用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5658|主題: 869362

如果小朋友在學校俾人同學打

大宅

國民生產總值:4862

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
不是發生在我小朋友身上,但想教定佢點樣反應同處理。有朋友教仔,被人打必還手,如果唔係會比人踩到上心口,第日仲易比人恰。但我諗緊打番對方又可能會一齊受罸喎。其實點教小朋友(初小)處理先啱?

子爵府

國民生產總值:11803

我今日既經驗, 小朋友俾打到背部瘀哂, 小便流血, 對方是A仔, 有暴力傾向, 老師都幫唔到手, 唯一自已小朋友要保護自已, 用適當既力量去制止對方傷害自已, 如果打到佢頭破血流, 就便左自已不對.

子爵府

國民生產總值:12085

hui_bb 發表於 16-12-2 19:31
我今日既經驗, 小朋友俾打到背部瘀哂, 小便流血, 對方是A仔, 有暴力傾向, 老師都幫唔到手, 唯一自已小朋友 ...

下,成間學校都係細路,大人都幫唔到,咁邊個幫到d細路。

琥珀宮

國民生產總值:198651

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

happymama2009 發表於 16-12-2 19:19
不是發生在我小朋友身上,但想教定佢點樣反應同處理。有朋友教仔,被人打必還手,如果唔係會比人踩到上心口 ...

我個仔真係做到打不還手的,我自細教佢,有咩都可以用口去講,郁手就一定唔可以,除非生命受威脅,否則一定唔可以郁手,就算會蝕底都好。

琥珀宮

國民生產總值:198651

畀面勳章 環保接龍勳章 2015xmas

hui_bb 發表於 16-12-2 19:31
我今日既經驗, 小朋友俾打到背部瘀哂, 小便流血, 對方是A仔, 有暴力傾向, 老師都幫唔到手, 唯一自已小朋友 ...

小朋友打一下就瘀我會覺得有咁既可能,但打一下小便出血就真係好難相信。

我相信當個A仔打人既時候,被打的大聲呼救都應該有大人幫手拉開佢地,唔會見死不救掛
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎