家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

brother4 發表於 16-12-13 21:05
現在一早申請定公屋,好彩中咗六合菜頭獎,早點買樓,不用多錢如123456買十期,住四大長公家,又食 ...

不用請工人,小朋友有四大長老照顧
住四大長老家,又食又拎

咁你真係慳好多,但你駛唔駛比家用佢哋先?

不明白,甚麼......儲到錢買樓隨時四大長老出手?

大宅

我到結左婚, 有左小朋友先識慳, 我懷疑識慳錢真係天生。我都唔及我個女慳, 我分享佢既心得:

1. 早餐自己煮, 食下米粉, 烏冬咁, 都有幾條菜, 一隻煎蛋架. 成本價約$5.
2. 行路返工
3. 衫褲鞋物 ~ 淘寶
4. 午餐帶飯
5. 好多時聽平價或免費音樂會, 唔多睇戲.
6. 佢閒時出下街, 約下朋友, 食既餐唔過$100

我諗佢一個月洗一千幾佰咋. 佢自認孤寒, 死未!

elvina_lmk    發表於 17-1-23 14:59

大宅

milimili 發表於 16-12-13 22:40
我到結左婚, 有左小朋友先識慳, 我懷疑識慳錢真係天生。我都唔及我個女慳, 我分享佢既心得:

1. 早餐自己煮 ...
佢幾多歲?佢算好識諗,做阿媽寧願佢慳總好過大使,起碼佢識為未來打算,唔會令你負累

佢咁慳,有否比家用你?
佢每月大約駛一千幾百,但佢搵幾多先?

珍珠宮

心存善念 發表於 16-12-13 21:47
不用請工人,小朋友有四大長老照顧
住四大長老家,又食又拎

錢一定要俾,買餸要錢,慳咗交租,如上樓估四大長者一定幫手,朋友上樓靠四大長者話幫手俾晒,不用問銀行借,只還本便可

珍珠宮

milimili 發表於 16-12-13 22:40

1. 早餐自己煮 ...

你個女同我亞大差不多,佢一罐五香肉丁食7餐另加陽春麵,估將來亞大找到老婆

大宅

心存善念 發表於 16-12-13 22:49
佢幾多歲?佢算好識諗,做阿媽寧願佢慳總好過大使,起碼佢識為未來打算,唔會令你負累

佢咁慳,有否 ...
咁佢今年第一年工作, 人工唔高, 萬二左右. 不過還還loan, 俾3000家用, 我諗佢都儲到5-6千.

大宅

brother4 發表於 16-12-13 22:57
你個女同我亞大差不多,佢一罐五香肉丁食7餐另加陽春麵,估將來亞大找到老婆
...
你個仔勁呀!

洋房

都係先儲蓄後消費的, 計好平時必要開支會用幾多,之後就儲起佢.有時會比下甜頭自己娛樂下.

大宅

milimili 發表於 16-12-13 23:00
咁佢今年第一年工作, 人工唔高, 萬二左右. 不過還還loan, 俾3000家用, 我諗佢都儲到5-6千. ...
咁真係算好乖!!
讀到書,又知慳識儉,仲自動自覺比家用!你教得好好

大宅

3,13好難

男爵府

回覆樓主:

3唔係明智做法,廣結人緣亦可增加開源嘅機會,一味只慳唔係最好辦法!

公爵府

其實我覺得慳錢係一種訓練, 最初您可能要列好多條款, 有d人又唔用信用卡咁. 但我只會慳自己, 唔會慳人. 自己食會食得好平, 請父母就會比較捨得, 而紅白二事都會做足禮數, 亦有每月慈善捐款, 唔會找人著數.
盲目過份慳亦不可取.
應先了解自己日常的開支, 分開必要及非必要, 如交租, 供樓, 家用呢d根本係必要想慳都慳唔到.
之後就係非必要, 交通, 食, 買野, 應酬, 水電媒咁....先了解平時的支出. 再按類定出預算.

1) 記賬 - 當您記賬成為習慣時就唔會忘記
2) 記賬後會對自己的洗費非常敏感, 而記賬亦要分類, 如果當月某類支出已超額, 那消費就要留待下個月.
3) 當儲蓄至某一水平, 就可以進行安全性投資, 如收息股, 定期咁...多做功課
4) 善用百達通及信用卡, 當您記賬一段時間, 而又覺得自己對用錢可以控制時. 如買什麼, 食什麼, 可以用信用卡的我一定用, 包括交水電媒, 如沒有信用卡就會用百達通(儲分及自動增值), 如兩樣都不可以時, 我才用現金. 就算係信用卡都要記賬. 如果自問仍未能控制自己的購物慾就用現金算啦. 因為好多信用卡食飯係有現金回贈, 食1000元回赠20元....為何不用?
5) 購物 - 經常執屋, 檢視平時用的東西情況, 米, 油, 清潔用品....見到價啱的而又一家會用的就可以先用平價買下, 但份量不要過多, 只會買1-2個月的量.
6) shopping, 見到想買既野時, 先問問自己是否真的有需要, 需要的程度, 買左會用多少錢, 經常用定不常用......少用決定唔買. 一家常用決定買時, 再看看是否要現在買? 在那個地方買會更平?

每天分類記賬是最好的方法去減少用錢

男爵府

樓主咁慳咪淨落好多, 為咩呢?

公爵府

畀面勳章

心存善念 發表於 16-12-13 17:50
深信....小富由儉,慳出個未來

以下是我平時的習慣,希望各位也能無私互相分享:

識d好慳既朋友,N年前同事係超慳儲錢,個陣同得佢多都唔敢亂洗錢

心存善念    發表於 16-12-14 17:13

男爵府

要儲錢,絶不能上網,不能上bk潮版!

大宅

Daeng 發表於 16-12-14 07:49
3唔係明智做法,廣結人緣亦可增加開源嘅機會,一味只慳唔係最好辦法!
你都講得好啱!
我有d朋友都會去,但真係要超級老友先會去,若一般交情的一定唔會去。
(我識好多人,人哋請到,就算無乜交情都會去)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:樓主咁慳咪淨落好多, 為咩呢?

原帖由 Lily2010 於 16-12-14 發表
樓主咁慳咪淨落好多, 為咩呢?
為咩?

為了未來,年老唔洗依靠子女,財務自由,比別人早達到退休目標~

心存善念    發表於 16-12-14 17:12
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:心存善念 發表於 16-12-13 17:50 深

原帖由 kirstyau 於 16-12-14 發表
識d好慳既朋友,N年前同事係超慳儲錢,個陣同得佢多都唔敢亂洗錢
...
近朱者赤, 近墨者黑~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

koko2000 發表於 16-12-14 10:39
其實我覺得慳錢係一種訓練, 最初您可能要列好多條款, 有d人又唔用信用卡咁. 但我只會慳自己, 唔會慳人. ...

我和你也有相似的地方
但我又係只慳自己, 唔會慳人, 會爭埋單請最嘅好朋友吃飯,絕不會找朋友著數

每月慈善捐款, 我都有做,只要幫到有需要嘅人,呢方面我都好捨得~

大宅

koko2000 發表於 16-12-14 10:39
其實我覺得慳錢係一種訓練, 最初您可能要列好多條款, 有d人又唔用信用卡咁. 但我只會慳自己, 唔會慳人. ...

我無記帳習慣,因為懶

第六點,你講得好好!

另外,我想問下水電媒能用信用交?很多信用咭也不能交費

首頁
12345...8

尾頁

跳至