用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家庭理財 今日: 2|主題: 36223

租樓/買樓BUDGET

別墅

國民生產總值:549

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

請問大家住屋佔家庭收入既開支幾多個%?

兩公婆家庭收入14, 用兩萬五租屋過份嗎?

王國熱話
淘寶玉石分享
淘全屋家俬用集運定每件直送?
風扇燈
淘傢俬

別墅

國民生產總值:833

熱血勳章

bk715 發表於 16-12-2 14:59
請問大家住屋佔家庭收入既開支幾多個%?兩公婆家庭收入14萬, 用兩萬五租屋過份嗎? ...

兩公婆月入共14萬,重未買到樓?應檢視理財。如我係你一早買左樓,重要3年內供斷。你要加油
答你正題先.1)剛供斷層樓(2年時間)。所以樓開支0(除水電煤差餉管理費:每月共1萬內)

2)月入14萬用2萬幾租樓唔貴,但對我講唔值。(以上是個人意見,每人睇法不同)

別墅

我地有買到樓, 一層自住, 一層租左俾人, 不過兩層樓都係新界, 同埋都未斷供

因為本身工作係香港島, 每日要1.5小時去程返工, 來回要3小時, 所以我想搬去港島, 租新界自住樓出去, 再租港島樓住

但我另一半唔同意, 佢覺得港島租金貴, 所以想知大家住屋佔家庭收入既開支幾多個%

男爵府

國民生產總值:9506

bk715 發表於 16-12-2 15:49
我地有買到樓, 一層自住, 一層租左俾人, 不過兩層樓都係新界, 同埋都未斷供

因為本身工作係香港島, 每日要 ...
雖然車程遠, 但小心一闊三大, 住自己樓安全好多.

男爵府

國民生產總值:7584

回覆 bk715 的帖子

You can consider to move to Tseung Kwan O.

別墅

熱血勳章

我會樓換樓,一係租Tko之類.我計法就算出去租都唔可以多過自住租出的租金。不過如以你們條件,我係唔會租人樓住的。因我要做主動權.租係被動(業主除時加租或唔租比你都得)我最怕煩,對我講搬一次屋係好煩的。其實你的問題好難係他人得到答案參考,因每人的收入,開支,樓按幾多成,壓測,性格,價值觀等都各有不同。如我性格:咩情況環境,一定供斷一層先再買另一層。因壓力會影響情緒,情緒會影響健康。對我講,冇野比健康更重要.冇樓債,租樓壓力.身心舒暢。

侯爵府

國民生產總值:20614

如果係有租收, 一出一入, 又搵140k, 比左25k租樓又可能收番15-20k租, 平左交通, 慳左時間. 唔貴

不過出租樓要交稅就會係洗費

別墅

水寶寶 發表於 16-12-2 16:56
我會樓換樓,一係租Tko之類.我計法就算出去租都唔可以多過自住租出的租金。不過如以你們條件,我係唔會租人 ...

我未住過tko, tko 很像好大,請問那一個站比較好?

別墅

熱血勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
bk715 發表於 16-12-2 17:36
我未住過tko, tko 很像好大,請問那一個站比較好?

我都唔熟.可睇將軍澳中心至寶琳站新都城地鐵線

大宅

國民生產總值:2224

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

以租養租,ok丫。買方便係無價,特別係事業博殺期。時間就係錢。現在換樓成本太貴,唔應考慮,即使請個司機,或日日的士都仲化算。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎