自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

cocomna 發表於 16-12-6 11:21
係醫院叫我地去私家照結構架
照左都係想睇下個bb健唔健康,有冇缺陷,唔想生到出黎係度怨做咩生成佢咁 健康 ...

你有冇話比你身邊d朋友你一家三口窮到得每月得一萬一?你d富貴朋友明知你食唔起仲介紹你食最貴個隻?你明知自己仲有咭數未找,仲聽你d富貴朋友老點?市面上任何一隻奶粉都平過illima, 窮人就揀返自己負擔到的牌子!

我都係窮人呀!窮到拎書簿津貼嗰d呀!我的窮人的生活就係買最平的,衣食住行揀最平,食物無毒無過期污染就可以了。

香港d奶粉有食物安全監管,請行入藥房,問藥房要最平嗰隻初生嬰兒奶粉,隻隻牌子都唔會令bb營養不良。無閒錢嘅人係無資格食最靚嘅食品。

面對現實,唔係人地話好就要跟,你都要諗下你背景唔同人。

男爵府

回覆樓主:

樓主,唔飲illuxxx bb會唔識大? 大把人唔餵母乳都係餵普通奶粉,一樣好健康,我負擔得起有餘,我b都係食能恩,你去比較下成份其實隻隻差唔多,唔係人云亦云,你唔左慳右慳真係無人幫到你

大宅

bartoneok 發表於 16-12-5 20:05
illuma成6百罐,妳買其他大牌子可以平一半,學其他JM講,妳第一要學識睇送食飯,第二係快d搵份工分擔下開支 ...

好認同 其實好多奶粉都唔錯 我都負擔得起 都係食牛欄

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cocomna 發表於 16-12-6 11:15
邊隻奶粉好?我已經收曬奶了
真係唔係真係想拎綜援,唔想睇唔起自己.我會加油
...

我二個女都會澳洲雪印 藥房都有得買 平過你食緊個隻
我自己覺得唔差 便便都唔錯

樓主做人睇餸食飯 一個人搵全家洗 好大壓力
搬番娘家 搵人湊小朋友 改善好個經濟先

男爵府

回覆樓主:

奶粉要夾自己bb,成份隻隻差唔多先試一隻睇下得唔得先,能恩bb腸胃比較易接受,可以先試

男爵府

如果你話拎綜援、排公屋,但個b食illuma,生仔去c家開刀生、照結構、你覺得呢度d jm係咪已經對你好仁慈?
仲好意思話求助無門!
好多野係自己欏黎!
你識諗既,c6做兩份工,你日頭揍b煮飯,夜晚番通宵工啦!

男爵府

保良局有姨姨幫手湊小朋友
一個鐘好便
係專門比在職家庭申請
可以上網搵下

男爵府

cocomna 發表於 16-12-6 11:28
係...請問邊隻奶粉好?
我會架喇

我家裡有奶粉公司送的S26 你不介意可以pm我 你應該年紀不大 不怕犯錯 最重要是改正 這裏好多jm都有好多經驗 學習下 現在不是最差情況 好好養大bb 加油

伯爵府

我反而想知你bb一日食幾多餐?每次食幾多ml?

男爵府

cocomna 發表於 16-12-6 11:17
因為身邊d媽咪朋友都話食illuma好...我根本唔知食邊隻好...
已經收曬奶我都想轉左平d又對個b好既奶 ...

我地算係高薪一族,當時我囡都食illuma,但真係太貴,轉左食holle,依家一樣咁大隻

伯爵府

我會架喇

如果你bb冇皮膚敏感,咩奶粉都一樣,消委會之前做左報告,叫社工幫你搵食物銀行先啦

伯爵府

我會架喇

其實呢隻隻奶粉成份都唔會相差好遠,你買一隻大牌子(牛欄美素美贊臣能恩等等)都已經OK架喇。你先買一罐細既,bb食左無過敏無特別反應就代表Ok。

先決條件一定要搵地方搬,道友癲起上黎控制唔到。另外你日日食M記都唔係辦法,都要搵個地方可以煮食,祿個面加條菜加幾片肉片既價錢絕對平過一個M記餐。何況,bb好快要添加輔食,你都要煮。

我覺得你嚴重考慮下同你媽咪商量下,俾你返屋企住啦。講真當時你媽咪叫你唔好嫁你唔聽,媽咪唔開心都可以理解,雖然你話返去對唔住媽咪覺得唔好意思痴距地方住,痴距水電煤,但你都去到呢個地步,距始終係你媽咪,都唔想睇住你死。更何況,你媽咪平時要返工,如果距肯weekend幫你睇住bb,你可以返兩日part time (收銀又好,sales又好,M記又好)都起碼搵返2-3000蚊返黎,當係bb奶粉錢尿片錢。你老公現在都每月俾4K家用,搬左如果以前都唔收家用就過渡時期唔俾家用住,呢邊俾6K你媽咪起碼包埋你兩公婆飯送,有能力咪負責買埋屋企日用品,都仲生活得到。

伯爵府

cocomna 發表於 16-12-6 11:23
請問地址係邊幾房架?

老實講,出去租屋對你黎講真係唔實際,租個套房都要4K以上,咁仲要水電煤呢?真係同媽咪商量最實際。係,你對唔住媽咪拖累到媽咪,經一事長一智,同媽咪認錯,希望距幫下你,你先有機會翻身。卡數欠幾千,幾個月應該還得曬。

媽咪要返工,起碼距放工可以買到送,你係自己屋企點都安全d,你錢上補償唔到太多,咪努力d負責曬家務同照顧bb,媽咪會睇到你既改變,將來有努力先加倍補償返俾媽咪。

子爵府

2018復活節勳章

cocomna 發表於 16-12-6 11:17
因為身邊d媽咪朋友都話食illuma好...我根本唔知食邊隻好...
已經收曬奶我都想轉左平d又對個b好既奶 ...

講真隻隻奶粉差唔多←醫生講的

但唔係隻隻都arm bb, 有d可能食左會敏感,便秘等各樣問題,所以都唔敢推介邊隻適合你bb, 不如你試下買罐細裝奶粉

illuma對你家庭實在太重皮

公爵府

2024年龍年勳章

cocomna 發表於 16-12-6 11:27
我一日食一餐m記
咁唔夠營養呀...不如去街市買菜, 肉, 蕃茄, 雞蛋, 雞翼之類, 自己煮. 有營養又平.

大宅

其實你可以去家庭福利會度問下,佢地係有社區保母,你小朋友幾大啦?有d幼稚園有暫管服務,如果你第時返工小朋友可以放去託管幾粒鐘,另外卡數既問題,你總共只欠4000幾蚊是嗎?你試下打上卡中心,做消費分期還左佢吧

男爵府

開心吸收勳章

cocomna 發表於 16-12-5 17:54
上篇
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18989445

我老公搵5萬, 我都餵人奶啦⋯⋯
無知先係最害死你的原因!
公主, 我補粉都比Illuma , 但我係bk 2 手買平好多。
最近我都開始做野, 你老公有手有腳點會搵錢少過我呢?你們醒醒啦, 中出完又要生, 受苦的唔係你,係bb要做你的小朋友。
你唔諗點增值自己,你老公唔長進去搵份一技之長, 兩個累鬥累, 諗住社會養你? 發夢呀? 不思進取, 我夠唔捨得個仔, 但你都要睇睇自己有冇能力做ftm! 我湊仔年幾都係用自己儲蓄的,冇問老公拿過$, 結婚唔係等人養,生仔唔係懶惰的藉口呀!

yumui61    發表於 16-12-6 21:16

大宅

cocomna 發表於 16-12-6 01:31
回覆 mimuib 的帖子

追人奶,我係有奶呀 但飲完會生黃疸 你以為我唔想餵?

我 B 出世都黃疸,要照燈。 我照餵人奶最多初初補奶粉,都唔使食 illuma, 我女食s26。 人奶係最好,餵得幾多得幾多, 半人奶都可以慳一半奶粉錢

大宅

回覆樓主:

樓主,你要長大呀!你樣樣都聽人講又唔諗下係咪真。你呢代人上網叻我地好多啦,都唔google下就信人食人奶生黃疸、食貴奶粉。就算聽完都要考慮一下自身情況。個小朋友咁細,仲有漫漫長路呀!有問題問多啲人,自己做下reseach。唔好下下人講你就做,你仲要養大個小朋友咖!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

老公得萬一,首先真係要你老公返多份,一係轉工啦。
返娘家住,對唔住阿媽都要,最多你同bb瞓廳,點都好過係62到住啦,安頓左再唸搵野做。
即刻去排育嬰院,搵返你住果區

首頁
45678...9

尾頁

跳至