自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

YUKIYUKI 發表於 16-12-9 19:00
我又覺得無咩問題,佢都係有需要先出聲

我意思係唔使咁大聲,細細聲人地見你老人家都會讓啦!
可能你接受到佢哋大大聲

水晶宮

回覆:究竟阿婆阿伯幾時先可以守規矩唔打尖

上次我去買野,有個阿婆打尖話我得一包,你俾我先啦。我同佢講: 阿婆,你排隊啦,後面條隊咁長,我俾你先都被人鬧啦。後面大把老人家都排緊。佢唯有邊話我邊排隊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好想知點解佢地咁中意繁忙時間同人迫
然後話人唔讓佢地
佢地唔洗返工d時間咁彈性
點解要咁做

水晶宮

好憎d根本唔算老的老人家唔守規矩,眼尾都唔望佢。

珊瑚宮

西環瑪麗醫院小巴54M, 成條隊都老弱殘病,排緊長龍, 健全亞伯照打尖
玩具萬歲!

侯爵府

基本上我係無乜所謂既,反正後生定大陸人定老人家打我尖我都係由佢果隻人黎既⋯

但係打左我尖之後唔好再啤我鬧我就得喇⋯讓你一個我無所謂,但我唔想再受氣。

大宅

回覆樓主:

我都試过同呀婆及孫仔講`排隊後邊`,她仲惡过我照跟上車。但其他排隊乘客冇人出声。可能係我唔啱

大宅

caryfox 發表於 16-12-9 18:56
老實講:-行動不便的我們應該讓, 但有D強勢的.....應該排隊啦!..

有時真係好老馮咁,本身想讓都變左唔想讓囉⋯⋯好多侍老賣老咁,但其實佢地仲好中氣過d后生囉⋯⋯

男爵府

畀面勳章

ivymomomo 發表於 16-12-9 18:12
點解啲人成日都似老賣老,排隊打尖好似自己啱曬咁嘅樣。 今日我搭小巴嘅時候又有阿伯打尖,我好聲好氣同佢 ...

仲好鍾意批㬹&起槓

子爵府

好媽媽勳章

我媽都好中意打尖話極都唔聽,有時我跟佢尾會同前面人講對唔住,拉番佢走

珍珠宮

引用:點解啲人成日都似老賣老,排隊打尖好似自己

原帖由 ivymomomo 於 16-12-09 發表
點解啲人成日都似老賣老,排隊打尖好似自己啱曬咁嘅樣。 今日我搭小巴嘅時候又有阿伯打尖,我好聲好氣同佢 ...
下次你答佢,你試下打劫完銀行罵警察佢唔敬老吔!我就話佢叻叻~

大宅

打尖都唔緊要,仲要推開人
有次係超市好多人,我叫10歲女排隊先,佢都夠高大又攞住幾件貨,好明顯係排緊隊,個阿嬸大約五六十歲,用手(emoji)批開我個女打尖,我返到去,阿女同我講,為有趁機教女,讓佢一個唔side我幾多時間,我都無話個阿審,廢事同佢嘈

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

通常老人家打尖,之後畀人話,佢哋多數會話:「畀返你上先囉」、「使唔使咁緊張呀,又唔係同你爭位坐」........

大宅

回覆樓主:

正如叫佢地唔好隨地吐痰一樣,死症!
今日兜口兜面睇佢住係我面前吐真係想嘔

大宅

回覆樓主:

去工展會d老人家先勁呀! 都唔知幾勇好似坦克車咁横衝直撞。

大宅

pingu_k 發表於 16-12-9 19:20
仲有……明明夠位佢行,都要揾手撞開你果D; 晨早企喺MTR閘口外,一見你手拎住份報紙,都吾理你睇左未,即刻 ...
既然有呢D人

公爵府

回覆樓主:

其實,我都覺得唔可以每樣野都恃老賣老,唔係唔尊重,唔讓,但唔可以自己係老人家就覺得大晒,搭車真係成日都見,明明好多人排緊隊,佢地好鍾意嚟到就咁企喺隊頭隔離,一有車嚟,就會直接上,或者中間搵位上……雖然,唔係個個老人家都係咁,但呢啲真係唔可以用老做藉口

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

根本有可能. 上一輩死啦都改變唔到, 根本係一種文化.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amax18 發表於 16-12-9 18:59
試過好多次俾呀婆係後面用手指骨銳落背脊度推我,呢招好鬼陰濕

街市都係,你推我都無用架,你估行到我唔行咩
愛 我 就 別 傷 害 我

首頁

尾頁

跳至