夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

同老公結婚七年幾,有兩個小朋友,結婚、打理頭家,再做媽媽,令我迅速成長,做嘢快手、multi task、計劃周詳,我覺得自己嘅需要已經同拍拖好大分別,唔係話愛我就足夠,老公仲好愛我,錫我,專一,顧家,但係我 對佢愈來愈不滿,因為好多嘢佢有心無力,幫唔到手,仲成日搞禍嘢加重我負擔,我已經做到隻屐,佢仲十下十下,咩都唔知咩都唔識,冇進步,到底應該點同佢行落去?再繼續下去只會愈走愈遠⋯⋯

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁你有無同佢傾下 有時相處之間係需要磨合

每個人既腳步都快慢不一

生活就好似跳舞咁

有時大家都要諗下 自己既要求 會唔會太高 或者仲有無可以加減既空間

珍珠宮

BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 16-12-2 20:40
同老公結婚七年幾,有兩個小朋友,結婚、打理頭家,再做媽媽,令我迅速成長,做嘢快手、multi task、計劃周 ...

其實老公係一個大細路,湊細路嘅我就唔期望佢幫到咩大忙,不過男人做到嘅 ( 電器呀,水喉呀) 呢啲我就交晒比佢,佢都做到嘅。

公爵府

小豬澄 發表於 16-12-2 20:47
咁你有無同佢傾下 有時相處之間係需要磨合

每個人既腳步都快慢不一

有傾,可能佢能力低,真係分擔唔到,兩個小朋友一啲都唔鍾意佢,大嘅唔肯俾佢陪做功課,細嘅唔俾佢抱、唔肯同佢玩,老公嘅態度係,我唔係唔想做,做唔到都冇法,然後就去打機,繼續做死我,有咩淨係識問我,啲嘢擺邊、工人問煮咩、出街去邊度食都係我決定,叫佢諗就發悔氣,冇工人果日,我去個廁所沖個涼,耐少少就會聽到鬧細路聲、細路喊聲,真心覺得佢好冇用....

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同老公都結婚7年,情況同你差唔多,衹系我得1個小朋友!不過,我覺得同老公系同步,我主內,佢主外!家事、家務、凑仔……,我可以自己做到嘅,自己都會搞掂曬,因為我知道佢嚮出面做野都辛苦大壓力,基本上家事唔會煩到佢!大家都爲個家承擔緊責任,衹系嚮唔同方面!所以,其實當你好忙好煩之際,另一半就他他調調坐嚮度,一定唔會順眼,調轉林,佢嚮出面做野,煩惱受氣果陣,你都睇唔到!其實大家都同時付出緊架,衹糸大家睇唔到大家嘅壓力存在嗟!

珠媽    發表於 16-12-4 02:40

公爵府

siujanjan 發表於 16-12-2 20:52
其實老公係一個大細路,湊細路嘅我就唔期望佢幫到咩大忙,不過男人做到嘅 ( 電器呀,水喉呀) 呢啲我就交晒 ...

細路日日要湊,電器水喉唔會日日壞.... 好似湊多個細路咁.... 如果電器水喉粗重嘢都做唔到,真係哂米飯...

公爵府

mspigpig 發表於 16-12-2 20:58
我同老公都結婚7年,情況同你差唔多,衹系我得1個小朋友!不過,我覺得同老公系同步,我主內,佢主外!家事 ...

我要返工㗎,我六點幾出門返工,五點幾返到屋企跟功課、陪玩、陪訓一腳踢,我細女仲要發展有啲慢,我真係少少私人時間都冇,訓覺之外做足咁多個鐘!

公爵府

mspigpig 發表於 16-12-2 20:58
我同老公都結婚7年,情況同你差唔多,衹系我得1個小朋友!不過,我覺得同老公系同步,我主內,佢主外!家事 ...

我出面做嘢都壓力好大,冇時停,連lunch time都做埋嘢,為嘅就係準時收工返屋企繼續做...

珍珠宮

BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 16-12-2 21:02
我要返工㗎,我六點幾出門返工,五點幾返到屋企跟功課、陪玩、陪訓一腳踢,我細女仲要發展有啲慢,我真係 ...

男人唔同女人,佢哋放工返來就要lei晌佢哋嘅洞穴度休息,女人就唔會咁,睇開啲啦,星期六日要佢湊多啲細路,你休息吓。或者比細路家人睇吓,兩個去拍吓拖。

子爵府

feifei_baby 發表於 16-12-2 21:04
我出面做嘢都壓力好大,冇時停,連lunch time都做埋嘢,為嘅就係準時收工返屋企繼續做...
...

聽見都覺得你辛苦...有冇同你老公具體d傾吓你嘅睇法同對佢嘅期望?講明佢至少喺邊方面要做到咩嘢,要咩結果等等。有時太空泛男人會唔明你想佢做到什麼。

男爵府

其實冇所謂的性格不合,夫妻間如果不能一起成長,(家)就好容易散了。

例說:你們人生成長相遇在五樓所以在一起,但有小朋友後,你們因景況來臨,各自的成長速度已經不同,一個已上到10樓,另一個只上到6樓,開始變得溝通困難,如果雙方無法互就步伐,咁好快距離越來越遠,埋怨越來越多,想想如何去處理

翡翠宮

佢起碼有幫你嘅心,教下佢睇下可唔可以同步返

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

kenfung71 發表於 16-12-2 23:38
其實冇所謂的性格不合,夫妻間如果不能一起成長,(家)就好容易散了。

例說:你們人生成長相遇在五樓所以 ...

我都成日咁形容
當我 去到12樓 坐底休息下 /(拖住個小朋友行慢少少)
另一伴頭都唔回就直上 上到22樓就同你講
你做咩咁慢 你跟唔到我
最終 一個趕c 一個就睇你唔順眼
慢慢地兩個心就唔靠近 家就會散
散好易 再經營就難

大宅

你無講到你老公咩方面幫唔到你手....但如果你係個fulltime mami 你老公負責搵錢的話,其實你老公亦都係叫擔起一頭家,so屋企野你要識係正常之餘都無得要求你老公好幫到手,因為佢自己出面工作都同樣有壓力

大宅

問下自己仲愛唔愛佢?兩夫妻一定系一凹一凸,互補不足,家庭先可以維繫。況且唔系佢唔想幫,系有心無力,點解大仔唔肯比佢陪做功課?事出必有因,比多d機會去試一下再幫小朋友,多d親子時間,情況可能改善。

公爵府

tatababyy 發表於 16-12-3 01:09
你無講到你老公咩方面幫唔到你手....但如果你係個fulltime mami 你老公負責搵錢的話,其實你老公亦都係叫擔 ...

我要返工,我對屋企付出嘅金錢唔會少過老公

公爵府

Naughty917 發表於 16-12-3 08:55
問下自己仲愛唔愛佢?兩夫妻一定系一凹一凸,互補不足,家庭先可以維繫。況且唔系佢唔想幫,系有心無力,點 ...

點解小朋友唔肯?因為佢冇耐性,容易發脾氣,平時寧願打機掉俾工人唔去建立親子關係,仲行緊佢阿爸果套「老豆係權威,我講你要聽」,同佢講咗n次、示範n次依然固我,唔願意改變...

珍珠宮

我見過類似既關係,
女既好有效率,
男既好hea,
但我都留意到,
就係太太有效率,
咩都攬上身自己做晒,
男人唔需要分擔。
或者係嫌男人做得唔好結果又自己做晒,
然後就覺得丈夫幫唔到手。

以上情況,
我覺得同養港孩一樣,
佢變成咁某情況都係環境做成。
不如你試下比佢多D參與家事同生活,
唔好計較佢做成點,
但至少佢有參與先。
再慢慢比佢投入多D。
可能會有改善。

公爵府

Naughty917 發表於 16-12-3 08:55
問下自己仲愛唔愛佢?兩夫妻一定系一凹一凸,互補不足,家庭先可以維繫。況且唔系佢唔想幫,系有心無力,點 ...

愛唔愛?我都唔知,咁樣磨,唔知淨返幾多.... 老公嘅形象,由拍拖時好大,縮到而家好細...

公爵府

Nino 發表於 16-12-3 09:50
我見過類似既關係,
女既好有效率,
男既好hea,

有鼓勵佢同小朋友相處,但成日都不歡而散,啲細路唔鍾意佢,佢又嬲啲細路唔鍾意佢,惡性循環... 屋企最主要係細路嘅嘢,小朋友活動啲通告全部貼哂喺門後,叫佢都唔睇,我爸媽有時會幫手接送,打電話溝通又話係我父母我打,同埋同工人溝通,佢又話男人唔方便同工人溝通、英文又唔好辭不達意,叫佢諗食咩又冇idea,週末family day又冇idea,佢有用處嘅,搬搬抬抬,維修呢啲,但佢能發揮嘅機會唔多...

首頁
12345...6

尾頁

跳至