用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 6705|主題: 890489

大陸匯款到香港問題

子爵府

國民生產總值:10133

BKXmas勳章

親友想滙款到我香港銀行戶口, 大家知唔知道要收幾多錢手續費?

男爵府

國民生產總值:5136

BKXmas勳章

引用:親友想滙款到我香港銀行戶口, 大家知唔知道

原帖由 queenie0102 於 16-12-02 發表
親友想滙款到我香港銀行戶口, 大家知唔知道要收幾多錢手續費?
係大陸銀行匯唔到落香港

大宅

國民生產總值:4023

BKXmas勳章

queenie0102 發表於 16-12-2 16:19

個d找換店應該可以

子爵府

BKXmas勳章

如果响大陸匯唔到錢落香港, 應該點做先可以在香港收到錢?

公爵府

國民生產總值:27608

BKXmas勳章

queenie0102 發表於 16-12-2 16:29
最簡單直接搵找換店.....即時到賬的.

子爵府

國民生產總值:14594

畀面勳章 BKXmas勳章

我也想知

大宅

國民生產總值:4146

BKXmas勳章

最簡單,方便,快捷.搵香港我換店....即時攪掂.但搵間穏陣少少,大間D.

wcpcelia    發表於 16-12-3 18:47

大宅

國民生產總值:2207

BKXmas勳章

大陸銀行係可以錢落香港銀行,
前提係錢比你嗰個要係大陸人,
每年只可滙相等於5萬美金嘅款項,
而滙款收費視乎邊間銀行,
如是工商銀行會收¥380元(每筆計)
香港銀行只係收幾十元,(祥情問收款銀行)

子爵府

BKXmas勳章

回覆 大檸樂 的帖子

你嘅意思指, 响大陸搵找換店滙錢到香港銀行戶口?

大宅

國民生產總值:4146

BKXmas勳章

queenie0102 發表於 16-12-2 18:13
回覆 大檸樂 的帖子

你嘅意思指, 响大陸搵找換店滙錢到香港銀行戶口?
搵香港找換店

男爵府

國民生產總值:6747

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

其實你可以去大陸開返個銀行戶口,例如工商銀行…之類。咁你嘅朋友可以入錢到這個戶口內,你在香港可以到銀行櫃元機提取款項的。

大宅

國民生產總值:3341

BKXmas勳章

媽媽婆婆 發表於 16-12-5 10:52
其實你可以去大陸開返個銀行戶口,例如工商銀行…之類。咁你嘅朋友可以入錢到這個戶口內,你在香港可以到銀 ...

取好少錢才可以用這方法,我之前都是這樣取錢,但中國個邊銀行又改了條款,每次只可以取好少錢,還有一年不可以取多過幾多錢咁(詳細幾錢不記得了),總之國內銀行條款經常變

大宅

國民生產總值:3341

BKXmas勳章

媽媽婆婆 發表於 16-12-5 10:52
其實你可以去大陸開返個銀行戶口,例如工商銀行…之類。咁你嘅朋友可以入錢到這個戶口內,你在香港可以到銀 ...

取好少錢才可以用這方法,我之前都是這樣取錢,但中國個邊銀行又改了條款,每次只可以取好少錢,還有一年不可以取多過幾多錢咁(詳細幾錢不記得了),總之國內銀行條款經常變
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎