用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 620|主題: 869589

4X男人同阿媽住,冇做嘢,冇比家用,算唔算佢阿媽養佢?  

大宅

國民生產總值:1061

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
講多少少,佢係搵到幾個月錢,夠食就又HEA一排(用年來計)
佢食係自己比錢,佢阿媽煮0既唔食...
但就算唔食都有用水用電,日日匿晌房OVER 20個鐘, 唔知點解可以懶到咁..
哩個男人係我老公個阿哥,我超級睇唔起佢
我62都係打份工幾千蚊工過日晨,99已退休
我老公每月比8K(現在同99住),但過多幾個月自己要供層樓,有2個小朋友,真心有D壓力

我99有3個仔,其中一個環境都OK,仔女讀國際學校,但唔知佢每月比幾多家用99,我只想個懶嘢負返自己0個份責任,而我地諗住減少3K家用,減家用你地覺得過份嗎?

水晶宮

國民生產總值:52532

2015xmas

回覆樓主:

隱蔽青年嘅一種。

男爵府

國民生產總值:8324

動物勳章

從來加減家用憑良心同能力

唔會因爲想減家用而要其他人加家用

而你地減左而兩老覺得有壓力

兩老自然會出聲

公爵府

國民生產總值:28578

如果搬走減3K唔過份,兩老唔夠錢洗,咪踢個懶蟲去返工囉

珍珠宮

國民生產總值:32228

mrslam2014 發表於 16-12-2 17:13
但就算唔食 ...

實在、佢阿媽肯養佢都無計、同你想減家用係兩件事。如果話你地係搬走先減就合理少少。

男爵府

國民生產總值:6439

petitsomeone 發表於 16-12-2 17:24
隱蔽青年嘅一種。
好過我親戚個仔,廿幾歲話要結婚。
兩公婆又食又住喺老母度,水電煤伙食笑住好醒甘同人講一蚊都唔俾,年年去兩三次旅行ga大學生!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 16-12-2 17:45
兩公婆又食又住喺老母度,水電煤伙食笑住好醒甘同人講一蚊都唔俾,年年 ...
除左厚顏無恥,再諗唔到咩詞語更適合....

wcpcelia    發表於 5 天前
piklam1    發表於 5 天前

子爵府

國民生產總值:14332

畀面勳章 2015xmas

你2公婆+2小朋友住99度比8k都唔多啦,我唔覺得夠貼埋阿哥嗰份。

你地搬左出去先減家用合理d。

公爵府

國民生產總值:28121

但就算唔食 ...
呢d冇一定答案架,應該你先生和爸媽佢地自己傾.....每個家庭需要都唔同,好難比到意見

侯爵府

國民生產總值:20371

petitsomeone 發表於 16-12-2 17:24
隱蔽青年嘅一種。
朋友,用“隱蔽中年“貼切啲
樓主,我直覺覺得當時人未婚,至於你話減家用,由你老公出聲講會好啲

寶石宮

國民生產總值:326543

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

如果老人家捨得趕走,就唔會有咁既仔

大宅

aaaiqc 發表於 16-12-2 17:51
你2公婆+2小朋友住99度比8k都唔多啦,我唔覺得夠貼埋阿哥嗰份。

你地搬左出去先減家用合理d。
1個未出世..我2公婆星期一至五夜食晚一餐..仔就午同晚,所有仔同我2公婆日用品都自己買(廁紙唔計)
我都知計落8K家用唔係多,不過我呢排諗第時供樓有必要減省開支,好多嘢諗

侯爵府

國民生產總值:20371

Huuu 發表於 16-12-2 17:45
兩公婆又食又住喺老母度,水電煤伙食笑住好醒甘同人講一蚊都唔俾,年年 ...
書都未讀完就結婚?

瑪瑙宮

國民生產總值:136549

但就算唔食 ...

似係隱閉中年。

大宅

國民生產總值:1171

減家用只會難為老人家,從來俾家用都是按自己能力。至於因爲某人而減家用相信對那人唔會有咩作用。

珍珠宮

國民生產總值:44206

回覆樓主:

只係比食既錢,都有管理費,水電煤費架,所以已經可以算阿媽養!如果佢負責埋,而屋企有位比佢住,我自己就覺唔算!至於家用我自己覺得按能力比,點都要為自己屋企,自己退休同埋仔女生活打算

大宅

國民生產總值:2610

畀面勳章

你一家四口同住比8k唔算多,你個仔下午食一餐,即係99幫你湊埋?如果係8k家用算少啦
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

子爵府

國民生產總值:10336

回覆樓主:

6299有3個仔女,一個做宅男,你唔使顧佢,咁其餘2個仔女咪各自負責一個,唔使租或供樓,又唔大使每月比$5K都夠,過時過節再額外比多啲!

我媽同99,我哋都係比$3K,因為仲有其餘兩個姐弟都比,而且兩老又唔使交租,佢哋有申請長者生果金,每月有二千幾,我媽有時去短途旅行、生日、節日再比多啲,我有問佢夠唔夠,佢話夠使!

大宅

國民生產總值:2442

畀面勳章 BK Milk勳章

可能佢有心理病,有時他的思想走唔出自己困景。其實有好多人都有自閉傾向,惑者他是但沒有人發覺。

男爵府

國民生產總值:6439

Angel_Rose 發表於 16-12-2 18:00
書都未讀完就結婚?
剛畢業幾年,個男人廿六,廿七歲事業未成就話要結婚,兩個都話食6299/父母,人生苦短去多d日本歐洲旅行………
一次都冇帶父母去。成班人食飯個個出左身就自己俾,他永冇夾錢要父母俾
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎