心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

每曰食幾拾粒都瞓著,真係好辛苦,
点捱落去

大宅

回覆 kian 的帖子

失眠個腦諗唔停,當時我都諗唔到點解,後來先知個源頭係有野未解決,執著放唔低,再加上壓力,積埋積埋就變成情緒病了。

男爵府

畀面勳章

kian 發表於 16-12-8 00:11

我之前都試過有三四個月嚴重失眠,晚晚只訓得一兩個鐘,仲要返工!好折磨,有時一訓著仲會成個人震醒,就算訓得著都勁多夢,訓醒都可以成個夢背番出黎咁滯,睇精神科醫生又話我無事,開安眠藥俾我食左都唔可以訓天光!之後去左左睇中醫,睇左幾次keep住食中藥開始有好轉,一次一次睡眠時間增多!過左幾個月就正常番啦!與其你成日食安眠藥,不如你試下睇下中醫啦!

男爵府

睇中醫X2

瑪瑙宮

日日定時做下運動 30 - 60 分鈡

聽下歌, 令自己鬆弛下

晚上食下甜品, 朱古力. 咁梗係唔好多喇.

每月一兩次 facial.

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我明, 我係失眠專家, 我小學開始失眠

身體虚係會失眠, 血氣不足又或者其它問題引致, 一般睇中醫調理便會慢慢好

飲食都會有影響, 唔好食同飲有咖啡因0既食品飲品。亦都可以飲D桂圓水, 煲D百合蓮子茶飲下.....

飲食習慣都有影響, 有時你成日太遲食晚飯, 食完就瞓, 胃酸倒流都會影響到睡眠

最後, 最大影響係情緒。好多時都有莫名0既壓力, 自己本人係唔覺得, 因為通常失眠果D人都係好易俾小事牽動情緒。我諗可以便找方法壓, 做下運動, 離開下宜家困境, ETC

加油呀! 瞓唔到又要返工又要湊仔, 真係會痴線架!
.........................................

伯爵府

我都係,靠飲酒迫自己訓

男爵府

回覆 kian 的帖子

我試過催眠,及在郊區,好輕鬆聽古典樂。。
或者你要搵人傾下。。

我以前都係好嚴重的,現在好間中先訓唔到。。

我現在都有入睡困難,係訓到一段時間先訓到。。到一訓就好林。。希望幫到你。。如要幫手的話,我也希望幫你到,大家是同路人

伯爵府

睡時不斷心念 '南無大願地藏王菩薩',會好快睡著。

別墅

回覆樓主:

take a hot bath 浸熱水

瑪瑙宮

以下串燒歌對我有 d 催眠作用, 雖然我無失眠, 唔係用佢治療失眠症, 我間中瞓响梳化聽呢个歌, 十次有七八次我會瞓著一至兩个鈡.

歌詞係有 d sad , 不過, 我係聽旋律, 唔係聽歌詞, 如果你受唔到歌詞所講的失戀之類, 就唔好聽了.

一定要由第一首歌開始聽, 我次次未聽到第5首歌就瞓著的, 你地試下得唔得.

Sorry 別戀係第一首
https://www.youtube.com/watch?v=NHNRrKEY5Xc&list=RDNHNRrKEY5Xc#t=2

子爵府

回覆樓主:

我試過,明白你。我係每到瞓覺時間就驚,見到張床又驚,見到梳化都驚。但慢慢地捱過左

男爵府

畀面勳章

Jessiest 發表於 17-1-25 01:11
我試過,明白你。我係每到瞓覺時間就驚,見到張床又驚,見到梳化都驚。但慢慢地捱過左
...

我果陣都係咁,一到差唔多時間會好驚今晚訓唔訓到好大壓力

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

放下心事,心事真係好難放下,放得下就....................................試下

琥珀宮

gorky 發表於 16-12-18 21:18
睡時不斷心念 '南無大願地藏王菩薩',會好快睡著。

或者聽下心經,好似催眠咁,好快訓著

男爵府

我都試過,睇中醫好番。勿放棄,加油。

男爵府

我都有,食左靈芝丸訓好左一排,之後又係,咁去跑步,頭幾日好累又係訓到,
慣左又係唔得,
朝早返工,好累晚上訓唔到,到差唔多天光好眼訓bb又要食奶

別墅

同是天涯倫落人!! 比 呢個問題困擾咗好奈! 看過中醫西醫, 好了一D時間又重覆問題, 最近呢2個月又失眠, 諗住食幾個月血青素調下, 但一食藥頭一個月, 人就變得反應慢同成日想瞓!!!

禁止訪問

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

飲麥冬水

首頁

尾頁

跳至