用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 422|主題: 48971

食嘢食多啲嘢(純呻)

複式洋房

國民生產總值:350

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
自從有左暫時都冇乜點變,食嘢份量的確係比以前多,但又未去到食2份嘅。
可能我又未係好重同脹,每次身邊嘅人係咁講,要食2份㗎,食多啲。。肥返啲。。
食到嘢就食xx,食xx.....其實我都知佢哋為我好,但其實我係比以前食多左,但唔代表個胃係黑洞,唔知飽㗎嘛……

尤其同老公屋企人食飯,明明已經食多左,仲係咁塞我食,試過一次返到屋企胃痛左一晚

珍珠宮

國民生產總值:31118

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:食嘢食多啲嘢(純呻)

我整個孕期都食得少過之前。
唔一定會大食㗎。

別墅

國民生產總值:510

回覆樓主:

其實。。。以自己平時食量,再額外加杯奶就夠BB在肚裡快高長大了。。。。。

大宅

國民生產總值:4924

動物勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我懷孕都無食多咗,個胃好頂,都唔理得人講乜,食得落幾多就幾多,好過食到唔舒服

伯爵府

國民生產總值:15371

2015xmas

助產仕話每日額外多300卡路里已經夠

大宅

國民生產總值:1083

佢地都係為你好, 如果真係食唔落就唔好食喇

洋房

國民生產總值:50

回覆樓主:

我都同你一樣覺得好煩~
我奶奶成日煮勁多餸~
已經叫佢可以煮少D~但都一樣~
我都已經盡量食~食得多左~
但奶奶仲覺得食好少~
老公又唔出聲幫下口~

伯爵府

國民生產總值:17017

tabaliso 發表於 16-12-2 18:24
自從有左暫時都冇乜點變,食嘢份量的確係比以前多,但又未去到食2份嘅。
可能我又未係好重同脹,每次身邊嘅 ...
話要食兩份嗰啲完全係錯誤。咁食法對BB對你自己都冇好處。有屋企人同你咁講,係係係完就算。食唔到的話就真係話食唔到,唔好要自己辛苦。

子爵府

國民生產總值:12063

我除左食多左烚蛋就冇其他, BB出世一樣肥肥白白

複式洋房

國民生產總值:350

回覆樓主:

多謝各位呀,其實我真係知佢哋為我好嘅,但有時都會覺得有壓力
不過自從嗰次胃痛後,我老公都有幫口話唔好迫我食嘢,只係有時都推卻唔到

侯爵府

國民生產總值:23975

其實佢地咁都系因為對你好嗟,不過都系要適量,我果時食量就凈系多少少,唔會太多~

男爵府

國民生產總值:8982

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我試過腸胃炎,淨係食白粥,果時我都問過醫生BB會唔會唔夠營養,佢話就算我唔食野bb都唔會唔夠,因為會吸收我既營養

大宅

國民生產總值:1100

回覆 tabaliso 的帖子

我都有同感,我懷孕初期餐餐食2人份量,懷孕後期冇曬胃口,半碗飯都食唔到,剩係食到餸,最後由中碼B變左細碼B,俾男朋友同屋企人罵,我都好自責,而家密密食,希望佢出世有7磅啦。

大宅

國民生產總值:1546

我由有左到而家33周都冇食多左,有時候仲食少左,因頂胃。亦冇食下午茶同宵夜。
BB 暫時中碼,我重了20磅左右。

男爵府

國民生產總值:9738

低能!個胃係你嘅,根本唔需要同啲3姑6婆交代!無人比你更清楚自己的身體,正如阿b出世後,無人比你更了解佢!未生都管你飲食,生咗阿b屙幾多次屎都實關佢地事!

別墅

國民生產總值:954

回覆樓主:

叫佢地睇多啲書啦!食兩個人份量啲個講法,係啲無學識嘅人先會咁講。

食兩個人份量只會肥媽媽,所以以前啲媽媽生完先會咁肥。宜家啲媽媽生完都係肥少少,就因為識睇卡路里攝取,只要多100至300(頭頭100卡,尾期300卡)卡就夠晒。

好多媽媽講座同書籍都有寫,再唔係叫佢地上網睇下啦!

別墅

國民生產總值:876

唔係食兩人份㗎,話佢地知,食太多會有妊娠糖尿,大咗肚需要嘅卡路里只係多未大肚之前300,去聽下d產前營養講座啦

男爵府

國民生產總值:7944

咁食法好容易食壞身體,夾硬來對腸胃無好處。實在飽了就照直講~自己人可以理解到。

水晶宮

國民生產總值:61518

你依家幾W喇,我覺得正常三餐,飲多D湯水就夠喇。

子爵府

國民生產總值:12063

盡量推到就推啦,c6呢個時候要幫下手
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎