佢再大d就好轉架啦。
定試下睇中醫呀?我小朋友一升k1平均一個月睇一次醫生。
病到我都灰。
但慢慢可能抵抗力好左就好好多啦。

我小朋友三歲時都係衰,日日話唔刷牙唔洗頭唔沖涼,成日發脾氣。情緒好差。仲會打我。

有一排我自問都衰,會鬧佢,唔聽講可能有小小體罰。自己仲攪到喊又唔開心。過後自己就知自己對佢唔好。

但去到四歲突然又聽得明一d道理。乖左Wor

所以小朋友係百變架。時好時壞。

媽媽加油,可能有日會變好左架
搵朋友傾下啦。唔好唸埋一邊

伯爵府

日片你點戒呢?你如果一路俾距著住片,等距肯話你聽vivi係搞唔到架。你要直接除片,瀨濕就等多一陣先換,等距知道濕林林唔舒服,但唔好好惡咁話距,否則距會對呢樣野怕左,仲難搞。

子爵府

大豬既老婆 發表於 16-12-2 13:55
有無研究過對乜嘢敏感?如果知道源頭好多可以避免同解決。

我個仔對所有海產過敏,所以魚都唔食得。我有朋 ...

我個仔對塵蟎敏感呀我已經做咗好多測試睇咗好多專科醫生但都係醫唔到
家居清潔我已經做得好足防塵蟎
我都有比維他命C滴劑佢飲溝落水度但係佢唔肯飲而家連水都唔飲

子爵府

pretty_cat 發表於 16-12-2 13:55
身體情況,可能佢再大d就好轉架啦。
定試下睇中醫呀?我小朋友一升k1平均一個月睇一次醫生。
病到我都灰。

多謝你嘅支持希望真係越大越好囉有事我話完佢我自己都好心痛 但係冇辦法唔鬧唔打完全唔驚

子爵府

大豬既老婆 發表於 16-12-2 13:58
日片你點戒呢?你如果一路俾距著住片,等距肯話你聽vivi係搞唔到架。你要直接除片,瀨濕就等多一陣先換,等 ...

我已經除咗佢條尿片賴濕咗佢會覺得冇嘢仲喺度玩啲尿 其實佢識少少去廁所。佢係專登作對

伯爵府

MYSONPY 發表於 16-12-2 13:58
我個仔對塵蟎敏感呀我已經做咗好多測試睇咗好多專科醫生但都係醫唔到
我都 ...

試多幾隻唔同既牌子丫,我仔鍾意childlife個隻味,我剛剛換左Floradix距一飲就鄒曬眉頭話好酸(我覺得差不多)。

距好鍾意elderberry個隻supplement,話提升抵抗能力好好,你可以考慮下。

伯爵府

MYSONPY 發表於 16-12-2 14:00
我已經除咗佢條尿片賴濕咗佢會覺得冇嘢仲喺度玩啲尿 其實佢識少少去廁所。佢係專登作對
...

有無買過d可愛既尿兜?我仔個個尿兜入面有個風車,尿射到會轉(),距覺得好好玩。

大宅

我女都3歲先介到片。之前唔係未試過。但一到3歲就好輕鬆搞掂。
但你小朋友未返學?返學既都返左3個月。應該都可以介到吧。
返學一個月病一次算小,我個今年k1。差唔多個個星期病。呢3個月睇醫生多過呢3年

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

1 敏感底子濕疹鼻敏感氣管敏感齊晒日日都要為咗呢啲食藥噴鼻 影響睡眠生活冇教好訓晚晚都癢醒

你有無叫醫生CHECK敏感源???

2 日片戒左半年都未戒到

唔緊要, 可以再努力

3 脾氣好大好悪 成日扭計又喊又打人

發惡就要佢坐冷靜區, 唔可以一陣無事就無野..
要佢知道...係一個不可以的行為

4 仲未戒到奶嘴試過介 但因為冇奶嘴佢癢醒更加難訓番為咗唔嘈住屋企人唯有繼續用

先搵到敏感源, 再慢慢啦..

5 好易病 反左學反一個月病一次 每次都發燒但係又唔很食生果,比維他命C丸佢又唔食

整果汁俾佢飲同多D曬太陽

6 日日洗頭換片好似打交咁 係咁打我

洗頭 - 要諗個辦法令佢ENJOY
我買左SET公仔係沖涼...佢幫公仔洗..我幫佢洗

7 平時又唔肯行要我抱放落地就周圍走我行東佢呀佢就行西

你拖實佢...恨心D唔好抱

8 返咗三個月學終於無喊

叻叻...有D喊成年

9 病咗又唔肯食藥次次要幾個人撳住先為到少少

哩個最難改變

10最擔心係佢氣管敏感每次一病就會氣管收窄要聞氣令我好擔心

我個女之前都係...我星期6/日都同佢曬多D太陽...戶外活動多D...
同埋...游水...

11 總係覺得佢好拽我已經軟硬兼施都係唔聽話

你係唔係無事就即刻又攬又錫...要長D時間...係咁哦

12好黐身淨係要我同爸爸其他人照顧者都不要

哩個要攪個脾氣先...

珍珠宮

MYSONPY 發表於 16-12-2 13:58
我都 ...

有無試維他命糖?我仔好鍾意食糖,所以我買專for小朋友嘅DHA、維他命、纖維、益生菌、鈣質⋯⋯糖放係屋企,佢一話要榶我就俾兩粒佢

水晶宮

打人的行為要教, 佢一打你就要語氣重的同佢講打人係唔啱, 然後放佢係反省區

要做好多好多次先會明的,因為唔教小朋友就以為唔順心的事可以用呢個方法解決仲要萬試萬靈

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 16-12-2 14:04
有無買過d可愛既尿兜?我仔個個尿兜入面有個風車,尿射到會轉(),距覺得好好玩。
...

這個好有效,我仔超鍾意湯馬仕,我買左個湯馬仕尿兜俾佢,吾駛兩日已經搞掂,其實佢吾係吾識話自己要去廁所,只係unlike個馬桶同之前個尿兜,所以寜願賴

子爵府

回覆 MYSONPY 的帖子

我阿女都係由BB開始有齊妳講的敏感,成日見醫生,什麼藥都用過,醫院又入過,後來買左強力吸麈機,個個星期吸床褥枕頭,好左超過8成,妳可以考慮下,雖然貴,但我覺得好值

伯爵府

kavenzou 發表於 16-12-2 14:20
這個好有效,我仔超鍾意湯馬仕,我買左個湯馬仕尿兜俾佢,吾駛兩日已經搞掂,其實佢吾係吾識話自己要去廁 ...

可能我呢世都無辦法理解點解男仔覺得自己d尿射到個風車會轉有乜咁有趣

我最初覺得個舊嘢好無聊,但個仔就係鍾意,吹漲。

子爵府

大豬既老婆 發表於 16-12-2 14:02
試多幾隻唔同既牌子丫,我仔鍾意childlife個隻味,我剛剛換左Floradix距一飲就鄒曬眉頭話好酸:no ...

你講呢兩隻我都有買但係佢都係唔肯飲 佢只係鍾意飲清水馮係有味嘅嘢佢都唔飲

子爵府

大豬既老婆 發表於 16-12-2 14:04
...

咁得意有風車請問係邊買?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主,加油!

我當年湊细囡都好辛苦,濕疹,多項食物敏感,痴身,夜晚瞓得差

我還要返工,OT,睇大囡功課,但時間好快過

子爵府

CYNL 發表於 16-12-2 14:05
我女都3歲先介到片。之前唔係未試過。但一到3歲就好輕鬆搞掂。
但你小朋友未返學?返學既都返左3個月。應該 ...

我個仔已經返咗學開始 係學校學介片就學咗一個月所以仲未學到
但係喺屋企已經學咗半年都未得
原來一個月一次已經算少啊?因為我啲朋友話佢哋小朋友一年病唔到兩次
所以我以為我個仔算病得密

首頁

尾頁

跳至