跳至

首頁

尾頁

洋房

momo0310 發表於 16-12-6 11:00
我仔in完老師讚佢好叻,乜都識,但唔收。
老師in完問我有冇報四大,我又唔想講大話,所以答有。所以唔知係 ...
我個女面試中途有啲task做得啱,或者試圖行離坐位嗰陣,老師有讚同鼓勵佢坐低再繼續,而且好有耐心去引導小朋友,哩方面個人好欣賞老師處事,不過就無問有無報其他學校,但我認為未必完全關事,而家啲家長好少為咗一間學校犧牲其他嘅機會,我亦都有報其他學校,部分都等緊消息,但朗光哩邊除咗地理位置無咁好,學校細啲,其他我唔覺得太差

洋房

Atsuko 發表於 16-12-6 10:10
回覆 CoVi 的帖子

囡囡收左入下午校,不過未收到學校取錄信,想問你地收信未?而且洗唔洗交留位確認回條,因為 ...
我日日睇信箱都未見有信,我都想知道

複式洋房

MaMaMisaki 發表於 16-12-6 18:21
我個女面試中途有啲task做得啱,或者試圖行離坐位嗰陣,老師有讚同鼓勵佢坐低再繼續,而且好有耐心去引導小 ...

我覺得佢教學方法同老師都真係好好,我仔都有答錯嘢,老師係好有耐性慢慢引導佢,同生命堂老師趕收工咁in係強烈對比。我覺得佢地點都唔算差,都近朗屏站,不過我有聽其他媽媽嫌佢校舍細同舊所以唔報,但我自己就唔覺得係問題,因為老師有冇愛心同耐性先係最緊要。
唯有希望到註冊日後有嫌棄佢嘅媽媽放返啲位出黎。

複式洋房

momo0310 發表於 16-12-6 11:50
生命堂
肖珍
真光

其實周宋先係原先4大,不過收得少人,提嘅人都少啲,三育係近年先變熱門,可以講元朗而家有5大

複式洋房

momo0310 發表於 16-12-6 11:00
我仔in完老師讚佢好叻,乜都識,但唔收。
老師in完問我有冇報四大,我又唔想講大話,所以答有。所以唔知係 ...

我諗冇乜人會唔報5大 ,問都冇意思,不過舊年統一註冊之後,又真係好多人收到朗真收候補生電話

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

popcornhsm 發表於 16-12-6 21:18
我諗冇乜人會唔報5大 ,問都冇意思,不過舊年統一註冊之後,又真係好多人收到朗真收候補生電話:qu ...

我上年就係其中之一,註冊後收到電話。 以家返咗3個月,我覺得整體好好呀,佢班d 老師都好好,夠細心呀,少少野都觀察到,Happy school又少功課,我女都讀得開心,日日返泥唱歌仔

複式洋房

kamkam528 發表於 16-12-6 21:36
我上年就係其中之一,註冊後收到電話。 以家返咗3個月,我覺得整體好好呀,佢班d 老師都好好,夠細心呀, ...

我都對朗真睇高一線,無奈佢都係輸俾名氣

複式洋房

kamkam528 發表於 16-12-6 21:36
我上年就係其中之一,註冊後收到電話。 以家返咗3個月,我覺得整體好好呀,佢班d 老師都好好,夠細心呀, ...

我都對朗真睇高一線,無奈佢都係輸俾名氣

別墅

回覆 momo0310 的帖子

同你一樣!又係勁讚個仔好好表現,乜都讚齊但唔收,hahaaaaaa

大宅

momo0310 發表於 16-12-6 18:30
我覺得佢教學方法同老師都真係好好,我仔都有答錯嘢,老師係好有耐性慢慢引導佢,同生命堂老師趕收工咁in ...
三大都IN 過,老師面試好公式化,又趕收工,阿囡識做但做得慢,唔等佢做完就考第二樣,暫時三育同朗真既面試感受就最好。
朗真雖然舊同細,但學校好有前瞻性,大囡讀K2,除咗用一般主題書之外,佢地會加入繪本教學,仲每個星期有一堂請咗導師教佢地運用肢體學習,阿囡返學返得好開心!

學校對學生既自理要求高,阿囡放學返嚟好多野都係自己完成,唔洗我地擔心!

朗真雖然唔係一線,但都係二線頭呀!

複式洋房

CoVi 發表於 16-12-2 18:03
幾多月B?

4月b

別墅

kakakaren 發表於 16-12-8 12:50
4月b

我果個都係4月B女喎,我哋都係收左上午班?如果會讀,好可能係同學仔喎,你會讀嗎?

別墅

happymami.baby 發表於 16-12-7 09:31
三大都IN 過,老師面試好公式化,又趕收工,阿囡識做但做得慢,唔等佢做完就考第二樣,暫時三育同朗真既面 ...

我好認同你既講法。去朗真interview時係一對一,唔趕時間,老師有耐性引導小朋友答問題。我有去她們既簡介會,係有點易外收穫的。佢哋引入繪本,內容生活化,點滴教小朋友做人處世,唔只教學術上既嘢。啲人 嫌佢細和名氣唔夠響,但喺我心目中朗真係黑馬,只係唔多人留意到。

大宅

貢梨 發表於 16-12-23 22:59
我好認同你既講法。去朗真interview時係一對一,唔趕時間,老師有耐性引導小朋友答問題。我有去她們既簡介 ...

認同,朗真辦學好有熱誠,具前瞻性。
最近K2引入「身體故事教育課程」,每星期一堂,唔用書本,學習用自己既身體學習,好創新,對小朋友具啟發性。

我覺得佢地學習既內容唔會輸俾4大名校!

複式洋房

CoVi 發表於 16-12-20 17:28
我果個都係4月B女喎,我哋都係收左上午班?如果會讀,好可能係同學仔喎,你會讀嗎?
...

我都諗緊,肖珍收左我上午,都好大機會會讀朗真,你呢?

複式洋房

kakakaren 發表於 16-12-24 00:45

肖珍都收左,但如果朗真後備call我,我都會轉,我覺得朗真教學同老師都應該好過肖珍,希望一月有好消息啦

別墅

kakakaren 發表於 16-12-24 00:45

我會讀朗真呀,因為覺得各方面肖珍都比較差,除左名氣,但名氣唔係我哋考慮因素之一!所以俾我就一定選朗真!

別墅

momo0310 發表於 16-12-24 09:03
肖珍都收左,但如果朗真後備call我,我都會轉,我覺得朗真教學同老師都應該好過肖珍,希望一月有好消息啦: ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我估一定會call waiting,到時等你一齊轉過嚟做同學仔!我都覺得始終朗真老師俾我感覺係有心好多,同埋我open day 見個個讀緊嘅小朋友返嚟玩,小朋友都好開心!

別墅

happymami.baby 發表於 16-12-23 23:07
認同,朗真辦學好有熱誠,具前瞻性。
最近K2引入「身體故事教育課程」,每星期一堂,唔用書本,學習用自己 ...

係羅,所以都唔知4大點評出嚟嫁呢?

複式洋房

CoVi 發表於 16-12-24 09:15
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)我估一定會call waiting,到時等你一齊轉過嚟做同學仔!我都覺 ...

承你貴言

首頁

尾頁

跳至