夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

流星花丸 發表於 16-12-14 00:48
如果調轉角色,係個男人話同老婆唔夾,要搵返自己幸福,要離婚,相信呢度好多人叫你收檔
...
今次故事係調轉, 老婆悶左, 想有新生活但老公日日以淚洗面

複式洋房

noherec 發表於 16-12-5 11:31
好老實. 第三者係我呢段婚姻入面,真係出現過好多次.只係我覺得. 我仍然應該為D仔女留低. 所以一直拒絕過好 ...
諗唔明,正常人點會身邊有咁多第三者出現?

複式洋房

sgvcf 發表於 16-12-13 21:04
樓主,我唔撐你,間題好似系你身上。你無講到你先生對你對屋企唔好,只系興趣唔同而無話題,相處左17年,而 ...
讚同

洋房

睇完你啲回覆...我覺得偏向自私
你唔再愛呢個男人, 想同佢離婚, 又唔想啲小朋友嬲左你...

宜家你老公又冇對你唔住, 有咩鍾意唔鍾意咪攤出黎講
剩係得你對佢有不滿咩...難道佢對你有冇?

我聽落似係啲人講嘢傾向講啲對自己有利, 容易比人認同既... (咁係好正常)
你試下舉啲例子出黎, 講下你老公點對你唔好丫

btw...婚姻唔係打份工, 唔鍾意就砍炮...

伯爵府

noherec 發表於 16-12-2 18:30
機會已經比過,我唔想下半世仲要忍佢

你識到另一個?

洋房

回覆 gbj531 的帖子

[size=32.125px]有小朋友,唔好輕易作出[size=32.125px]"離婚"既決定,
[size=32.125px]看你們未去到要[size=32.125px]離婚階段,離婚[size=32.125px]對小朋友成長真係好大影響架...
[size=32.125px]對小朋友既價值觀,人生觀等等...都係負面,[size=32.125px]你兩個小朋友都有自己思想,識分對錯,如果佢哋覺得爸爸無做錯,系你因第三者而拆散個屋企,一世都唔會原諒你。

大宅

回覆樓主:

其實樓主咪講佐,機會比過,忍佐17年先決定離開

老實講,個男人係咪愛樓主,大家都唔知,或者只係唔想離開自己既comfort zone, 有個女人打理頭家,可以對佢不聞不問既,幾好呀

反正樓主感受唔到佢既愛,大家步伐都唔致,真係要到自己人老珠黃,被折磨到體無完膚先走?

樓主: 我覺得孩子真係最緊要,7歲其實好明事理,同佢好好溝通下。 重點係唔好比佢以為你唔要佢。 唔要佢老豆,係事實,但要講清前因後果比小朋友知。 你愛唔愛小朋友,佢地自己感覺到既。

至於嗰位喊包,你要離婚,單方面都離得架,唔到佢唔肯,可以不理。

食花生既梗係講得容易,比人精神折磨17年,咁容易原諒咩。 精神折磨慘過比人家暴,眼淚在心流。

翡翠宮

回覆樓主:

樓主走咪走囉
又吾係殺人放火
除左係阿媽,你仲係一個人
繼續同仔女溝通過,佢地會慢慢明白
機會已經比過,該名男子既眼淚並無份量
既然咁珍惜要生要死
當時比機會就應該改
話之佢死啋佢都哂氣

複式洋房

樓主不應該問我們花生友,要去問身邊有小朋友的知心好友意見,只有他們較了解你家庭背境,俾到忠肯意見你。小朋友目賭雙親離異是相當痛苦,對他們日後成長好大影響,將來離婚機會相當高。先冷靜一段時間才決定。

翡翠宮

tt_y 發表於 16-12-15 09:31
諗唔明,正常人點會身邊有咁多第三者出現?

有咩咁出奇
呢D機會又的確唔係人人有.

男爵府

真心問,如果從來無第三者出現過你還會這樣嗎?離婚會帶仔仔一齊走不行嗎?

複式洋房

我既情況同樓主有D相似,唔同既係,個囡囡兩歲我就已經同ex分開,決定要重新追求自己既幸福。一段無愛,無感情既婚姻,無野值得留戀。

最緊要係,我囡囡係跟我生活,我有好好照顧阿囡,同佢老豆分開係性格不合,但我一樣好錫我個囡,會盡番做媽咪既責任。

btw,樓主忍耐到17年真係耐力驚人,我2年已經分開。

伯爵府

noherec 發表於 16-12-5 11:31
好老實. 第三者係我呢段婚姻入面,真係出現過好多次.只係我覺得. 我仍然應該為D仔女留低. 所以一直拒絕過好 ...

唔怪得老公成日唔比我煲劇,不過我唔睇戲又點會出番去玩,又點會識到更好既佢。所以,想就做啦!死左心真係講咩都冇用

伯爵府

BK Milk勳章

比我不會,人生哪有那麼多完美,難道還一個就一定比現在幸福?我寧願要小朋友在一個家庭環境中成長,單親對小朋友傷害太大。時間久了,很難有激情,有時我也覺得沒有愛情,或許只有親情吧。我也有別人眼中的死症,但也有他好的方面。生活要全方面看。想要二人世界,也可在四人世界中創造條件。

洋房

回覆 appledai 的帖子

最緊要現在c6系唔係好差,如果對樓主好,只不過無激情就要離婚又牽強的。難道第三者完美無缺?如果也是離婚者,即是本身也有缺點,只係同你拍拖表面功夫做得好,未被你發掘到。

首頁

尾頁

跳至