用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 175|主題: 870114

請無工人的ftm為我打打氣  

男爵府

國民生產總值:8319

炒左工人,決定自己落手落腳湊2寶。
大家覺得有咩方法係忙到甩轆既生活中偷閒一下?
自問家務唔叻,由做女已經依賴工人,有咩家品電器係可以幫到做少些,或令家務易做些?
聽講外面鐘點都唔易清

琥珀宮

國民生產總值:174185

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

天山雪蓮 發表於 16-12-2 15:12
炒左工人,決定自己落手落腳湊2寶。
大家覺得有咩方法係忙到甩轆既生活中偷閒一下?
自問家務唔叻,由做女 ...
買洗碗機, 掃地, 抹窗機械人。
woking mum, 冇工人。

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

國民生產總值:19000

回覆樓主:

FTM, 湊二陀緊一,5歲2歲8個月肚,一直無工人。
其實無乜野嘅,習慣就好。當然要求不要太高啦。
加油

ptm    發表於 5 天前
siu05    發表於 16-12-2 17:46
zoekayan    發表於 16-12-2 16:10
CACACAROL    發表於 16-12-2 15:47
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

國民生產總值:50703

好媽媽勳章

由大仔2歲,陀緊細女開始無請工人
由大仔8歲開始幫人湊BB

家務煮飯接送一腳踢,習慣左仲有好多時間剩

依家大仔都13歲LU

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

國民生產總值:18697

我係ftm,湊3個+2隻大狗

襯小朋友返學時做晒要做ge家務,冇謂ge家務得閒時先做,教好小朋友自理ge能力(例如自己沖涼,自己刷牙洗面,食完飯洗返自己隻碗同筷子,執好自己d野例如玩具,書枱同書包,教佢地用完ge野要放好原位)

佢地自理得好已經幫你分擔唔少家務我屋企唔算乾淨,但起碼睇落唔亂

carcar2010    發表於 6 天前
zoekayan    發表於 16-12-2 16:11

侯爵府

國民生產總值:20394

樓主加油

我剛大肚時比公司炒左,索性做ftm
阿b雖然依加未出世,我都努力緊學做家務,屋企有自動清潔吸塵機,吸緊時我就搞洗衣機,吸完就即拖地,拖完岩岩好洗衣機都完成,就去浪衫,如果有埋洗碗碟機會好啲

男爵府

超級特務 發表於 16-12-2 15:14

超級特務好勁

男爵府

Angel_Rose 發表於 16-12-2 15:28
樓主加油

我剛大肚時比公司炒左,索性做ftm

自動吸塵機邊隻好?

伯爵府

國民生產總值:16889

好媽媽勳章

抹窗機械人,我有興趣呀,你用緊邊個?幾錢?好唔好用?

唔該哂

侯爵府

國民生產總值:20713

醒目開學勳章 畀面勳章

唔知你兩個小朋友幾大,但定時間表、生活有規律,會幫輕你唔少
例如兩個都要午睡,就定個時間表可以安排兩個同一時間午睡,佢地午睡嘅時間你可以休息下又得,做下家務又得
另外要教佢地自理,佢地早啲學識自理,你唔洗乜都自己做,再大啲可以教佢地幫你手分擔一下家務
開頭可能會亂啲,但慢慢你就會知道每日嘅行程點做先會最順暢

我自己都無工人,一湊3,細囡細時仲要埋身餵人奶,但日子好快過,加油

男爵府

國民生產總值:7162

自動吸塵機
上星期買左
用落後悔咁遲先買

伯爵府

國民生產總值:17754

請問抺窗機械人幾$?

水晶宮

國民生產總值:58479

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

必要時,請鐘點做家務。
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

國民生產總值:20386

動物勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

煮飯要簡單菜式 (一邊煮飯+焗爐)

煲湯就一個WEEK 一次

再唔係只係煮飯,菜就叫外賣/現成

如果唔係有潔僻,就不用每天抺地...

最重要係要教小朋友自理,由大仔可以自己食飯、洗澡、做功課、收拾書包....湊細女真係輕鬆好多

侯爵府

國民生產總值:20394

天山雪蓮 發表於 16-12-2 15:37
自動吸塵機邊隻好?
我用緊果隻叫smartxxh
上年聖誕係會展買,橙色的

我屋企細,所以用2-3次先會清舊野啲塵

男爵府

si_princess_si 發表於 16-12-2 15:39
唔知你兩個小朋友幾大,但定時間表、生活有規律,會幫輕你唔少
例如兩個都要午睡,就定個時間表可以安排兩 ...

小一,k2丫。
小一做功課好慢

男爵府

yankiyan 發表於 16-12-2 15:44
自動吸塵機
上星期買左
用落後悔咁遲先買

買左邊隻?

男爵府

國民生產總值:7162

天山雪蓮 發表於 16-12-2 16:03
買左邊隻?
買左miele,好滿意

男爵府

國民生產總值:9935

買洗碗機, 掃地, 抹窗機械人
Where to buy?

男爵府

國民生產總值:9935

yankiyan 發表於 16-12-2 15:44
自動吸塵機
上星期買左
用落後悔咁遲先買
Please introduce
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎