自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

上篇
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18989445

搵左社工,話要離婚先可以申請綜援.
反正我都唔想申請,真係逼於無奈先有尼個念頭.
連資助都申請唔倒,因為全屋一齊計.
剩係叫我排公屋.
請問社區保母點搵?穩唔穩陣?想做野順便搬出去住,又放唔低個b.
唉 好想死...

子爵府

咪叫你老公做多份兼職囉。

大宅

回覆樓主:

返娘家住得唔得,同你媽咪傾下現時住屋問題。另外你要搵工,同C6傾下搵份高d人工,或者搬出去,搵社區保母/育嬰園湊B, 事在人為

wcpcelia    發表於 16-12-6 09:29

男爵府

畀面勳章

回覆:求助無門 好想死

不用死,叫你老工返多份,你唔捨得bb,都要揾份工。

複式洋房

回覆 chitosefung 的帖子

好 邊度有得搵社區保母?

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 chitosefung 的帖子好 邊度有得搵社區

原帖由 cocomna 於 16-12-05 發表
回覆 chitosefung 的帖子

好 邊度有得搵社區保母?
你試下搜尋下你住果區,因我冇比人湊。加油呀!冇錢唔洗死嘅。
你先返part time ,bb 再大d 先full time!我都係咁!
我老公日頭返工,佢放工到我返part time.佢湊仔咁。

複式洋房

MA33IE 發表於 16-12-5 18:05
返娘家住得唔得,同你媽咪傾下現時住屋問題。另外你要搵工,同C6傾下搵份高d人工,或者搬出去,搵社區保母/ ...

好 唔該曬你 我會盡力

複式洋房

chitosefung 發表於 16-12-5 18:15
你試下搜尋下你住果區,因我冇比人湊。加油呀!冇錢唔洗死嘅。
你先返part time ,bb 再大d 先full time!我 ...

原來係咁 咁我都去試下先 唔該曬你呀真係

水晶宮

回覆樓主:

唉,我c6咪同你c6一样差不多搵呢個價,一樣一個人養3個,我一樣全職湊,一樣同佢家人一齊住,我都未死!
點解你想死?

我得,你點解唔得?

妹子,睇餸食飯,呢d日子暫時性會過的,除左日常買餸,每天只限洗50蚊,冇錢就去公園,去行山,去康民的playground,奶粉尿片錢好有限的錢,交埋電費有咩問題?用者自付!1萬扣4千都仲有6千可用

真係覺得困難食物銀行有bb奶奶提供,嚟緊12月低津申請又嚟基本bb的奶粉錢免費

wendylau1988    發表於 16-12-7 10:13

伯爵府

排育嬰院喇
10000有咩資格做ftm
另外,不要再諗死
無阿媽錫的細路係非常可憐

複式洋房

spikenard 發表於 16-12-5 18:27
唉,我c6咪同你c6一样差不多搵呢個價,一樣一個人養3個,我一樣全職湊,一樣同佢家人一齊住,我都未死!
點 ...

你c6家人好相處嗎?
我c6個2家姐有吸毒,仲成日偷我d野用,搞到我要拎曬入房.佢可以唔使俾家用留係度.
佢呀哥就自己開餐廳,我想申請低津,社工話係全屋計,未必得.
我仲有4千幾蚊卡數未清,食物銀行係邊?有免費奶粉拎?1號都有?
我個b大食,4-5日飲曬1罐,我又餵唔倒母乳,所以俾佢最貴個隻illuma飲.
屋企冇人煮飯的,我都唔敢煮,驚佢2家姐加料,之前佢係飲水個杯度加佢d頭髮.
我出入房門都要鎖埋,驚佢搞我個b,如果水電煤得我地用,俾曬又如何.問題係我冇用都要我地俾曬.

複式洋房

豬吉 發表於 16-12-5 18:28
排育嬰院喇
10000有咩資格做ftm
另外,不要再諗死

知道了 唔會再諗住死

子爵府

畀面勳章

cocomna 發表於 16-12-5 18:40
你c6家人好相處嗎?
我c6個2家姐有吸毒,仲成日偷我d野用,搞到我要拎曬入房.佢可以唔使俾家用留係度.
佢呀 ...

4,5日一罐illuma1號……尿片又用最貴個隻嗎? 老公揾得一萬甘洗法仲想有得淨? 恕我直言,我覺得你首先應該要學習咩叫睇餸食飯……先再諗第二步吧……

珊瑚宮

你c6家人好相處嗎?
佢呀 ...

呢隻1號奶粉,萬0賣緊6百幾一罐。
其他1號奶粉3百幾咋

公爵府

你c6家人好相處嗎?
佢呀 ...

搬返娘家住先,訓廳咪訓廳,好過受氣,幫c6q搵過第2份工啦,萬1蚊既工,大把工多過11000蚊,只係睇你c6肯唔肯做,盡慳一定慳到,只係過程一定係辛苦

返娘家住住先,夜晚交比家人湊幾小時,去搵份7仔做住先,路係人行出來,冇野係解決唔到
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

spikenard 發表於 16-12-5 18:27
點 ...

加油!

大宅

回覆樓主:

illuma成6百罐,妳買其他大牌子可以平一半,學其他JM講,妳第一要學識睇送食飯,第二係快d搵份工分擔下開支!

子爵府

引用:Quote:cocomna+發表於+16-12-5+18:40+你c6

原帖由 caliamama 於 16-12-05 發表
4,5日一罐illuma1號……尿片又用最貴個隻嗎? 老公揾一得一萬甘洗法仲想有得淨? 恕我直言,我覺得你首先 ...
認同

水晶宮

回覆樓主:

1 同家人相處的問題,夾到就當家人,夾唔到你咪當佢家人係租客,冇人會要求同包租公或割房的租客建立好感情好關係架麻,關埋房門1家親咪得攞,冇人會同包租公嘈嗰嗰都會維持表面和平關係,明冇!

2。低津你報你1家3口就得la ,你1家3口獨立戶架ma若然唔係你申請公屋有加埋大伯,姑奶咩?傻豬! 你係你62度冇戶口若然有點申請?

3食物銀行,你係網上搵社會福利處網址內有食物銀行的項目,照你所講的,你符合架la

4 妹子我老細係有錢人佢都唔比佢個孫食illuma,唔係冇錢係冇需要呀~
你細心睇每隻奶粉成份,冇咩好大的分別架,一樣有的營養所有配方奶粉都有
轉一個你負擔到的奶粉,我b食雅倍咪1樣好大隻,睇餸食飯ma環境好食鮑魚都得

5煮飯問題,你真係信唔過你姑奶的話就係房用電飯煲煮,bb到6個時轉固體一樣要煮野,咁買2個電飯煲,煲湯,忟餸,煲食無火煮食都得的,我都係用電飯煲煲糖水,煲湯,忟餸,煲保身湯水,煲bb粥飯都係電飯煲搞定

妹子,你功力未夠,相處係寄人屋下係學問,係冇錢的情況下如何慳到最盡但享受到最大這是學問

我2年內只買過3支大的沐浴乳,bb出世到而家只買過2支清潔液,2年冇買過化妝品衫只買過2件,玩具只買2件,bb衫仔出世到而家只買過10件,其實好多物質唔係理想中的必須,坊間好多物資支援既環保又省錢,上fd好多人free bb用品free出嚟的人心態係咩? 好多時買嗰陣好貴買入嚟只係用1陣就唔啱用,掉左好可惜,比有需要的人就最開心

我從未覺得唔開心,我知呢d環境係暫時性,日日見到小朋友長大好開心,加油窮則變,變則通

boccioni    發表於 16-12-7 10:39
wendylau1988    發表於 16-12-7 10:18
rainszesze    發表於 16-12-7 09:24
kariecat    發表於 16-12-6 17:44
love45    發表於 16-12-6 10:44
小小蕃茄    發表於 16-12-6 10:16
邊人    發表於 16-12-6 10:04
小寶貝兒    發表於 16-12-5 20:36

男爵府

你c6家人好相處嗎?
佢呀 ...
Iluma ?睇到呢度,覺得你脫離現實!

yumui61    發表於 16-12-5 20:13

首頁
12345...9

尾頁

跳至