在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

3萬幾我唔敢做ftm
我每月家用80k 幾乎都冇乜淨

洋房

其實我老公都搵得唔多, 成日想儲錢供返層樓, 但結咗婚5年, 真係一蚊都儲唔到, 今個月淨返D諗住儲起佢 , 點知下個月又唔知有咩嘢要買, 又用咗 ..... 有時想俾個仔學下畫畫都要問過老公, 佢多數都話無謂嘢 , 唔好學...... 以家自己做下 part time 叫做有小小錢, 有時買下嘢俾個仔 , 買件衫仔俾自己 , 都開心D ....

子爵府

我老公搵六位數,但我們好大開支

子爵府

我考慮緊加唔加入ftm 我地養兩個一個k1,一個小二,老公40K ,我得13K ,平時請工人,要供車$6600(不可取消,必需品),不用供樓,保險$3000,有$1500供到今年5月供完,但自己得30歲,好爭扎做唔做

子爵府

jzzz1102 發表於 17-1-29 08:45
3萬幾我唔敢做ftm

#24 pls

伯爵府

tmtmtm 發表於 17-2-3 23:30
我考慮緊加唔加入ftm 我地養兩個一個k1,一個小二,老公40K ,我得13K ,平時請工人,要 ...

平時唔洗俾長老?一個月有幾錢淨?

大宅

我老公搵23000左右,比15000我,有兩個仔女,簡唔中比D錢佢父母(我比),自己有樓~岩岩夠洗,冇乜錢剩

複式洋房

jzzz1102 發表於 17-1-29 08:45
3萬幾我唔敢做ftm

我同你一樣(emoji),大洗

大宅

回覆樓主:

我老公6xxxx,但月月清,供樓1xxxx,大女學習6xxx,都唔知D$去咗邊,無乜積蓄,好無安全感。

男爵府

我老公45k,有層細價樓收租,扣除供呢層樓同開支,每月有幾千剩。
一家三口,bb未夠一歲,我覺得沒什麼錢儲,供樓當儲錢。

大宅

honeyfamily@@ 發表於 17-2-14 03:27
我老公45k,有層細價樓收租,扣除供呢層樓同開支,每月有幾千剩。
一家三口,bb未夠一歲,我覺得沒什麼錢儲 ...

有第二層樓已經好好!

禁止訪問

男爵府

回覆 yubaba 的帖子

因為我老公以後加人工有限,所以幾年後如果想生多個,就要認真考慮係咪賣樓去生,值不值為添一個bb咁做。

禁止訪問

別墅

而家生活同以前係唔同,無辦法相比,而我都有諗過做ftm, 但我覺得好無安全感,所以而家都做埋兼職希望搵多啲

大宅

100815xx 發表於 17-2-21 14:01
細有細住,大有大住。
我估香港地普遍都係一個人搵5-10萬多。
我地大學畢業入職都3,4萬。

其實搵50-100K一個月佔勞動人口不多的!唔係大多數囉!同埋大學生出來,大部份都無3、4萬.
不過我同意,頭家要安穩,唔使就住就住,100K以上係好D.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

100815xx 發表於 17-2-21 16:22

Um...明白嘅

原來而家好多人已經搵到5-10萬一個月呀喇

我&老公都係你所講本土大學畢業,但工作左5年以上,我仲係專業人士,都仲未搵到 4 萬 ,我前機構最大粒既(幾百人之上)都係搵緊 8-9萬 (分分鐘2x 年經驗)

咁我地係咪入錯行 ???
會唔會係行業唔同問題 ,你地果 d 搵你地所謂 standard 人工既,好大機會係金融 &私人機構

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至