自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆:朋友嬲左我

我都試過 不過係好fd 的同事
有日無啦啦嬲左我 仲要攪到我好似殺症佢父母果隻 我有ws問嬲咩? 唔答 再過一星期當面問佢有咩事可唔可以講 我唔想一直咁黑口黑面
作都唔答 之後我算 佢嬲都冇法 我已主動2次示好

過左2年後 我已冇做份工 佢突然ws 問我近況。。。。 我話嬲完? 佢過過咁耐嬲咩都嬲完
因為我講左句野而嬲
我覺好好笑 當朋友算係咩 呼之則來 揮之則去?

珍珠宮

回覆樓主:

不如問下大家嘅共同朋友,睇下索唔索到料

男爵府

豬米米 發表於 16-12-2 18:51
嬲左你,你真係完全會唔知咩事?

諗唔到

複式洋房

回覆樓主:

既然囉囉攣咗咁耐,表示你都好在意,咁就鼓起勇氣主動打比對方問清楚,但同時亦要有心理準備會被冷待而且唔會得到答案

問自己冇咗呢個朋友會唔會好可惜?如果預計到自己會好傷心嘅話,不妨行多一步,比啲誠意道個歉,即使你唔知對方嬲乜,可能只係言語間嘅小誤會,又或者大家都有唔着嘅地方

親人也好、朋友也好,唔好吝嗇一句"對唔住",有時一句說話往往可以化解僵局,關係能否破冰就只差一步,唔好比機會成為他日嘅遺憾

假若對方仍然收唔到你呢份心意,你都唔需要太難過,至少自己已經盡咗力,要接受任何關係都會有緣盡嘅一日

公爵府

回覆樓主:

問黎做乜,佢想講就自然會講,唔講就由佢嬲多排。我嬲朋友都係自己嬲一排就無事,唔想講有時係自己情緒同喜好問題,講出來無意思,盞比人倒轉頭話小氣。

伯爵府

事出一定有因,妳又話係被動既人, 咁點揾答案呢??

我分享我朋友case妳聽,我朋友A唔熟,突然嬲左我朋友b(好熟), 從此A退出群組,唔so b,唔回應b,避開b!

1,2年做,真相大白,原來b做左共同朋友夫婦第三者,A不能接受b呢種朋友,所以疏遠絕交!
有時可能朋友睇到一件事,發現左大家不是同類人,所以要疏遠,絕交!!

過好,每一天!

珍珠宮

YY1101 發表於 16-12-2 17:43
這個情況我都有相同經歷
我同我最好最好既朋友
食完餐飯吾知為咩好冷淡

睇得出你已經盡晒力

子爵府

引用:Quote:多doll 發表於 16-12-2 18:36 我會係

原帖由 EQGO 於 16-12-02 發表
會唔會睇完我msg, 但冇反應呢?
都有可能,有D人嬲,但是點都唔認……

珍珠宮

fishwawa 發表於 16-12-2 20:13
事出一定有因,妳又話係被動既人, 咁點揾答案呢??

我分享我朋友case妳聽,我朋友A唔熟,突然嬲左我朋友b( ...

呢個最大可能性。

別墅

回覆樓主:

講開朋友
我係嬲人果個,因為對方約我3次,1次ot ,1次訓過龍,1次搞錯日子,每次電話又唔聽,msg又唔覆,次次我都等佢個幾鐘以上,敗興而歸。因為當佢係好好既朋友,所以覺得極度失望,覺得佢根本冇擺我係心入面,同佢鬧左交,佢亦有同我講對唔住。
我問其他局外人朋友,我應該點做好,佢地話,你以後再應承佢出去佢就會有機會放你飛機,我唔想再感受果種比人放飛機既失望,所以慢慢同佢疏遠,直到而家冇再同佢聯繫。其實我冇嬲,係超級極度非常失望,就算和好又如何,如初好難,好似心入面點都有條刺咁,加上朋友同工作圈子已非昔日,就當佢係我人生的過客。
做朋友,都要講時機。他日再見或佢聯絡我,我都會同佢打個招呼既。樓主你就盡力去了解下發生咩事,結果係點唔洗介懷。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都試過,莫名其妙。同佢又一般熟咁咪算囉。
過左一排佢又無事,咁我都好來好去嘅,但心裡有條刺,以後都唔會再close,偶然食飯social ok 。但唔會好似以前咁成日煲電話粥哈哈哈

侯爵府

回覆:朋友嬲左我

我都試過,個朋友嬲咗我,我唔佢嬲乜,WS佢又唔覆,電佢入扱綫,揾咗個幾兩個月佢都唔理,算!朋友講緣份,唯有當識少一個。

lmy

男爵府

緣盡⋯

大宅

回覆樓主:

我都試過,無端端好似嬲左我咁,我覺得好怪,識左十幾年,知心朋友,可以冇事冇幹變成咁?
我唔開心左幾個月,又爭扎過
後來知道佢有家喜事,都有主動恭喜佢,有次我問佢係咪嬲左我,佢好冷淡話冇
我冇再問落去,因為我知道再問其實都冇意思
不過問左出口,自己個心就好似舒服左咁,可以將呢個人呢件事完全放下,再冇心痛可惜嘅感覺

男爵府

回覆樓主:

其實做左幾十年人,又唔係小學生,明明係朋友,但一夜間又會變成咁冷淡,我真係唔識做人。我當人係朋友,但人地唔當,唉……

大宅

EQGO 發表於 16-12-3 17:21
其實做左幾十年人,又唔係小學生,明明係朋友,但一夜間又會變成咁冷淡,我真係唔識做人。我當人係朋友,但 ...

對方有無覆你?

男爵府

kk1220 發表於 16-12-3 18:59
對方有無覆你?

我未找到好時機問。
但同另外一個朋友傾,佢話幫我試探嬲左我的朋友。

侯爵府

引用:諗左好耐,我自己都唔知點解會嬲左我,如果

原帖由 EQGO 於 16-12-02 發表
諗左好耐,我自己都唔知點解會嬲左我,如果係您,您會點處理? 我真心希望有人可教我點做。謝謝。
...
真心friend就直接約出來問發生咩事

伯爵府

直接問佢啦,如果你重視你地嘅友誼

大宅

回覆樓主:

我都試過....樓主嘗試主動問下朋友發生咩事....如對方肯答固然係好...反之自己都儘力過佢仍然要嬲亦都要懂得放手....我有個幾十年朋友..都因為一的事嬲左我冇再聯絡...原因係我應該心痛朋友畀人搵笨...太緊張肉痛佢....言語太坦白傷害左佢..咁啱個段時間亦都係我最傷心最需要朋友扶持時...我當時真係好心痛....事隔兩年我仍會因為失去呢個朋友唔開心...但我會想如果佢覺得咁樣做會開心既我地就要學會懂得放手...

首頁

尾頁

跳至