在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搞阿囡訓晏覺搞到個幾鐘都未訓到, 又炆又躁, 閙左佢一輪, 好後悔....20m可能係時候改schedule

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

要照顧bb d時間真係好容易亂, 尤其瞓覺時間, 佢瞓倒唔係你瞓倒, 佢起身你又唔洗瞓,最緊要家人明白

翡翠宮

可能你休息時間唔夠,所以情緒波動,控制下自己,佈置好小朋友嘅睡眠環境

水晶宮

訓唔好個人都好唔舒服,又容易發脾氣,真係要休息多D

男爵府

回覆樓主:

真係好攰, 佢扭眼訓又唔訓, 搞到我好鬼燥........

珍珠宮

咁佢唔係機械人,唔係話一禁個制就訓著。
放鬆D,我仔有時都唔肯訓。

男爵府

我仔都係好難訓到 成日氹到炆 心情好矛盾 一時享受親子時光 一時又想佢快訓著等我做自己嘢

別墅

香蕉宝宝 發表於 16-12-19 15:20
搞阿囡訓晏覺搞到個幾鐘都未訓到, 又炆又躁, 閙左佢一輪, 好後悔....20m可能係時候改schedule
...

我個囡同你個囡差唔多大,都係成日唔瞓,明明好眼訓喊晒都唔瞓(午覺都係),有一排係因為佢瞓咗我媽睇住佢我去買餸(即係佢覺得佢瞓咗既話我會走咗去),亦有一排係夜晚佢老豆我老公要返夜學,佢[發現]老豆未返要等到我老公瞓埋落床先肯安心瞓覺(呢個時候已經係由10:00變咗1:00。。。後來發現真係要同佢放下電,玩完一輪就早d瞓同瞓得霖d,只係我同阿媽辛苦d。。。一個大住7個月肚同一個6x歲既阿婆追住佢去草地呀公園呀爬上爬落。。。又成日甩開我地隻手四圍撲

大宅

...

我仔氹瞓覺有時都個幾鐘架!一日瞓3,4次,有時都忟架,由其自己m come來既時間

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

...

我個又係夜晚成日唔肯瞓。到11點幾先瞓。有時12 我成日都好忟又駡佢因為我自己都好倦。神早又7:30到起身。成日搅到我喊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

itababy 發表於 17-1-23 09:09
我個又係夜晚成日唔肯瞓。到11點幾先瞓。有時12 我成日都好忟又駡佢因為我自己都好倦。神 ...

佢幾大? 有冇詳細既時間表參考下?

男爵府

bosch 發表於 17-1-23 09:12
佢幾大? 有冇詳細既時間表參考下?

26months.
woke up around 7ish-8ish
breakfast 9-10 (breakfast time depends what time he wakes up)
11-1 playgroup
1-2:30 lunch and stay around playground
3 arrived home
4 struggle in bed for his nap
5-6 nap (asleep)
7:30 -8:30 dinner
9 shower
9:30 bed time
its all depends what time he wakes up not really accurate but roughly. (concerning he didn't sleeps much at night I always want him to nap longer)

I'm trying to change his nap time earlier as well as his night time sleep.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

itababy 發表於 17-1-23 11:32
26months.
woke up around 7ish-8ish
breakfast 9-10 (breakfast time depends what time he wakes up)

佢訓晏覺時間長左, 變左佢要夜訓, 咁佢辛苦你更加辛苦. 另外佢7點8點食飯, 11-12訓, 佢都可能會餓餓地, 有冇俾d野佢食左至訓?

少少建議:

1. 1pm 即返屋企, 食少少野即去訓2個鐘. 飯前沖涼, 9點前訓覺.

2. 唔訓晏覺, 飯前沖涼, 飯後訓覺. 不過下晝小朋友攰到好易發癲狂喊.... 咁樣你6點開飯7:30pm 要佢去訓都唔怕, 分分鐘6點幾食緊野時訓著, 當年我二仔4歲放學後就係咁.

我細女朝早7點幾起身, 佢個時間表都唔定, 因為要就番兩個哥哥放學既活動. 如果佢訓晏覺會響3點前去訓2個鐘, 之後9點前去訓 (有時佢都係唔肯訓, 攪到10點訓, 咁我俾佢玩到10點, 飲支奶至訓). 過左4點我就唔俾佢訓, 8點左右要同二仔去訓.

首頁

尾頁

跳至