用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

出埠旅行 今日: 21|主題: 130450

[星馬] 新加坡搭uber分享

別墅

國民生產總值:793

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

啱去完新加坡,搭左幾次uber。報下料先

我5大1細,用uberXL,通常是toyota s型號7人車

司機都幾老實,正式開始先㩒start制

司機到左未見到我們會即打電話黎

收費都是系统預計範圍內

zoo呢d偏遠位係叫唔到車嘅

王國熱話
rimowa 一折!九龍灣開倉
婚紗晚裝開倉
秋冬季 BB 衫大開倉
澳洲及加拿大無激素牛肉開倉

男爵府

國民生產總值:9490

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

謝謝分享

我下個月農曆年都會同親戚去4日, total 5個成人, 其中有長者, 所以都諗緊到時要taxi出入

但我見你話zoo 叫唔到車, 我正正就諗住去zoo嗰日叫車添 , 咁謮問嗰日你地係咪巴士地鐵咁轉車呀? 還是可以去的士站等的士呢?

男爵府

回覆樓主:

另外仲有個app 叫做 Crab, 有冇試用過?

別墅

國民生產總值:630

BKXmas勳章

THX!!

別墅

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

jolps 發表於 16-12-6 12:05
謝謝分享

我下個月農曆年都會同親戚去4日, total 5個成人, 其中有長者, 所以都諗緊到時要taxi出入

入zoo無問題,走就真是無車。我就係的士條隊度搵7人車,之後係入站位前傾到部7人的士,wellfire黎的,就唔埋站上車走。去到clarke quay40蚊。

點解有呢d車呢?因為有call車站頭係個度,所以點都有7人車去等生意。如果call車就一口價50蚊,唔抵。

我問過當地人,5個大人有機會搏到坐1部車嘅,睇下司機肯唔肯。

別墅

jolps 發表於 16-12-6 12:06
另外仲有個app 叫做 Crab, 有冇試用過?

我都知有,不過無試過啊

男爵府

dreamboy_man 發表於 16-12-6 19:23
入zoo無問題,走就真是無車。我就係的士條隊度搵7人車,之後係入站位前傾到部7人的士,wellfire黎的,就唔 ...

唔該哂!

男爵府

dreamboy_man 發表於 16-12-2 15:20
啱去完新加坡,搭左幾次uber。報下料先

我5大1細,用uberXL,通常是toyota s型號7人車

我想問下你用什麼電話卡?

用uber 或者其他call 的士app 都要用電話聯絡吧~ 但市面賣的卡都係只限上網, 冇得打電話既?

係咪要去到新加坡先買卡呢?

謝謝~

大宅

國民生產總值:1531

BKXmas勳章

jolps 發表於 16-12-29 15:24

用uber 或者其他call 的士app 都要用電話聯絡吧~ 但市面賣的卡都係只限上網, ...

Can buy Singtel / StarHub in airport which have voice and data. Should cost u around 20-30 sgd

男爵府

cwng3 發表於 16-12-29 18:25
Can buy Singtel / StarHub in airport which have voice and data. Should cost u around 20-30 sgd

謝謝

別墅

jolps 發表於 16-12-29 15:24

用uber 或者其他call 的士app 都要用電話聯絡吧~ 但市面賣的卡都係只限上網, ...

其實我淨係用wifi咋,司機黎到見唔到人會打黎,我登記左香港電話

男爵府

dreamboy_man 發表於 17-1-4 20:26
其實我淨係用wifi咋,司機黎到見唔到人會打黎,我登記左香港電話

咁咪打漫遊電話?
唔好意思, 因為我未試過call taxi or uber,.所以都唔係好識, 有冇乜野要留意既呢? 唔該哂!

別墅

jolps 發表於 17-1-4 23:24
咁咪打漫遊電話?
唔好意思, 因為我未試過call taxi or uber,.所以都唔係好識, 有冇乜野要留意既呢? 唔該 ...

架車接左單之後,佢有預計到達時間,車型和車牌,我預早1,2分鐘係度等。所以多數一黎就會合到。佢打我香港電話,不過我無聽啊!只是分散人手去搵架車咋。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎