用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5669|主題: 869363

係咪我唔識規矩?定係我怪獸?

珍珠宮

國民生產總值:33917

畀面勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
同女女喺康民管轄嘅兒童遊樂場玩緊!見到有幾個小朋友喺度踢足球,(著住學校足球隊制服嘅外籍小朋友)我見到已想抱女走,但女扭計!咁..... 我怕個女食波餅,所以今次跟個女跟到好貼!有幾次真係喺我女頭踢擦過,亦有射到滑梯彈落啊女度!我亦食咗幾次波餅!
我有開聲,但佢地唔理,仲藐我、仲 call me bitch!佢地工人姐姐又掛住坐埋一邊傾計!
其實...... 兒童遊樂場可唔可以踢波架呢?

男爵府

國民生產總值:6477

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

有冇個遊樂場既相?

珍珠宮

heiyau88 發表於 16-12-2 15:22
有冇個遊樂場既相?

無影呀!
維園3嘅兒童遊樂場!

男爵府

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

甘又好難斷定果度可唔可以踢波,不過班鬼仔甘講又真係冇乜禮貌!

男爵府

回覆樓主:

如果係兒童遊樂場唔可以踢,佢地甘鬧我會用中文鬧爆佢!

珍珠宮

heiyau88 發表於 16-12-2 15:27
如果係兒童遊樂場唔可以踢,佢地甘鬧我會用中文鬧爆佢!

其實我知好多遊樂場,都會有小朋友帶波去玩,但佢地真係玩,唔係佢地咁樣踢!佢地直程係練波!射落唻係堅痛!

伯爵府

國民生產總值:16408

動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 2015xmas

印象中, 好似未見過兒童遊樂場可以踢波, 通常都係去球場踢
除非兒童遊樂場隔離有塊好闊的地, 我見過人踩單車, 踼波, 滑板, 乜都有.

其實想知可否踢波, 睇返遊樂場告示牌就可以.

又其實就算在場小朋友無犯規, 佢地玩到好癲既時候一樣好容易會整傷年幼小朋友... 要教自己仔女, 如果見D大哥哥姐姐玩到好興奮, 就要避開; 單車/千秋/踢波等等, 都要避開, 唔好行埋去..

伯爵府

動物勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 2015xmas

除咗教小己仔女, 如果在場小朋友犯規, 我都會指住個告示牌好聲好氣同佢地講, 呢度唔可以踢波

大宅

國民生產總值:2882

回覆樓主:

正常係唔可以,
我地經常會去公園玩,
玩過既每一個公園都唔可以踢,
我地都試過帶去踢,
有管理員行過會制止,
冇人就唔會點理,
如果係我,
話左佢唔聽既,
我會照由小朋友玩,
踢到我小朋友既,
一野吉爆佢個波。

珍珠宮

catcatcati 發表於 16-12-2 15:38
除咗教小己仔女, 如果在場小朋友犯規, 我都會指住個告示牌好聲好氣同佢地講, 呢度唔可以踢波 ...

我行晒個場都搵唔到告示牌,可能只得維園入口有!

珍珠宮

catcatcati 發表於 16-12-2 15:36
印象中, 好似未見過兒童遊樂場可以踢波, 通常都係去球場踢
除非兒童遊樂場隔離有塊好闊的地, 我見過人踩單 ...

我同佢地講小心D,因為唔止我女一個幼童喺果度玩,我無唔俾佢地踢,因為我搵唔到告示牌!
佢地反而無禮,我都有同女女講,亦解釋我想帶佢轉場!頭2次我女都拒絕...... 不過,我最終硬抱咗佢走,因為我唔想再食波餅!

男爵府

國民生產總值:9945

ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 畀面勳章

其實好多公園都唔比踢既, 你留意下附近有冇牌, 好似唔比狗入, 唔比踩草果D鐵板牌可能有寫, 但最重要係就算管理員肯做野, 鬧得一次都鬧唔倒第二次, 人地冇家教, 鬧佢都冇用, 建議你同女女都係轉場吧。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

伯爵府

國民生產總值:15265

好媽媽勳章

場內無保安員?!
正常情況下,連跑都唔俾,會俾保安叫停個喎...

珍珠宮

雲妮彭 發表於 16-12-2 16:09
場內無保安員?!
正常情況下,連跑都唔俾,會俾保安叫停個喎...

無!保安都喺足球場果邊!睇工展會工程出入口!

珍珠宮

Tingche 發表於 16-12-2 16:08
其實好多公園都唔比踢既, 你留意下附近有冇牌, 好似唔比狗入, 唔比踩草果D鐵板牌可能有寫, 但最重要係就算 ...

最終行番出維園大門見有告示牌!但我都離開喇!

wcpcelia    發表於 3 天前

珍珠宮

國民生產總值:44104

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

兒童遊樂場不嬲唔可踢波踩單車。陪同既大人都唔理。面對呢類無賴只有自己離開無謂嘥氣

伯爵府

baby_chu 發表於 16-12-2 16:06
我同佢地講小心D,因為唔止我女一個幼童喺果度玩,我無唔俾佢地踢,因為我搵唔到告示牌!
佢地反而無禮, ...
最重要係保護幼童, 遇到D橫蠻既人, 唯有當自己唔好彩, 轉場啦.如果無告示牌, 我都會首先好聲好氣同佢地講, 呢度好多幼童, 問佢地可唔可以第二度踢...
如佢地無禮貌, 或者我會話通知佢地學校... 睇情況啦.

子爵府

國民生產總值:12031

畀面勳章 BK Milk勳章

其實就算起香港,依然好多外籍人士覺得自己高人一等。我之前同家人去貝澳個泳灘,泳灘只得一家餐廳,系外籍人士開既,系唔做香港人生意既,只招呼西人或有西人一齊進入既人。

男爵府

國民生產總值:7996

回覆:baby_chu 的帖子

多數吾得。

洋房

國民生產總值:80

有無搞錯...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎